Aardbei

aardbei

Beschikbaar vanaf juni tot en met september

Kasteelt

Wie houdt er niet van aardbeien, behalve dan de mensen met een aardbei allergie? Dit populaire fruit wordt ook wel zomerkoninkje genoemd omdat de Hollandse aardbei volop verkrijgbaar is in de zomermaanden.

De aardbei is een zogenoemde schijnvrucht, de kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Rijp zijn ze dieprood van kleur en zijn ze lekker zoet van smaak.

Overigens zijn aardbeien in Nederland het hele jaar verkrijgbaar: volle grond Nederland, kassen Nederland en natuurlijk uit het buitenland. Wil je een duurzame keuze maken, bekijk dan goed het etiket.

Kenmerken

De vrucht loopt taps toe, heeft een mooie dieprode kleur en piepkleine pitjes aan de buitenkant. De vrucht hangt aan een steeltje met een mooi frisgroen kroontje. Het kroontje kun je overigens ook opeten.

Naast de huis-tuin-en-keuken-aardbei bestaan er ook bosaardbeien (klein), ananas-aardbeien (wit) en framboos-aardbeien (uiterlijk inderdaad echt een mengeling).

Vezels, vitaminen, mineralen

Aardbeien zitten bomvol vitamine C. Daarnaast dragen ze ook nog bij aan de inname van foliumzuur en ze bevatten weinig calorieën.

Aardbeien kopen

Aardbeien zijn kwetsbare vruchten en gevoelig voor schimmel. Controller dus – voor zover mogelijk in die plastic bakjes – of ze niet gekneusd zijn en er goed uitzien.

Aardbeien kweken

Geniet in je tuin of op je balkon van zelfgekweekte aardbeien. Aardbeien kweken kan in de volle grond, maar ook binnen of buiten onder plastic of glas. Begin rond februari-maart met het voorzaaien bij een minimale temperatuur van 18 graden.

Kijk op kweken.net hoe je aardbeien zelf kunt kweken.

Hoe te bewaren?

Eet je ze snel op, dan kun je ze prima op het aanrecht bewaren. Maar beter nog bewaar je ze in de groentelade van je koelkast. Je kunt ze zo een paar dagen bewaren. Ik bewaar ze ook nog wel eens in een glazen pot. Op deze manier kan ik ze ook nog meenemen. Houd ze echter niet te lang afgesloten, aardbeien moeten nog wel kunnen ’ademen’.

Kom je onverwacht helemaal niet toe aan het verorberen van die lekkere zomerkoninkjes, dan kun je ze ook prima invriezen. Diepvriesfruit is prima te gebruiken in pap, smoothies, op pannenkoeken etc.

In de keuken

Aardbeien zijn lekker sappig en hebben een zoete smaak. Trek in een snoepje? Pak een aardbei! Of gebruik ze bijvoorbeeld:

  • in een smoothie
  • in plakjes op brood of beschuit – volkoren heeft mijn voorkeur
  • door de yoghurt – lekker met kokosyoghurt en geroosterde kokosrasp
  • in fruitsalades, bijvoorbeeld samen met blauwe bessen, appel, banaan, kiwi etc.
  • om te dippen in gesmolten chocolade
  • om fruitleer van te maken
  • om aardbeienlikeur van te maken

Wat weegt een aardbei?

Een aardbei weegt ongeveer 20 gram. Wil je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen dan tellen vijf aardbeien (= ongeveer 100 gram) als 1 portie fruit.

Maar ik zeg: fruit fruit fruit! Twee stuks fruit op een dag is echt niet veel, laat staan te veel.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️