Muhammara (Libanese dip)

Tijdens de lunchpauze zou ik met mijn collega een broodje gaan halen. Op het bordje stond “muhammara (paprika, walnoot, granaatappel)”. We waren allebei erg benieuwd en wilden wel een klein beetje proeven op een stukje stokbrood. Zo gezegd, zo gedaan. En toen was daar ineens een nieuwe verslaving en zag ik een legio mogelijkheden voor dit lekkere goedje! Maar eerst werd het verorberd op een stokje.

Waar komt muhammara vandaan

Muhammara is een dip uit het Midden-Oosten en bestaat o.a. uit paprika’s, walnoten en granaatappelsiroop. Deze dip is erg verrassend omdat het zowel zoet, als zuur, pittig én zout van smaak is. In het Arabisch betekent Hamra rood. Muhammara betekent ‘de rode’.

Recept muhammara

Bereiding 20 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Libanees
Porties 1 pot

Ingrediënten

  • 3 puntpaprika's, rood
  • ½ rode peper
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen, het sap
  • 100 gram walnoten
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el granaatappelsiroop
  • 30 gram couscous
  • snufje zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de paprika’s in een ingevette ovenschaal en rooster ze 15-20 minuten in de oven tot de schil zwart wordt. Laat de paprika’s daarna goed afkoelen. Het velletje kun je daarna makkelijk verwijderen.
  • Wel ondertussen de couscous in een bakje met heet water.
  • Snijd de paprika's, rode peper, ui en de knoflook in kleine stukjes.
  • Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in de keukenmachine en maal dit tot er een dip ontstaat. Breng daarna op smaak met zout.
  • Breng daarna op smaak met zout.

Extra info

Voeg een scheutje olijfolie toe als de dip te droog is naar je zin.
Ga jij dit recept maken? Laat het weten in een reactie hieronder.Vergeet niet een foto van het resultaat te delen op Instagram! Volg @SilphyasKitchen of gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Opmerking bij de ingrediënten

  • Granaatappelsiroop is in de meeste Turkse winkels wel te vinden, maar de supermarkten verkopen het tegenwoordig ook nog weleens. En je zou het ook zelf kunnen maken natuurlijk door granaatappelpitjes in te laten koken tot er een siroop ontstaat.

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review