Falafel

De lekkerste falafel maak je van deze simpele combinatie van kikkererwten, kruiden en specerijen. Ze zijn knapperig, zacht en superlekker!

falafel

Falafel zijn heerlijke balletjes gemaakt van kikkererwten en verse kruiden. Je vindt falafel terug in de Midden Oosterse keuken. Dit gerecht is van nature vegetarisch en glutenvrij en smaakt geweldig in pita’s, wraps, Libanees platbrood of salades. Ik laat je zien hoe makkelijk het is om te maken.

falafel

Wat is falafel eigenlijk?

Traditionele falafel is gemaakt van gemalen kikkererwten, verse kruiden en specerijen. Van deze mix worden balletjes of hamburgertjes gemaakt. Deze worden vervolgens gefrituurd zodat de buitenkant een lekker krokant korstje heeft en de binnenkant nog zacht is. Het is een klassiek Midden Oosters recept dat je vindt als street food (hebben wij daar een woord voor in het Nederlands?), maar het is ook vaak onderdeel van mezze. Mezze kun je – denk ik – vergelijken met tapas: een scala aan kleine gerechtjes.

falafel

Ingrediënten voor falafel

  • Gedroogde kikkererwten – om goede falafel te maken heb je echt gedroogde kikkererwten nodig. Kikkererwten uit blik zijn te zacht en laten je falafel uit elkaar vallen. Sprak zij uit ervaring!
  • Koriander en peterselie – deze twee heerlijke aromatische kruiden geven de falafel niet alleen heel veel smaak, ze zorgen er ook voor dat de binnenkant een prachtig groene kleur krijgt.
  • Ui – ik gebruikte een gewone witte ui, maar rode ui of sjalot kan ook prima als je dat in huis hebt.
  • Knoflook – gebruik liever verse knoflook in plaats van knoflookpoeder. De smaak zal intenser zijn.
  • Komijn, kardemom, peper en zout – deze specerijen worden veelvuldig gebruikt in de Midden Oosterse keuken en hebben een heerlijk uitgesproken smaak en geur.
  • Baking soda – niet te verwarren met baking powder (!). Door de baking soda worden de falafel lekker luchtig.
  • Kokosmeel – meel bindt de ingrediënten en zorgt dat de balletjes hun vorm behouden terwijl je ze frituurt. Ik gebruikte kokosmeel, maar je kunt ook kikkererwtenmeel of een andere (glutenvrije) meel gebruiken.
  • Avocado olie – deze olie heeft mijn voorkeur omdat het tegen erg hoge hitte bestand is en niet ruikt. Je kunt ook een andere olie gebruiken.
falafel

Zo maak je de lekkerste falafel

Klaar voor de lekkerste falafel? Na het eten van (pittige) balletjes uit de supermarkt en drie zelfmaak mislukkingen – door tóch ingeblikte kikkererwten te gebruiken – heb ik nu eindelijk dé manier gevonden om goede falafel te maken. Het is eigenlijk een super simpel recept.

  1. Week de kikkererwten. De kikkererwten moeten minimaal 8 uur weken. De hoeveelheid water lijkt misschien veel, maar de kikkererwten kunnen wel drie keer zo groot worden! Giet ze af en spoel ze om voordat je verder gaat.
  2. Stop alle ingrediënten in de keukenmachine. Schep de kikkererwten, ui, peterselie, koriander, knoflook, citroensap, meel en specerijen in de keukenmachine. Ik raad je aan om de ui, peterselie en koriander grof te hakken voordat je ze in de keukenmachine doet. Anders moet de machine té lang draaien waardoor de structuur te fijn wordt. De mix moet er uitzien – en aanvoelen – als vochtig zand.
  3. Maak de falafel. Vorm met je handen balletjes of hamburgertjes van de mix en leg ze opzij. Gebruik een eetlepel, ijslepel of maatlepel om de maat hetzelfde te houden.

Drie bereidingsmanieren

Frituur: verhit een flinke laag olie in een pan en zodra het op temperatuur is laat je voorzichtig de falafel in de olie vallen. Frituur de balletjes in ongeveer 2 minuten. Haal de falafel uit de olie en leg ze op keukenpapier.

Koekenpan: verhit olie in een koekenpan. Leg de falafel voorzichtig in de olie en bak ze 2-3 per kant, tot ze goudbruin zijn. Leg de falafel op keukenpapier.

Oven: verwarm de oven voor tot 220℃. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spray deze licht in met wat olie. Leg de falafel erop en bak de falafel in 25-30 minuten. Keer ze halverwege de tijd om. Gebruik je liever een siliconen mat? Dan zullen de falafel iets minder knapperig zijn.

De methode die ik heb gebruikt is: de koekenpan. Je gebruikt minder olie dan met frituren, maar het is stukken sneller klaar dan in de oven. Voor mij is dit de ideale manier.

Hoe serveer je het

Falafel zijn het lekkerst direct na bereiding, dan zijn ze nog lekker warm en knapperig. Ze zijn heerlijk in een pitabroodje, op een wrap of bij een salade. Maar mijn favoriete manier is toch wel met Libanees flatbread. Dat is zo dun als een wrap, maar kun je openmaken als een pita. Best of both worlds.

Meer recepten uit het Midden Oosten

falafel

Falafel met tahini dip

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Ingrediënten

Voor de falafel

  • 1 cup gedroogde kikkererwten (minimaal 8 uur geweekt)
  • 2 liter water
  • ½ ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bakje koriander (ca. 10 gram)
  • 1 bakje peterselie (ca. 10 gram)
  • 1 tl komijn
  • ½ tl kardemom
  • ½ tl baking soda
  • 2 el kokosmeel
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zout
  • versgemalen peper (naar smaak)
  • avocado olie

Voor de saus

  • 2 tenen knoflook
  • ¾ cup tahin
  • ½ tl sriracha
  • 5 el citroensap
  • peterselie (garnering)

Instructies
 

  • Bereid de kikkererwten voor door ze minimaal 8 uur te laten weken. Giet de kikkererwten op de ochtend van "falafel dag" in een pan en schenk er twee liter water bij. 's Avonds zijn ze dan klaar voor gebruik.

Falafel

  • Snijd de halve ui doormidden. Snijd de peterselie en koriander grof.
  • Giet de kikkererwten af en doe ze in de keukenmachine. Voeg hier de knoflook, ui, peterselie, koriander, komijn, kardemom, baking soda, kokosmeel, citroensap, zout en peper aan toe.
  • Zet de keukenmachine aan, ongeveer 45 seconden. De mix heeft dan de structuur van vochtig zand.
  • Gebruik een ijslepel, maatlepel of eetlepel om steeds dezelfde hoeveelheid van de mix uit de kom te halen. Vorm met je handen balletjes of schijfjes van de mix. Herhaal tot alles op is.
  • Giet de avocado olie in een koekenpan en zet het vuur halfhoog, totdat de olie heet is.
  • Schep de falafel voorzichtig in de hete olie en bak ze 2 tot 3 minuten per kant. Je krijgt ze waarschijnlijk niet allemaal in de pan, dus bak ze in twee keer.
    Haal de falafel voorzichtig uit de olie en leg ze op keukenpapier.

Saus

  • Snijd de knoflook superfijn (raspen of knoflookpers kan ook) en schep het in een kom. Voeg hier de tahin en citroensap aan toe. Mix tot het goed gemengd is. Garneer met wat peterslie.
Bijgerecht, Diner
Midden Oosten
Falafel, Falafel recept, Kikkererwten recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info