Prei ananas schotel van de skottelbraai

Prei ananas schotel van de skottelbraai
Foto: Obelink Vrijetijdsmarkt

Wat is een skottelbraai

Een skottelbraai is een kooktoestel dat voornamelijk door kampeerders wordt gebruikt. Maar ook gewoon thuis buiten koken kan heel goed met dit multifunctionele toestel. Je kunt er op bakken, grillen en wokken, maar hij is ook te gebruiken als BBQ. Er zijn heel veel accessoires leverbaar: o.a. een paëllapan of een pizzaplaat. Zelf heb ik er een “bakvel” bij. Erg handig, dat scheelt afwassen van zo’n grote pan! Het woord skottelbraai is een Zuid-Afrikaans woord dat bestaat uit skottel (schotel) en braai (braden). Zo simpel is het. Wil je meer weten over de skottelbraai? Kijk dan eens even op deze website.

Maar bij regenachtig kun je dit recept ook gewoon binnen maken:

Niet mokken, lekker wokken

Erdoor en erbij

In onderstaand recept wordt kip gebruikt, maar dit kun je makkelijk vervangen door garnalen, varkensvlees (haasje?) of rundvlees (biefstukje?). Net wat jij lekker vindt. Daarbij kun je stokbrood serveren of rijst of mie. Net hoe de bui staat of hoeveel tijd je er aan wilt besteden.

Prei ananas schotel

2 augustus 2018
: 2-3 personen
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: Makkelijk

Lekker met kip, garnalen, varkens- of rundvlees. Erbij lekker rijst, mie of stokbrood.

Door:

Ingrediënten
  • 200 gram rijst (naar keuze)
  • 200 gram kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el teriyaki saus
  • 1 rode ui
  • 300 gram prei
  • 100 gram taugé
  • 200 gram ananas
  • 1 el (wok)olie
Instructies
  • Stap 1 Kook de rijst zoals je gewend bent.
  • Stap 2 Snijd de kipfilet in blokjes. Pers hier de knoflook boven. Lepel hier twee eetlepels teriyakisaus doorheen en meng het even goed door elkaar. Laat even een kwartiertje intrekken (langer mag ook natuurlijk).
  • Stap 3 Snijd ondertussen de prei in ringen en de ui in grove stukken.
  • Stap 4 Zet de skottelbraai aan en laat hem goed heet worden. Doe de olie in de pan en bak de kip. Als deze goudbruin/gaar is voeg je de ui en prei toe. Bak dit even mee.
  • Stap 5 Dan voeg je de ananas toe, dit moet even warm worden, niet bakken. Daarna schep je de taugé en de laatste lepel teriyaki saus erdoor. Je wilt de taugé tenslotte lekker knapperig houden!
  • Stap 6 Serveer met de rijst. Eet smakelijk.

Wat is teriyaki?

Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt. Goed beschouwd is de term teriyaki-saus dus net zo verkeerd als naanbrood (naan is al brood) of soto-soep (soto IS soep) en zo zijn er nog wat van die misverstanden. Soort van vloeken in de ker zeg maar.

Ook zin gekregen in skottelbraaien?

Mocht je ook een skottelbraai aan willen schaffen dan kun je o.a. terecht bij Bol.com. Wanneer je besluit er een aan te schaffen en je doet dat via onderstaande link (geen extra kosten) dan ontvang ik daar een klein percentage over. Win-win situatie dus als je toch al plannen had…



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.