Muhammara: dé Libanese dip waar je je vingers bij opeet!

Muhammara: dé Libanese dip waar je je vingers bij opeet!

Tijdens de lunchpauze zou ik met mijn collega een broodje gaan halen. Op het bordje stond “muhammara (paprika, walnoot, granaatappel)”. We waren allebei erg benieuwd en wilden wel een klein beetje proeven op een stukje stokbrood. Zo gezegd, zo gedaan. En toen was daar ineens een nieuwe verslaving en zag ik een legio mogelijkheden voor dit lekkere goedje! Maar eerst werd het verorberd op een stokje.

Waar komt het vandaan

Muhammara is een dip uit het Midden-Oosten en bestaat o.a. uit paprika’s, walnoten en granaatappelsiroop. Deze dip is erg verrassend omdat het zowel zoet, als zuur, pittig én zout van smaak is. In het Arabisch betekent Hamra rood. Muhammara betekent ‘de rode’.

Muhammara

31 juli 2018
: 1 pot
: 20 min
: 20 min
: Supermakkelijk

Een heerlijke frisse dip voor op een toastje of stukje stokbrood. Maar ook lekker bij vlees of vis.

Door:

Ingrediënten
  • 3 grote rode paprika’s
  • ½ rode peper
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen, het sap
  • 100 gram walnoten
  • 1 tl komijn
  • 1 el granaatappelsiroop*
  • 30 gram couscous
  • snufje zout
Instructies
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de paprika’s in een ingevette ovenschaal en rooster ze 15-20 minuten in de oven tot de schil zwart wordt. Laat de paprika’s daarna goed afkoelen. Het velletje kun je daarna makkelijk verwijderen.
  • Stap 2 Wel de couscous in een bakje met heet water.
  • Stap 3 Snijd de paprika’s, rode peper, ui en de knoflook in kleine stukjes.
  • Stap 4 Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in de keukenmachine en maal dit tot er een dip ontstaat.
  • Stap 5 Breng daarna op smaak met zout.
  • Stap 6 Is de dip te droog naar je zin? Voeg dan een scheutje olie toe.

*Granaatappelsiroop is in de meeste Turkse winkels te vinden, maar de supermarkten verkopen het tegenwoordig ook nog weleens. En je zou het ook zelf kunnen maken natuurlijk door granaatappelpitjes in te laten koken tot er een siroop ontstaat.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.