Uppittu | Kruidig Indiaas ontbijt met griesmeel

uppittu

Het woord uppu betekent zout en hittu betekent bloem. De woorden zijn samengevoegd en daaruit ontstond uppittu, een van de vele namen waaronder dit gerecht bekend staat. Het is een klassiek Indiaas gerecht wat veelal als ontbijt wordt gegeten, maar ook prima geschikt is als brunch of tussendoortje.

Ik vond dit gerecht tijdens een zoektocht naar nieuwe kookboeken. Ik vond een wel heel grappig kookboek: Het Bollywood Kookboek. Bekende Bollywood-sterren geven in dit boek hun lievelingsrecepten prijs. Onderstaand uppittu recept komt uit Mangalore en wordt vaak bij het ontbijt of bij de middagkoffie geserveerd. Het is een van de lievelingsrecepten van Suneil Shetty. Zijn leefregel luidt: “ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar”.

Ingrediënten voor Uppittu

Een uitgebreide ingrediëntenlijst en instructies vind je in het recept hieronder. Ik beperk me nu even tot de ingrediënten die je misschien niet in huis zult hebben.

  • Zwart mosterdzaad is alleen handmatig te oogsten en vind je daarom minder snel dan bijvoorbeeld bruin mosterdzaad. Heb je geen mosterdzaad in huis, dan kun je met een gerust hart bruine gebruiken.
  • Zwarte linzen zijn steviger dan de rode linzen, die je beter gebruikt in soepen en stoofpotten.
  • Kurkuma is een ontstekingsremmend ingrediënt met een prachtige diepgele kleur.
  • Ghee is geklaarde boter. Het is bijna overal wel verkrijgbaar, maar je kunt het ook zelf maken.
  • Asafoetida is een veelgebruikt kruid in de Indiase keuken. Je kunt het vervangen door een combinatie van knoflook en ui (zie hieronder meer)
uppittu
Foto overgenomen uit het kookboek

Wat is asafoetida

Asafoetida wordt in het Nederlands ook wel duivelsdrek genoemd. Het is een gedroogde, gele hars uit de wortels en stelen van een kruidachtige plant die afkomstig is van de schermbloemen. Het is een veelgebruikt kruid in de Indiase keuken en staat bekend om zijn positieve werking op de spijsvertering en heilzame werking op de gezondheid.

Voor een unieke smaak hoef je maar een klein beetje asafoetida te gebruiken. Je kunt de smaak van asafoetida omschrijven als ui-achtig, apart en verfrissend. Wanneer je asafoetida gebruikt heb je geen ui en knoflook meer nodig. De geur wordt wel omschreven als een combinatie van rauwe ui, verse ananas en een vleugje petroleum.

uppittu

Uppittu | Kruidig Indiaas ontbijt met griesmeel

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 200 gram griesmeel
  • 1 ui (in ringen)
  • 1 aardappel (in blokjes)
  • 2 cm gember (geraspt)
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 gram koriander (fijngesneden)
  • 4 el kokos (geraspt, vers indien mogelijk)
  • 3 el ghee
  • zout (naar smaak)
  • 600 ml water (als griesmeel 200 gram is 1 cup)

Voor het olie-specerijenmengsel

  • 4 el plantaardige olie
  • 3 el rauwe cashewnoten
  • 2 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl zwarte linzen
  • 3 rode pepers (gedroogd)
  • 5-6 kerrieblaadjes
  • ½ tl kurkuma
  • 1 snufje asafoetida

Instructies
 

  • Verhit een pan met zware bodem en rooster hierin het griesmeel tot het heel licht begint te kleuren. Schep het vervolgens op een bord en laat het afkoelen.
  • Verhit voor het olie-specerijenmengsel de olie in een pan en voeg de cashewnoten, het mosterdzaad, de linzen, pepers en kerrieblaadjes toe. Bak dit mengsel tot het mosterdzaad begint te sissen, voeg de asafoetida en kurkuma toe en schep het nog 1 minuut om, zodat de specerijen niet aanbakken.
  • Voeg de uienringen toe en bak ze glazig. Schep de aardappelblokjes door het specerijenmengsel. Doe er 2½ dl water en zout bij en laat de aardappelblokjes gaar koken.
  • Draai het vuur laag en voeg de gember en suiker toe. Roer er tot slot geleidelijk het geroosterde griesmeel door, zodat er geen klontjes vormen.
  • Leg het deksel op de pan en laat het griesmeel in enkele minuten gaar worden.
  • Strooi de fijngesneden koriander en het geraspte kokos erover. Schenk de ghee erover en serveer het gerecht warm.
Ontbijt
Indiaas
Griesmeel recept, Indiaas ontbijt, Uppittu
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.

Afbeelding van Bishnu Sarangi

close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info