Polenta met fruit

Zeg je polenta dan denk ik aan de Italiaanse keuken en avondeten. Ik heb het gegeten als een soort van aardappelpuree-variant en afgekoeld, in repen gesneden en dan gebakken. Maar ik had nooit kunnen bedenken dat het ook een geweldig ontbijt zou zijn.

Wat is polenta eigenlijk?

Polenta is een (bij)gerecht op basis van maïsmeel of maïsgriesmeel. Het lijkt een op pap of puree. Polenta staat veel op het menu in Italië, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië zijn ze er gek op, maar in Nederland lijkt het wat minder bekend te zijn. Ik wil er toch wat meer mee gaan doen, want zowel hartig als zoet is het heerlijk!

Hoe maak je het klaar?

Zoals hierboven genoemd kun je polenta hartig of zoet eten. Om het te garen kook je de polenta dus in melk, water of een kruidige bouillon. Breng het vocht tot bijna aan de kook en roer dan de polenta erdoor. Blijf vooral flink roeren en voeg eventueel nog wat vocht toe. Het is redelijk snel klaar, afhankelijk van de soort die je koopt. Check daarom vooral ook de instructies op de verpakking.

polenta met fruit

Recept polenta met fruit

polenta met fruit

Polenta met fruit

Warme polenta met heerlijk koel fruit is een goed begin van de dag.
Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • ½ cup polenta
  • 2 cups kokosmelk

Noten

  • hazelnoten, pistaches, amandelen

Fruit

  • blauwe bessen, frambozen, aardbeien

Optioneel

  • agave siroop, of kokosbloesemsuiker
  • kaneel, of kardemom
  • amandelmelk

Instructies

  • Breng de kokosmelk tot bijna aan de kook. Net voordat het gaat bubbelen roer je de polenta erdoor. Blijf roeren.
  • Schep nu eventueel de agave siroop of suiker erdoor. Wil je de polenta wat kruidiger maken dan kun je nu kaneel of kardemom toevoegen.
  • Verdeel de polenta over 2 kommen zodra het de gewenste dikte heeft. Serveer met fruit en gehakte noten.
  • Giet er eventueel wat amandelmelk bij.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Zo maak je het nóg lekkerder

Nu de pap klaar is wil je er waarschijnlijk wel meer smaak aan geven, want van zichzelf is polenta een beetje saai.

Wanneer je het als aardappelpuree eet is het heerlijk om het op smaak te brengen met peper, zout en verse kruiden als peterselie, basilicum of koriander. Al naar gelang de rest van de maaltijd natuurlijk.

Maar het is ook heerlijk om de pap af te laten koelen en dan in repen of punten te snijden. Deze kun je dan bakken in wat olie of in de oven. Het krijgt daarmee een heerlijk krokant korstje.

Of serveer het als dessert met wat bessensap en in een likeur gedrenkte lange vingers bijvoorbeeld.

Eén van mijn nieuwe favoriete gerechten is toch wel polenta met fruit als ontbijt.

Meer ontbijt inspiratie

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie