Zeg je polenta dan denk ik aan de Italiaanse keuken en avondeten. Ik heb het gegeten als een soort van aardappelpuree-variant en afgekoeld, in repen gesneden en dan gebakken. Maar ik had nooit kunnen bedenken dat het ook een geweldig ontbijt zou zijn.
Wat is polenta eigenlijk?
Polenta is een (bij)gerecht op basis van maïsmeel of maïsgriesmeel. Het lijkt een op pap of puree. Polenta staat veel op het menu in Italië, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië zijn ze er gek op, maar in Nederland lijkt het wat minder bekend te zijn. Ik wil er toch wat meer mee gaan doen, want zowel hartig als zoet is het heerlijk!
Hoe maak je het klaar?
Zoals hierboven genoemd kun je polenta hartig of zoet eten. Om het te garen kook je de polenta dus in melk, water of een kruidige bouillon. Breng het vocht tot bijna aan de kook en roer dan de polenta erdoor. Blijf vooral flink roeren en voeg eventueel nog wat vocht toe. Het is redelijk snel klaar, afhankelijk van de soort die je koopt. Check daarom vooral ook de instructies op de verpakking.

Zo maak je het nóg lekkerder
Nu de pap klaar is wil je er waarschijnlijk wel meer smaak aan geven, want van zichzelf is polenta een beetje saai.
Wanneer je het als aardappelpuree eet is het heerlijk om het op smaak te brengen met peper, zout en verse kruiden als peterselie, basilicum of koriander. Al naar gelang de rest van de maaltijd natuurlijk.
Maar het is ook heerlijk om de pap af te laten koelen en dan in repen of punten te snijden. Deze kun je dan bakken in wat olie of in de oven. Het krijgt daarmee een heerlijk krokant korstje.
Of serveer het als dessert met wat bessensap en in een likeur gedrenkte lange vingers bijvoorbeeld.
Eén van mijn nieuwe favoriete gerechten is toch wel polenta met fruit als ontbijt.
Meer ontbijt inspiratie
- Peren overnight oats
- Blauwe bessen ontbijttaart
- Banana overnight oats
- Chiapudding met frambozen en kokos

Polenta met fruit
Ingrediënten
- ½ cup polenta
- 2 cups kokosmelk
Noten
- hazelnoten, pistaches, amandelen gehakt
Fruit
- blauwe bessen, frambozen, aardbeien
Optioneel
- agave siroop of kokosbloesemsuiker
- kaneel of kardemom
- amandelmelk
Instructies
- Breng de kokosmelk tot bijna aan de kook. Net voordat het gaat bubbelen roer je de polenta erdoor. Blijf roeren.
- Schep nu eventueel de agave siroop of suiker erdoor. Wil je de polenta wat kruidiger maken dan kun je nu kaneel of kardemom toevoegen.
- Verdeel de polenta over 2 kommen zodra het de gewenste dikte heeft. Schep het fruit erop.
- Giet er eventueel wat amandelmelk bij.