Bottenbouillon

Sinds een jaar of drie, denk ik, wil ik al eens bottenbouillon maken. Maar om de een of andere reden kwam het er eigenlijk nooit van. Geen tijd, geen zin, maar vooral: waar haal je in hemelsnaam botten e.d. vandaan als je zelf alleen maar ‘gefileerd’ vlees eet?

Nou eh… bij de slager natuurlijk! Beetje open deur ja, maar de drempel was hoog alhoewel ik niet weet waarom. Dus toen ik onlangs bij een biologische slager was die grasgevoerd vlees verkoopt en het bovendien van de plaatselijke boer heeft, besloot ik om er maar eens naar te vragen. Hij had van alles achter liggen, al dan niet ingevroren. Ik kreeg e.e.a. mee naar huis en ging op speurtocht op internet. Want ja, nu heb je het in huis en dan? Moet je voorkoken of -bakken? Of juist niet? Schoonmaken of is het al schoon. Geen idee natuurlijk. Maar nu wel, en ik kan je verzekeren dat ik dit vaker ga doen. Maar dan maak ik gelijk meer en vries er flink wat van in. Handig als basis voor soepen en sauzen, maar ook om een bekertje te drinken wanneer je een beetje ‘flauw’ bent.

Handige tips

  • Lekker lang laten trekken
    Via internet begreep ik dat 12 uur trekken wel nodig is om een goede bouillon te krijgen. Maximale tijd voor kippenbouillon is 24 uur en voor runderbouillon 72 uur!
  • Eerst bakken, roosteren of koken
    Ik heb niets van tevoren gebakken of geroosterd, het leek mij dat door 2 uur alles op high te zetten het wel genoeg voorgekookt zou zijn. Ik kon ook nergens terugvinden dat je dat zou ‘moeten’ doen.
  • Net als een theezakje
    Er wordt gezegd dat je de botten nogmaals kunt gebruiken en ik ben zeker voorstander van ‘gun … nog een ronde, weggooien is zonde’, maar het klok mij wat vreemd in de oren. Ik heb de botten dan ook in de kliko gedaan toen de bouillon klaar was.
bottenbouillon

Bottenbouillon

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Gang: Soepen & Sauzen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 12 uur
Totale tijd: 12 uur 10 minuten
Porties: 1 liter (ruim)

Ingrediënten
 

  • 800 gr botten
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 el peperkorrels
  • flink wat tenen knoflook
  • 2 el (appel)azijn
  • water

Aan de slag
 

  • Leg de botten in de slowcooker.
  • Snijd de uien en wortels grof.
  • Doe alle ingrediënten bij de botten en voeg dan water toe totdat alles onder staat.
  • Zet de slowcooker ca. 2 uur op high en daarna minimaal 10 uur op low. Hoe langer het kan trekken, hoe smaakvoller het zal worden.
  • Schep na afloop alle grove stukken uit de pan en giet alles door een zeef in een andere pan.
  • Laat het volledig afkoelen alvorens het in de koelkast te zetten.

Notities

De laag vet op de bouillon kun je gebruiken om vlees of groenten in te bakken.
De bouillon is per portie in te vriezen.
Heb jij dit recept al eens gemaakt?Laat hieronder een bericht achter of tag #SilphyasKitchen op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *