Masoor dahl: de Indiase keuken thuis

Masoor dahl: de Indiase keuken thuis

0 Comments  /  Direct naar recept

Dahl. Misschien heb jij het wel al gegeten of zelfs zelf klaargemaakt. Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken en wordt gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen gekookt. Je serveert het met rijst en groenten, of broodsoorten als naan, roti of chapati. Peulvruchten zijn erg eiwitrijk, dus deze maaltijd is erg geschikt voor vegetariërs. Afhankelijk van het soort peulvrucht dat je gebruikt verandert ook de naam van de dahl. Ik heb onlangs een masoor dahl gemaakt. Dit houdt in dat je er rode linzen voor gebruikt. Dan heb je ook nog chana (kikkererwten), matar (spliterwten) of moong (mungboon) dahl. Ik vond de dahl heerlijk, maar er had wat mij betreft meer pit in gemogen. Zeker omdat ik het enkel serveerde met rijst (redelijk vlak van smaak) en naan (lekker door de koriander). En ja, ook een stuk kipdij kwam op tafel. Een volgende keer laat ik vlees of gevogelte achterwege, en geef er een lading groenten bij. Lekker 🙂

dahl

Masoor dahl

12 maart 2019
: 3-4 personen
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: Simpel

Een heerlijke dahl, een tikkie zoet

Door:

Ingrediënten
  • 200 gr rode linzen
  • 1 kleine ui, gesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 el gember, geraspt
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • snuf cayennepeper (be brave!)
  • 2 el olie
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 blik tomatenblokjes
  • peper en zout naar smaak
  • handje koriander, grof gesneden
  • handje kokossnippers of geraspte kokos, geroosterd
Instructies
  • Stap 1 Kook de linzen volgens de instructie op de verpakking.
  • Stap 2 Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en bak hierin de ui tot ze glazig zien.
  • Stap 3 Bak dan de knoflook en gember een minuutje mee.
  • Stap 4 Voeg dan komijn, kurkuma en cayennepeper toe en bak dit onder voortdurend roeren nog een minuut.
  • Stap 5 Giet de tomatenblokjes erbij en laat het geheel even zacht pruttelen.
  • Stap 6 Schenk nu de kokosmelk ebrij en breng het geheel aan de kook.
  • Stap 7 Roer vervolgens de linzen erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Stap 8 Strooi vlak voor het serveren de geroosterde kokos en koriander over het gerecht.
  • Stap 9 Serveren met rijst en/of naan en groenten.

Ga jij deze dahl maken? Ik ben benieuwd wat je er van vindt.


Gerelateerde berichten

Deze geroosterde kikkererwten zijn verslavend lekker!

Deze geroosterde kikkererwten zijn verslavend lekker!

Toen wij nog regelmatig naar “onze Surinees” gingen, kregen we altijd een bakje met geroosterde kikkererwten. Zalig vond ik dat. Maar helaas, de Surinees besloot juwelier te worden en zijn vrouw (de kok) kon haar keuken sluiten. Toen moest ik zelf aan de slag.  De […]

Groene paprika cappuccino: dat is nog eens lekker!

Groene paprika cappuccino: dat is nog eens lekker!

Wil je eens een ander soepje vooraf serveren dan is deze groene paprika cappuccino echt een geweldige binnenkomer! Schenk het in mooie glazen en lepel de room erover als ware het de schuimige melkkraag van een cappuccino. Trots Afgelopen kerst waren we uitgenodigd bij dochterlievv […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.