Tahin: kun je het zelf maken?

Tahini, tahina (Arabisch), techina (Hebreeuws) of tahin. Hoe je het ook noemt of uitspreekt, we hebben het hier over de smaakmaker sesampasta. En ik lust er wel pap van!

Nog geen jaar geleden schreef ik dat je het makkelijk zelf kunt maken. Maar nu denk ik daar toch iets genuanceerder over.

Waarom ik er nu anders over denk

Je hebt heel veel sesamzaadjes nodig om een relatief kleine hoeveelheid te maken. En er gaat flink wat door hier in huis, ik ben overigens de enige die het eet.

Dan het roosteren van de sesamzaadjes. Wanneer is het eigenlijk precies goed geroosterd? Té kort geeft te weinig smaak, té lang maakt bitter.

Daarnaast is er volgens mij geen huishoudelijk apparaat zo goed dat het krachtig genoeg is om de zaadjes dusdanig te stampen dat de oliën vrijkomen.

Ik ben van gedachten veranderd uit luiheid, ik geef het eerlijk toe. In het afgelopen jaar heb ik verschillende soorten geproefd en sinds kort ben ik verslaafd!

Uit de supermarkt dus?

Ja en nee. Het merk wat ik het meest tegenkom in Nederlandse en Oosterse supermarkten is Sebahat. Qua smaak beter dan mijn zelfgemaakte, maar qua structuur toch wat hard, olie bovenop, lastig te mengen. Kortom; niet mijn favoriet.

Vervolgens vond ik een knijpfles bij een andere Oosterse supermarkt en dat was al een gigantische verbetering. Ik begreep de fascinatie met techina nu stukken beter.

Totdat ik een potje van Alfez (o.a. bij de Jumbo en Plus) vond. Volledig vloeibaar, lichtgekleurd, goed van smaak. In mijn beleving dan natuurlijk he, smaken verschillen tenslotte.

Toen ben ik eens gaan Googlen naar de “lekkerste techina”. En daar kwamen twee merken uit naar voren: Al Arz en Har Bracha. En ja, nu lepel ik het liefst zo’n pot gewoon lekker leeg!

Al Arz is te koop bij Mouwes of Esther’s Cookery. Beiden zijn gevestigd in Amsterdam. Esther verkoopt ook Har Bracha en zwarte sesampasta. En nog veel meer! Daarnaast geeft ze kookworkshops.

Al Arz is vast wel een goed merk want zelfs Yotam Ottolenghi verkoopt en gebruikt het.

En nee, je betaalt niet de hoofdprijs. Als ik de prijzen van Al Arz en Har Bracha vergelijk met Alfez dan is er niet zo heel veel verschil.

Wil je alsnog toch zelf een keer techina maken?

  • Gebruik dan een high power blender. In een keukenmachine lukt het ook, maar je bent dan veel langer bezig omdat die niet zo krachtig is als een high speed blender. Een high speed blender is krachtig waardoor door de wrijving de zaadjes warm zullen worden en de oliën vrijkomen. Echter krijg je het nooit zo zacht als uit een pot.
  • Gebruik gepelde sesamzaadjes. Gepelde sesamzaadjes maken de sesampasta wat minder bitter.
  • Rooster de sesamzaadjes op laag vuur. Sesamzaadjes kunnen heel vlug verbranden, dus blijf continu roeren. Wanneer de zaadjes lichtbruin zijn gekleurd is het goed. Je kunt overigens ook geroosterde sesamzaadjes kopen, dan ben je nog sneller klaar. Ik vrees echter dat daarbij nog minder olie vrij gaat komen.

Recept tahin

tahin

Zo maak je techina

Techina kun je zelf maken. Rooster sesamzaadjes en stop ze in je blender. Dat is alles! Lekker als basis voor dressings of sauzen.
Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):1 pot

Ingrediënten

  • 450 gram sesamzaadjes

Instructies

  • Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze lichtbruin zijn. Hoe donkerder de zaadjes hoe scherper de smaak. Laat afkoelen.
  • Doe het sesamzaad in een krachtige blender en mix op hoge snelheid tot er een gladde massa ontstaat.
  • Bewaar de techina in een luchtdichte pot in de koelkast.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Hoe bewaar je techina?

Het lijkt misschien veel om 450 gram sesamzaadjes te gebruiken, maar er blijft ongeveer de helft aan techina van over.

Zelfgemaakte techina blijft in een luchtdichte pot zeker een maand lang goed in de voorraadkast. Ik kan je echter verzekeren dat een goede techina geen maand blijft staan!

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie