Falafel

Falafel zijn heerlijke balletjes gemaakt van kikkererwten en verse kruiden. Je vindt falafel terug in de Midden Oosterse keuken. Dit gerecht is van nature vegetarisch en glutenvrij en smaakt geweldig in pita’s, wraps, Libanees platbrood of salades. Ik laat je zien hoe makkelijk het is om te maken.

Wat is falafel eigenlijk?

Traditionele falafel is gemaakt van gemalen kikkererwten, verse kruiden en specerijen. Van deze mix worden balletjes of hamburgertjes gemaakt. Deze worden vervolgens gefrituurd zodat de buitenkant een lekker krokant korstje heeft en de binnenkant nog zacht is. Het is een klassiek Midden Oosters recept dat je vindt als street food (hebben wij daar een woord voor in het Nederlands?), maar het is ook vaak onderdeel van mezze. Mezze kun je – denk ik – vergelijken met tapas: een scala aan kleine gerechtjes.

falafel

Recept falafel

Frituur: verhit een flinke laag olie in een pan en zodra het op temperatuur is laat je voorzichtig de falafel in de olie vallen. Frituur de balletjes in ongeveer 2 minuten. Haal de falafel uit de olie en leg ze op keukenpapier.

Koekenpan: verhit olie in een koekenpan. Leg de falafel voorzichtig in de olie en bak ze 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Leg de falafel op keukenpapier.

Oven: verwarm de oven voor tot 220℃. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spray deze licht in met wat olie. Leg de falafel erop en bak de falafel in 25-30 minuten. Keer ze halverwege de tijd om. Gebruik je liever een siliconen mat? Dan zullen de falafel iets minder knapperig zijn.

De methode die ik heb gebruikt is: de koekenpan. Je gebruikt minder olie dan met frituren, maar het is stukken sneller klaar dan in de oven. Voor mij is dit de ideale manier.

falafel

Drie bereidingsmanieren

falafel

Falafel met tahini dip

Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):12 stuks, ongeveer

Ingrediënten

Voor de falafel

  • 1 cup gedroogde kikkererwten, 8 uur geweekt
  • 2 liter water
  • ½ ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bakje koriander, ca. 10 gram
  • 1 bakje peterselie, ca. 10 gram
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • ½ tl kardemom
  • ½ tl baking soda
  • 2 el kokosmeel
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zout
  • versgemalen peper
  • avocado olie

Voor de saus

  • 2 tenen knoflook
  • ¾ cup tahin
  • ½ tl sriracha
  • 5 el citroensap
  • peterselie ter garnering

Instructies

  • Bereid de kikkererwten voor door ze minimaal 8 uur te laten weken. Giet de kikkererwten op de ochtend van "falafel dag" in een pan en schenk er twee liter water bij. 's Avonds zijn ze dan klaar voor gebruik.

Falafel

  • Snijd de halve ui doormidden. Snijd de peterselie en koriander grof.
  • Giet de kikkererwten af en doe ze in de keukenmachine. Voeg hier de knoflook, ui, peterselie, koriander, komijn, kardemom, baking soda, kokosmeel, citroensap, zout en peper aan toe.
  • Zet de keukenmachine aan, ongeveer 45 seconden. De mix heeft dan de structuur van vochtig zand.
  • Gebruik een ijslepel, maatlepel of eetlepel om steeds dezelfde hoeveelheid van de mix uit de kom te halen. Vorm met je handen balletjes of schijfjes van de mix. Herhaal tot alles op is.
  • Giet de avocado olie in een koekenpan en zet het vuur halfhoog, totdat de olie heet is.
  • Schep de falafel voorzichtig in de hete olie en bak ze 2 tot 3 minuten per kant. Je krijgt ze waarschijnlijk niet allemaal in de pan, dus bak ze in twee keer.
    Haal de falafel voorzichtig uit de olie en leg ze op keukenpapier.

Saus

  • Snijd de knoflook superfijn (raspen of knoflookpers kan ook) en schep het in een kom. Voeg hier de tahin en citroensap aan toe. Mix tot het goed gemengd is. Garneer met wat peterslie.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Gedroogde kikkererwten – om goede falafel te maken heb je echt gedroogde kikkererwten nodig. Kikkererwten uit blik zijn te zacht en laten je falafel uit elkaar vallen. Sprak zij uit ervaring!
  • Koriander en peterselie – deze twee heerlijke aromatische kruiden geven de falafel niet alleen heel veel smaak, ze zorgen er ook voor dat de binnenkant een prachtig groene kleur krijgt.
  • Baking soda – niet te verwarren met baking powder (!). Door de baking soda worden de falafel lekker luchtig.
  • Kokosmeel – meel bindt de ingrediënten en zorgt dat de balletjes hun vorm behouden terwijl je ze frituurt. Ik gebruikte kokosmeel, maar je kunt ook kikkererwtenmeel of een andere (glutenvrije) meel gebruiken.
  • Avocado olie – deze olie heeft mijn voorkeur omdat het tegen erg hoge hitte bestand is en niet ruikt.

Hoe serveer je het

Falafel zijn het lekkerst direct na bereiding, dan zijn ze nog lekker warm en knapperig. Ze zijn heerlijk in een pitabroodje, op een wrap of bij een salade. Maar mijn favoriete manier is toch wel met Libanees flatbread. Dat is zo dun als een wrap, maar kun je openmaken als een pita. Best of both worlds.

Meer recepten uit het Midden Oosten

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie