Mijn favoriete avondeten bestaat tegenwoordig uit een bord of schaal met van alles wat: granen, peulvruchten, bladgroenten, overige groenten en eventueel een dressing. Soms zorgvuldig samengesteld en perfect in balans: de Buddha bowl. De andere keer gewoon een kwestie van restjes uit de koelkast opmaken. In alle gevallen komt het er op neer dat ik een avondmaal heb met allerlei lekkers! Precies zo ging het met deze Buddha bowl met ananas salsa.
Deze Buddha bowl is denk ik wel een typisch voorbeeld van opmaken wat er nog is. Voedingstechnisch gezien is het vast niet helemaal in balans. Maar het is wél allemaal lekker en ook nog eens gezond. Bovendien zit ik te eten met een schoon geweten.
Vraag jij je af wat het verschil is tussen een Buddha, poke en nourish bowl? In @dit artikel@ heb ik het uitgelegd.

Ingrediënten voor mijn Buddha bowl met ananas salsa
De lijst met ingrediënten lijkt in het recept ellenlang te zijn. Hieronder som ik de ingrediënten in het kort even op.
- quinoa – neem 1 cup quinoa en 2 cups water plus wat zout, dan zit je altijd goed! Die cup kan een ‘echte’ cupmaat zijn, maar ook een kopje, beker, glas of wat dan ook. Als je maar dezelfde maat gebruikt voor zowel het water als de quinoa. Of doe nog makkelijker en koop kant-en-klare quinoa.
- witte en rode kool – heb je nog wat zuurkool? gebruik dat dan, kan net zo lekker zijn!
- koriander en peterselie – eigenlijk wel een must om ze allebei te gebruiken in de kruiden quinoa.
- ananas – ik had nog een blik ananas op sap staan, maar vers is natuurlijk lekkerder. Heb jij ook een blik staan? Spoel de schijven dan goed af voordat je het in de salsa verwerkt.
- rode ui – wat is een goede salsa zonder rode ui?
- bonen – zwarte of kidneybonen of een mix van allerlei bonen, als je het maar lekker vindt
- Mexicaanse kruiden – zelfgemaakt of een zakje van het een of ander of gebruik een zelfbedachte mix van licht pittige kruiden
- baby spinazie – heb je een andere soort sla in huis? gebruik die dan, dat kan prima
- limoen en citroen – ik had beiden in huis, maar je kunt ook kiezen voor enkel citroen of limoen.

Aan de slag
- Rasp de beide kolen fijn. Strooi er wat zout op en besprenkel met citroensap. Mix en masseer de salade stevig met je handen. Zet het vervolgens afgesloten weg tot gebruik.
- Kook de quinoa en laat het afkoelen. Snijd de kruiden fijn en voeg dit samen olie, zout en limoensap toe aan de afgekoelde quinoa. Schep goed door elkaar en zet weg tot gebruik.
- Snijd de ananas, kerstomaatjes, rode ui en koriander klein en meng alles goed door elkaar. Besprenkel met limoensap. Breng op smaak met peper en zout. Zet weg tot gebruik.
- Giet de bonen af en spoel ze om. Kook ze in een kookpan met de kruidenmix. Net voordat de bonen gaan aanbakken voeg je een theelepel water toe. Herhaal dit zo nodig totdat de bonen zacht en gaar zijn.
- Maak de schaal op, serveer eventueel met schijfjes avocado en partjes limoen.
Printbaar recept met exacte hoeveelheden en instructies onderaan de pagina

Wat eet je nog meer
Als je dierlijke producten uit je eetpatroon haalt blijft er alleen nog maar sla over. Nou ja, dat wordt weleens gedacht, maar dat is natuurlijk niet zo! Sinds ik mijn broodje kaas (ontbijt en lunch) en mijn agv-tje de deur uit heb gedaan ziet mijn menu er fleuriger uit en voel ik me beter. Met de dagmenu’s wil ik je graag inspireren. Misschien zit er iets tussen waarvan je denkt “joh, daar zou ik nooit op gekomen zijn!”

Buddha bowl met ananas salsa
Ingrediënten
Ananas salsa
- 4 schijven ananas in kleine blokjes gesneden
- ½ rode ui gesnipperd
- 1 hand kerstomaatjes in vieren gesneden
- ½ limoen sap
- peper en zout naar smaak
- 1 hand koriander fijn gehakt
Kruiden quinoa
- 1 cup quinoa gekookt
- ½ limoen sap
- 1 hand koriander fijn gehakt
- 1 hand peterselie fijn gehakt
- olijfolie
- zout
Koolsalade
- 1 stuk rode kool geschaafd
- 1 stuk witte kool geschaafd
- ½ citroen sap
- zout
Bonenmix
- bonen naar keuze
- 1 el Mexicaanse kruiden
- water
Algemeen
- 1 hand baby spinazie
Instructies
Kruiden quinoa
- Kook de quinoa volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ik hanteer 1:2 quinoa/water met wat zout. Spreid dit uit over een bord of schaal zodat het kan afkoelen.
- Snijd de peterselie en koriander fijn en schep door de quinoa. Sprenkel er limoensap en olijfolie over. Schep vervolgens nog eenmaal om.
Ananas salsa
- Snijd de ananas, tomaatjes, rode ui en koriander fijn. Meng alles door elkaar. Sprenkel het limoensap erover en breng op smaak met peper en zout.
Bonenmix
- Neem bonen naar keuze, giet ze af en spoel ze om. Kook ze in een steelpan met de Mexicaanse kruiden. Voeg eventueel wat water toe. De bonen mogen best gaar en her en der geplet worden.
Koolsalade
- Snijd de rode en witte kool ragfijn. Gebruik een superscherp mes of een mandoline (kijk uit voor je vingers).
- Mix het in een schaal, voeg een snuf zout en het citroensap toe. Kneed het geheel even goed door elkaar.
Algemeen
- Leg de babyspinazie in een schaal.
- Voeg vervolgens de kruiden quinoa, ananas salsa, koolsalade en bonenmix toe.
- Serveer eventueel met schijfjes avocado en partjes limoen.