Klompenpad #6 – Doesburgermolenpad

Wandel je over het Doesburgermolenpad dan wandel je over boerenland, de eng, voormalige heide en langs historische plekken rondom de Doesburgerbuurt. Trek je wandelschoenen aan, rugzak om en gaan!

Wandelgegevens in het kort

  • Rondwandeling 8 km (in te korten naar 5 km)
  • Startpunt Huis Kernhem, Kernhemseweg 7 in Ede
  • Markering bruinige klomp
  • Honden zijn verboden op de particuliere delen van de route om verstoring van vee en wild te voorkomen.
  • Meer informatie www.klompenpaden.nl of download de app

Links op de houten paal is een bordje geschroefd met daarop een waarschuwing voor de eikenprocessierups. Wij hebben dit jaar nog geen enkele keer last gehad van deze rups. Maar mocht je in het nieuws horen dat de eikenprocessierups weer volop aanwezig is, dan kun je deze route uit voorzorg dus beter bewaren voor een later tijdstip.

doesburgermolenpad

Landgoed Kernhem

De hertogen van Gelre en de bisschoppen van Utrecht vielen elkaars gebieden regelmatig binnen in de 12e, 13e en 14e eeuw. In 1410 werd dit als versterkt huis gebouwd en vervolgens meerdere malen verwoest. Telkens werd het versterkt herbouwd. In 1803 is het huidige Huis Kernhem gebouwd op de ruïnes van de burcht. Het landgoed bestaat uit 31 hectare landbouwgrond, 33 hectare bos, lanen, parken en 4 historische boerderijen. Tegenwoordig is dit het Huis van “Kunst en Cultuur”.

Toegankelijkheid

De route bevat asfalt, verharde paden, bosgrond en grasland. Een erg afwisselende route dus. Er is qua natuur ook voldoende te zien: parkachtig, bos, weilanden met wilde bloemen, een boomgaard, je steekt wel drie of vier keer de treinbaan over. Het is een route die ik zeker nog wel een keer wil wandelen, misschien dan halverwege overstappend naar een volgende route.

doesburgermolenpad

Park of Bos

Liefhebbers van parken en bossen kunnen hun hart ophalen: een diversiteit aan bomen en planten in alle tinten groen die je maar bedenken kunt. Het gefluit en geritsel van de vogeltjes maakte dit een heerlijk rustgevend stuk van de wandeling.

doesburgermolenpad

Om vervolgens op een heel uitgestrekt stuk weiland uit te kijken. Het wandelpad is hier toch wel supersmal, maar leuk om te lopen. Op een gegeven moment was de begroeiing (waaronder brandnetel) dusdanig hoog en breed, dat ik besloot op de weg verder te wandelen. Met blote armen daar tussendoor blijven lopen leek me niet zo’n goed plan.

En dan ineens staat er een paal met Klompenpadbordje aan de overkant van de weg. Oversteken en langs een stuk met wilde bloemen verder wandelen. Wat een prachtig gezicht al die zoemende bijen en vlinders, zich tegoed doen aan de bloemenzee. Zo zou ik het graag meer willen zien.

Doesburgermolen

De Doesburgermolen is een van de oudste windmolens van Nederland, bouwjaar ca. 1620. Het is een gesloten standerd-korenmolen met een oude staartconstructie. Aan de standerd is te zien dat het vroeger een open standerdmolen moet zijn geweest. De westkant van de standerd is namelijk sterk verweerd.

doesburgermolenpad

RailAway

Ik heb eigenlijk niet echt iets met treinen en maak er zelden gebruik van, maar als liefhebber van het programma RailAway kon ik niet anders dan erg enthousiast worden toen ik dit treintje voorbij zag komen. In mijn hoofd hoorde ik gelijk het overbekende deuntje en werd spontaan nog blijer dan ik al was op dat moment.

Horeca onderweg

Nee, geen horeca, maar wel een huis waar droogbloemen in vaasjes, roestige stekers voor in de grond en ander huisvlijt wordt verkocht. Dit tafel met een prachtige vaas met wilde bloemen moest ik dan ook op de gevoelige plaat vastleggen. “Gevoelige plaat” hmz… dat klinkt gek in dit digitale tijdperk.

doesburgermolenpad

Varens, bomen en landbouwgrond met maïs zover het oog reikt. Je komt het allemaal tegen op deze wandelroute.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie