Masoor dahl: de Indiase keuken thuis

Dahl. Misschien heb jij het wel al gegeten of zelfs zelf klaargemaakt. Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken en wordt gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen gekookt. Je serveert het met rijst en groenten, of broodsoorten als naan, roti of chapati. Peulvruchten zijn erg eiwitrijk, dus deze maaltijd is erg geschikt voor vegetariërs.

Afhankelijk van het soort peulvrucht dat je gebruikt verandert ook de naam van de dahl. Ik heb onlangs een masoor dahl gemaakt. Dit houdt in dat je er rode linzen voor gebruikt. Dan heb je ook nog chana (kikkererwten), matar (spliterwten) of moong (mungboon) dahl. Ik vond de dahl heerlijk, maar er had wat mij betreft meer pit in gemogen. Zeker omdat ik het enkel serveerde met rijst (redelijk vlak van smaak) en naan (lekker door de koriander). En ja, ook een stuk kipdij kwam op tafel. Een volgende keer laat ik vlees of gevogelte achterwege, en geef er een lading groenten bij. Lekker 🙂

dahl

Ga jij deze dahl maken? Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

Dahl

Masoor dahl

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Gang: Soepen & Sauzen
Keuken: Indiaas
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 gr rode linzen
  • 1 kleine ui gesneden
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1 el gember geraspt
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • snuf cayennepeper be brave!
  • 2 el olie
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 blik tomatenblokjes
  • peper en zout naar smaak
  • handje koriander grof gesneden
  • handje kokossnippers of geraspte kokos geroosterd

Instructies

  • Kook de linzen volgens de instructie op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en bak hierin de ui tot ze glazig zien.
  • Bak dan de knoflook en gember een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens komijn, kurkuma en cayennepeper toe en bak dit onder voortdurend roeren nog een minuut.
  • Giet de tomatenblokjes erbij en laat het geheel even zacht pruttelen.
  • Schenk nu de kokosmelk ebrij en breng het geheel aan de kook.
  • Roer vervolgens de linzen erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Strooi vlak voor het serveren de geroosterde kokos en koriander over het gerecht.

Notities

Serveren met rijst en/of naan en groenten.

0Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *