Blauwe bessen ontbijttaart (baked oats)

Het komt niet heel vaak voor dat ik vergeet het ontbijt te maken, maar deze keer was het weer zo ver. Maar eenmaal een hap van mijn blauwe bessen ontbijttaart deed me dat al gauw vergeten!

We eten ’s morgens bijna altijd met havervlokken, in welke vorm dan ook. Maar voor overnight oats moet je de avond tevoren aan de slag en voor pap moet je in de keuken staan. Soms vergeet ik het een en heb ik geen zin in het ander, maar wel behoefte aan een goed stevig ontbijt. Deze blauwe bessen ontbijttaart bereid je in vijf minuten voor, met je ogen dicht zelfs!

Zoete blauwe bessen ontbijttaart

Hoe rijper de bananen zijn, hoe zoeter de ontbijttaart uit zal pakken. Ontbijt je liever niet al te zoet, gebruik dan niet al te rijpe bananen en laat de agavesiroop achterwege. Hou je wel van een zuurtje in de ochtend? Voeg dan ook nog een beetje citroensap toe naast het gebruik van de rasp.

blauwe bessen ontbijttaart
Ook lekker als dessert met wat plantaardige yoghurt of room

Blauwe bessen (en frambozen) heb ik altijd in de vriezer liggen. Net als met verse blauwe bessen zijn ze de ene keer wat zuurder dan de andere keer. Dus ook in dit geval: proef eerst voordat je er een hele plens agavesiroop door lepelt.

Handig om te weten

Bewaren
Het recept is voor vier personen. Heb je over? Dek het overgebleven stuk taart dan af met aluminium folie en warm het de volgende ochtend even op in de oven. Lauwwarm is de ontbijttaart heerlijk. De taart is wat minder ‘soepel’, het heeft wat meer weg van een stevige koek. In alle eerlijkheid kan ik niet zeggen of ik de verse of de 1-dag-oud-versie lekkerder vind.

blauwe bessen ontbijttaart

Plantaardige melk
Ik maakte gebruik van Oatly mango-sinaasappel drink, omdat mijn man daar zo dol op is. Amandelmelk, cashewmelk of sojamelk is allemaal goed, gebruik jouw favoriet.

Fruit
Je begint met twee bananen. Rijpe bananen – bruine plekjes – zijn perfect om te verwerken in mijn blauwe bessen ontbijttaart. Hoe rijper de bananen zijn, hoe zoeter de taart zal worden. En dan eindig je met blauwe bessen. Soms gebruik ik – naast blauwe bessen – ook frambozen. Beiden uit de vriezer. Dat werkt perfect, terwijl vers fruit wat zal uitdrogen en misschien zelfs een beetje verbrandde randjes hebben.

Zo maak je de blauwe bessen ontbijttaart

In slechts vier stappen maak jij deze spectaculaire ontbijttaart voor vier personen. Mijn cup heeft een inhoud van 240 ml, dus als jij een kopje, glas, beker, potje of wat dan ook hebt met diezelfde inhoudsmaat zit je goed!

blauwe bessen ontbijttaart
  1. Prak de bananen.
blauwe bessen ontbijttaart

2. Voeg havervlokken en chiazaad toe.

blauwe bessen ontbijttaart

3. Roer alle ingrediënten goed door elkaar.

blauwe bessen ontbijttaart

4. Verdeel de blauwe bessen over de taart.

Meer ontbijt inspiratie

blauwe bessen ontbijttaart

Blauwe bessen ontbijttaart

Prep: 5 min
Kook: 25 min
Totaal: 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Wat is er nu lekkerder dan taart als ontbijt? Warme taart in de winter! Deze blauwe bessen ontbijttaart is bovendien zeer voedzaam waardoor je de hele ochtend goed gevuld bent.

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 2 cups havervlokken
  • 2 el chiazaad
  • 2 cups melk
  • 2 cups blauwe bessen diepvries
  • 2 tl citroenrasp
  • agavesiroop optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180°C.
  • Vet de ovenschaal in en prak hierin twee bananen. Voeg vervolgens de havervlokken, chiazaad en melk toe. Roer het geheel goed door. Je wil geen klontjes chiazaad in je taart tegenkomen.
  • Verdeel de blauwe bessen over het mengsel en strooi er vervolgens citroenrasp over.
  • Zet de schaal 25 minuten in de oven. Als het goed is is de melk dan volledig opgenomen.
  • Verdeel de taart en lepel er nu eventueel wat agavesiroop over.

Sylvia’s tips

  • Let er op dat de havervlokken gecertificeerd glutenvrij zijn indien je een glutenvrij dieet volgt.
Ontbijt
Nederlands
Blauwe bessen taart, Havervlokken recept, Ontbijt recept, Ontbijttaart
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Voedingswaarde
(per portie, agavesiroop niet meegerekend)

382,3 kcal | 64 gr koolhydraten | 5,7 gr vet, waarvan 0,9 gr verzadigd vet | 10,9 gr eiwit | 11,5 gr vezels | 0 gr zout

Disclaimer
De voedingswaarden zijn berekend via online tools. Deze informatie kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ik heb echter mijn uiterste best gedaan zo accuraat mogelijk te zijn.



Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 794 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review