Zo maak je tahin (super simpel!)

Tahin kun je makkelijk zelf maken. Rooster sesamzaadjes en stop ze in je blender. Dat is alles! Lekker als basis voor dressings of sauzen.

tahin

Tahin maak je makkelijk zelf en kun je gebruiken in vele recepten. Zelfgemaakte tahin is smaakvoller dan de versie die je in de supermarkt kunt kopen. Het is de basis voor verschillende sauzen en dressings.

Wat is tahin?

Het is een sesampasta dat in het Midden Oosten een standaard ingrediënt is. Het wordt onder andere gebruikt in hummus en baba ganoush. Maar deze sesampasta is ook de basis voor een saus die wordt geserveerd bij falafel. Of in een heerlijke nourish bowl.

Had ik al gezegd dat het super simpel is om zelf te maken? Laat die uit de supermarkt voortaan maar liggen.

Je hebt maar één ingrediënt nodig

Simpeler kan het niet: je hebt maar één ingrediënt nodig. Sesampasta wordt gemaakt van 100% sesamzaadjes. Het is dus van nature glutenvrij, zuivelvrij en vegan!

Tips voor de beste tahin

  • Gebruik een high power blender. In een keukenmachine lukt het ook, maar je bent dan veel langer bezig omdat die niet zo krachtig is als een high speed blender. Bovendien moet je waarschijnlijk een beetje olijfolie toevoegen wanneer je tahin in de keukenmachine maakt. Een high speed blender is zo krachtig dat door de wrijving de zaadjes warm zullen worden en de oliën vrij komen.
  • Gebruik gepelde sesamzaadjes. Gepelde sesamzaadjes maken de sesampasta wat minder bitter.
  • Rooster de sesamzaadjes op laag vuur. Sesamzaadjes kunnen heel vlug verbranden, dus blijf continu roeren. Wanneer de zaadjes lichtbruin zijn gekleurd is het goed. Je kunt overigens ook geroosterde sesamzaadjes kopen, dan ben je nog sneller klaar.

Hoe bewaar je tahin?

Het lijkt misschien veel om 450 gram sesamzaadjes te gebruiken, maar er blijft ongeveer de helft aan tahin van over.

Zelfgemaakte tahin blijft in een luchtdichte pot zeker een maand lang goed in de voorraadkast.

tahin

Zo maak je tahin

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Tahin kun je makkelijk zelf maken. Rooster sesamzaadjes en stop ze in je blender. Dat is alles! Lekker als basis voor dressings of sauzen.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 7 minuten
Porties: 1 pot

Ingrediënten

  • 450 gram sesamzaadjes

Instructies
 

  • Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze lichtbruin zijn. Hoe donkerder de zaadjes hoe scherper de smaak. Laat afkoelen.
  • Doe het sesamzaad in een krachtige blender en mix op hoge snelheid tot er een gladde massa ontstaat.
  • Bewaar de tahin in een luchtdichte pot in de koelkast.
Sauzen, Dressings en Kruiden
Midden Oosten
Tahin, Tahini
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering
Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info