Aloo masala: Indiaas gekruide aardappeltjes

Deze Indiaas gekruide aardappeltjes vallen wat mij betreft in de categorie comfort food. De binnenkant is superzacht en de buitenkant heeft een gekruide knapperigheid. Je kunt ze zo pikant maken als je zelf wilt. Echte smaakbommetjes zijn het!

De aardappeltjes zitten vol met smaak, maar zijn niet overdreven gekruid of pikant. Alhoewel je dat met gemak naar smaak kunt aanpassen natuurlijk. In het zuiden van India worden ze heter dan heet gegeten.

Masala = kruiden, Aloo = aardappel

Masala dabba met korianderzaad, venkelzaad, garam masala en komijnzaad

Het draait om de juiste kruiden

Misschien ben je helemaal niet gewend om Indiaas te koken. Dan is dit echt een super recept om mee te beginnen. Je hoeft er niet eindeloos veel – rare – kruiden voor aan te schaffen. Het meeste heb je waarschijnlijk gewoon in huis.

Misschien heb je garam masala niet in huis? Bedenk dan dat dit een mix is van kardemom, koriander, komijn, kaneel en kruidnagel. Vaak gaat er ook nog gember, nootmuskaat en peper door. Een lekker recept voor garam masala vind je hier.

Aloo masala aanpassen naar jouw smaak

  • Aardappelen: ik had nog ‘gewone’ aardappelen uit de TooGoodToGo box, maar je kunt nieuwe aardappelen, krieltjes, rode aardappeltjes en eigenlijk alles wel gebruiken. Als de aardappel maar niet te kruimig is. Ik schilde de aardappelen omdat ze erg veel zand en viezigheid hadden. Maar met krieltjes of nieuwe aardappeltjes zou ik de schil lekker laten zitten.
  • Kruiden: niet iedereen houdt van koriander. Mijn dochter bijvoorbeeld vindt het naar zeep smaken. Laat het dan achterwege en vervang het bijvoorbeeld door peterselie. Het smaakt natuurlijk niet hetzelfde, maar je hebt wel het frisse groen dat de hele smaak ten goede komt.
  • Specerijen: heb je geen grove mosterd in huis? Dan kun je mosterdzaadjes roosteren en gebruiken of kurkuma. In beide gevallen smaakt het natuurlijk wel wat anders dan het originele recept.
    Hou je van pit? Gebruik dan tandoori masala in plaats van garam masala. Dat is pittiger. Maar je kunt ook cayenne peper of chili(vlokken) toevoegen naar smaak.
  • Limoen: geen limoen in huis maar wel citroen? Gebruik dat dan, de smaak is wat anders maar net zo lekker eigenlijk.

Vooruit werken

Heb je een diner gepland en wil je niet de hele tijd in de keuken staan? Je kunt de aardappelen van tevoren koken en in de kruidenmix wegzetten totdat het de oven in moet.

Eventueel zou je het gerecht in zijn geheel van tevoren kunnen maken – zonder limoensap en verse koriander natuurlijk. Verwarm het gerecht dan een minuut of tien in een voorverwarmde oven (ongeveer 175℃).

masala aloo

Zo maak je aloo masala

  1. Zet alle kruiden en specerijen klaar.
  2. Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Schudt de aardappeltjes nog een minuutje zodat alle damp weg is en ze droog zijn. Laat ze ietwat afkoelen.
  3. Mix de kruiden, mosterd, knoflook, gember en olie in een bakje.
  4. Meng het kruidenmengsel voorzichtig door de aardappelen.
  5. Spreid de aardappeltjes uit op een met bakpapier beklede ovenplaat.
  6. Rooster de aardappeltjes ongeveer 30 minuten en keer ze halverwege even om.
  7. Strooi vlak voor het serveren de fijn gesneden koriander erover. Sprenkel het limoensap over de aardappeltjes of serveer de limoen in partjes zodat iedereen zelf kan beslissen hoeveel limoensap erover gaat.

Printbaar recept met exacte hoeveelheden en instructies onderaan de pagina

masala aloo

Meer gerechten uit de Indiase keuken


aloo masala

Aloo masala (Indiaas gekruide aardappeltjes)

Prep: 5 min
Kook: 15 min
Oven: 30 min
Totaal: 50 min
Porties: 3 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Aardappeltjes uit de oven zijn nog nooit zó lekker geweest!

Ingrediënten

  • 700 gram aardappelen
  • 2 el koriander vers
  • 2 tl knoflook
  • 1 tl gember vers
  • ½ limoen sap
  • 1 el currypoeder
  • 2 tl garam masala
  • ½ tl zout meer of minder naar smaak
  • 1 el grove mosterd
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Schil de aardappelen – maar dit hoeft niet – en snijd ze in hapklare brokken. Kook de aardappelen gaar. Giet ze af en laat ze een beetje afkoelen.
  • Verwarm de oven tot 220°C.
  • Pers de knoflook en rasp de gember en meng dit met de mosterd, olijfolie, currypoeder, garam masala en zout tot een dikke marinade. Schep de marinade voorzichtig door de aardappelen.
  • Spreid de aardappeltjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de plaat in het midden van de oven.
  • Na ongeveer 30 minuten kun je genieten van overheerlijke aardappeltjes: een beetje knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen.
  • Strooi er voor het serveren de fijn gesneden koriander over en besprenkel met het sap van de limoen.
Bijgerecht, Diner
Indiaas
Aloo masala, Indiase aardappeltjes
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!

Disclaimer
De voedingswaarden zijn berekend via online tools. Deze informatie kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ik heb echter mijn uiterste best gedaan zo accuraat mogelijk te zijn.


close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review