Kantonese tjap tjoy

Deze keer maak ik de tjap tjoy zelf, net zo simpel maar wel lekkerder. Al eerder maakte ik tjap tjoy van een verspakket dat ik had gekregen. Daarin zaten alle benodigde ingrediënten en een zakje kruidenpasta. Geweldig concept natuurlijk, maar ik wilde het toch eens zelf maken. En ik kan je verklappen dat het een succes is geworden.

Rijst bij de tjap tjoy?

Ook al is zilvervliesrijst beter voor je, soms is het gewoon heerlijk om eens wat anders te eten. Deze keer at ik er basmati rijst bij. Als jij ook een instant pot hebt dan zou je kunnen overwegen om alvast een pan vol met rijst te koken. Wat je over hebt bewaar je gewoon in de koelkast voor bij een volgend gerecht. Of je maakt er een heerlijke rijstpudding van.

De basmati rijst die ik gebruikte heeft een IP kooktijd van 3 minuten. Dit houdt in de praktijk in dat de rijst in ongeveer een half uur klaar is. De pan moet eerst ‘op stoom’ komen, vervolgens 3 minuten koken om daarna in ongeveer 30 minuten ‘stoom af te blazen’.

Als je de rijst dus opzet direct voordat je gaat beginnen met de tjap tjoy is het gelijktijdig klaar!

Bekijk hier het uitgebreide artikel over het koken van de verschillende soorten rijst in een instant pot.

tjap tjoy

Recept tjap tjoy

Waardering

Bereidingstijd 30 minuten
3 personen

Materiaal

  • Wok of hapjespan
  • Keukenpapier
  • Keukenpincet

Ingrediënten

Groenten

  • 1 stronk broccoli
  • 1 winterpeen
  • 1 komkommer
  • 1 prei
  • 125 gram taugé
  • 100 gram peultjes
  • 1 paprika
  • olie

Tofu

  • 2 plakken tofu
  • knoflookpoeder
  • uienpoeder
  • paprikapoeder
  • 2 el olie

Saus

  • 6 el paddenstoelensaus
  • 2 dopjes shaohsing (rijstwijn)
  • 1 tl sojasaus (licht)
  • 1 tl sojasaus (donker)
  • 2 tl sesamolie

Zo maak je het

  • Kook de rijst volgens instructies op de verpakking.

Tofu bakken

  • * Snijd twee plakken – vingerdikte – van de tofu af en snijd van de korte kant dunne plakjes. Je kunt ook blokjes snijden natuurlijk.
    * Strooi de uien-, knoflook- en paprikapoeder erover en meng het heel voorzichtig.
  • Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de plakjes tofu. Keer ze om met de keukenpincet. Dit zal in totaal ongeveer zes minuten in beslag nemen.
  • Leg twee vellen keukenpapier op een bord en schep hier de tofu plakjes op. Laat ze uitlekken.

Groenten voorbereiden terwijl de tofu bakt

  • * Schll de winterpeen en snijd hem in de lengte doormidden. Snijd de wortel in dunne plakjes.
    * Snijd de broccoli in kleine stukjes. Let erop dat de steeltjes niet al te dik zijn, dan krijg je ze niet gaar.
    * Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadlijst eruit. Snijd hem vervolgens in schuine grove stukken.
    * Was de prei en snijd de prei in schuine grove stukken.
    * Verwijder de draden en puntjes van de peultjes.
    * Verwijder de kern van de paprika en snijd hem in dunne reepjes.
  • In dezelfde wok of hapjespan roerbak je de wortel ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Voeg dan de broccoli, prei, komkommer, peultjes en paprika toe. Roerbak dit op hoog vuur nog een minuut of 3 mee.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus. Giet de saus op de groenten en voeg de taugé en tofu toe. Roer alles even goed, maar voorzichtig, door elkaar. Zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan, laat het zo een minuut of 5 stoven.
  • Serveer met de rijst. Eet smakelijk.
Ga jij dit recept maken? Deel het op Instagram!Roep me via @SilphyasKitchen en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Opmerking bij de ingrediënten

  • Groenten: voor deze tjap tjoy gebruikte ik broccoli, prei, komkommer, winterpeen, paprika, peultjes en taugé. Varieer gerust met de groenten. Neem bijvoorbeeld ook eens baby mais, bamboescheuten, bloemkool, pastinaak, paksoi, ui, sugar snaps, spitskool etc.
  • Paddenstoelensaus: je zou ook oestersaus kunnen gebruiken, maar die is niet veganistisch. Voor mij was dat wel belangrijk, dus na een zoektocht op internet kwam ik uit op Mushroom Vegetarian Stir Fry sauce van het merk Lee Kum Kee. Deze kocht ik bij een Aziatische toko.
  • Lichte en donkere sojasaus: lichte sojasaus is dunner en intenser van smaak dan de donkere variant, die wat stroperiger is. Beiden kocht ik bij de Aziatische toko. Van beiden gebruik je zo weinig, dat ik denk dat je best af kunt met de sojasaus die je in huis hebt. Maar ik weet niet zeker of – en hoe – dat de smaak verandert.
  • Shaohsing: dit is een Chinese (kook) rijstwijn die te koop is bij de Aziatische toko. Zonder deze rijstwijn zal het gerecht niet hetzelfde smaken.
  • Sesamolie: ooit gebruikte ik sesamolie om er iets in te bakken, maar tegenwoordig gebruik ik het enkel nog als smaakmaker. En wat voor een!

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review