Pittige zoetzure komkommer

Pittige zoetzure komkommer is een heerlijk fris en zomers bijgerecht.

zoetzure komkommer

Niet alleen nu – in de zomermaanden – is tafelzuur lekker. Deze pittige zoetzure komkommer smaakt heerlijk tijdens de BBQ maar ook als frisse aanvulling in een Mexicaanse wrap. Het is in tien minuten gemaakt en kan gegeten worden zodra het is afgekoeld.

Komkommer weetjes

Veel mensen bewaren de komkommer in de koelkast, al dan niet in de groentenla. Wist jij dat je een komkommer het beste kunt bewaren op kamertemperatuur? Dit komt doordat de organismen, die in de komkommer zitten, beter gedijen op lagere temperaturen. De komkommer zal dus sneller bederven in de koelkast!

Afbeelding van jggrz

Komkommertijd is niet alleen de aanduiding voor de periode waarin de komkommers volop worden aangevoerd. Deze term wordt ook gebruikt wanneer er weinig nieuws te melden is in de media.

Ingrediënten voor pittige zoetzure komkommer

  • Komkommer – gebruik bij voorkeur biologische komkommers
  • Wortel – ik had nog een zakje juliënne gesneden wortel liggen wat op moest. Je kunt ook dunne plakjes wortel gebruiken.
  • Gember – gebruik een mooi recht stuk van de gember, dat snijdt makkelijker. Eventueel kun je de gember eerst schillen.
  • Chilivlokken – heb je geen chilivlokken in huis maar wel een rode peper? Snijd die dan in dunne ringetjes. Voor extra pit voeg je ook de zaadjes van de peper toe.
  • Bruine suiker – je kunt ook kristalsuiker of zoetstof naar keuze gebruiken. Gebruik meer of minder naar smaak.
  • Water en azijn – wil je het nog zuurder hebben laat dan het water achterwege. De meeste recepten gaan uit van enkel azijngebruik.
zoetzure komkommer

Azijngebruik

Als klein meisje klom ik samen met het buurjongetje op een dak van een schuurtje. Niet zo handig, want het schuurtje stond op instorten. Ik viel dan ook midden in een zee van brandnetels! Om de brand en jeuk tegen te gaan werd ik in een bad gelegd met heel veel azijn. Misschien zat er ook water bij. Maar die geur zal ik nooit vergeten. Sindsdien had ik een afkeer van azijn, althans van de geur.

Tegenwoordig – we zijn zo’n 45 jaar verder – kan ik de geur wel beter verdragen als het in bescheiden mate mijn neus binnendringt. En dus maak ik nu ook tafelzuur.

zoetzure komkommer

Zo maak je pittige zoetzure komkommer

  1. Koken – breng het water met de azijn en suiker aan de kook. Zet het vuur uit.
  2. Snijden – was en snijd de komkommers. Snijd de komkommer in plakjes, rasp de wortel en snijd de gember in dunne kleine reepjes.
  3. Samenvoegen – schep groenten en specerijen in een gesteriliseerde weckpot. Giet vervolgens het azijnmengsel erover.
  4. Afkoelen – laat het volledig afkoelen.

Je kunt het direct eten zodra het is afgekoeld. Maar nog lekkerder is het de volgende dag en de dagen erna!

Tips

Pittige zoetzure komkommer is behoorlijk lang te bewaren in de koelkast. Het is onnodig – maar ik doe het toch – om te melden dat het belangrijk is dat je telkens schoon bestek gebruikt als je iets uit de pot haalt!

Als de pot op dreigt te raken kun je eenmaal nieuwe komkommer en wortel toevoegen. Het zal dan minder zuur zijn, maar nog steeds lekker. Daarna zul je toch echt opnieuw moeten beginnen.

Inmaken, drogen en fermenteren

Langzaam maar zeker begin ik me steeds meer te interesseren in het inmaken, drogen en fermenteren van voedsel. Het is een redelijk eenvoudig proces om voeding langer houdbaar te maken, ingrediënten te eten uit een ander seizoen en het bespaart ook nog eens geld.

zoetzure komkommer

Pittige zoetzure komkommer

5 van 1 stem
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 1 pot

Ingrediënten

  • 2 komkommers
  • 3 cm gember
  • 50 gram geraspte wortel
  • 1 à 2 el bruine suiker
  • chilivlokken (naar smaak)
  • 200 ml water
  • 300 ml azijn

Instructies
 

  • Breng het water met de azijn en bruine suiker aan de kook, zet dan het vuur uit.
  • Was ondertussen de komkommers en snijd ze in plakjes en stop ze in een gesteriliseerde weckpot.
  • Snijd de gember in smalle reepjes of kleine blokjes en voeg dit ook toe aan de weckpot.
  • Schep de wortels erdoor en strooi de chilipepers erover.
  • Giet het azijnmengsel erover, maak de rand van de weckpot schoon/droog en sluit hem af.
  • Laat het geheel afkoelen en plaats het in de koelkast.
Bijgerecht
Nederlands
Ingelegde komkommer, Komkommer recept, Tafelzuur, Zoetzure komkommer
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

2 reacties op “Pittige zoetzure komkommer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info