De beste tips om groenten en fruit te bewaren

groente en fruit

Met deze tips weet je precies waar je je groente en fruit het beste kunt bewaren. Goed tegen voedselverspilling dus.

Je neemt de tijd om een weekmenu samen te stellen en maakt een boodschappenlijstje. Vervolgens laat je de hele waslijst bezorgen of je gaat zelf naar de winkel om het op te halen. Dan heb je al die lekkere verse groenten en fruit in huis en netjes opgeruimd. En voor je het weet is de week voorbij, is er van je weekplanning niet veel terechtgekomen en vind je niet zulke frisse producten terug in de koelkast of op de fruitschaal. Herkenbaar? Vroeger overkwam mij dat regelmatig.

Dan nam ik mij voor om alleen nog maar gezond te eten en haalde allerlei verse groenten en fruit in huis, maar vergat het vervolgens omdat we ergens waren uitgenodigd, ik geen zin had om te koken of … nou ja, verzin maar een excuus. Je reinste verspilling natuurlijk en bovendien ook nog eens heel erg duur op die manier.

Sinds ik serieus gezond eet en er niet meer bij na hoef te denken, gebeurt het me eigenlijk nooit meer dat ik eten weg hoef te gooien. En het hoeft jou ook niet meer te gebeuren, er zijn namelijk wat simpele tips om je groenten en fruit langer vers te houden. Maar ook het versnellen of juist vertragen van het rijpingsproces kan verspilling tegengaan.

Tips om het rijpingsproces te versnellen

Sommige producten zijn nog helemaal niet rijp als ze al in de supermarkt belanden. Daarom wat tips om het rijpingsproces te versnellen.

  • Bewaar harde, onrijpe avocado’s in een bruine papieren zak op het aanrecht.
  • Fruit met een hoog ethyleen-gehalte (een gas dat fruit doet rijpen) kun je goed bij elkaar bewaren als het nog niet rijp is. Denk bijvoorbeeld aan avocado’s, perziken, appels, meloenen, bananen, tomaten, peren en pruimen.

Tips om het rijpingsproces tegen te gaan

  • Bewaar rijpe appels en bananen juist apart. Appels zijn gevoelig voor het ethyleen dat vrij komt uit bananen waardoor ze eerder bruine plekken zullen vertonen, of meelderig worden. Fruitsoorten die gevoelig zijn voor dat ethyleen zijn bijvoorbeeld appels, meloenen, aardappelen en mango’s.
  • Gekneusd en beschadigd fruit rijpt sneller en zal dus eerder bederven. Eet dat dus als eerste op of maak het klaar voor de diepvries.
  • Was fruit en groenten pas op het moment dat je het gaat eten of bereiden.
  • Fruit rijpt sneller in plastic, bewaar het dus liever niet in plastic, maar los op de fruitschaal of in de lade van de koelkast.

In de koelkast of juist niet?

Veel soorten groenten en fruit kun je beter bewaren op het aanrecht of in de kelder, terwijl andere soorten juist sneller vergaan buiten de koelkast. Tip: wat in de supermarkt in de koeling ligt, bewaar je thuis ook in de koelkast. Wat in de supermarkt buiten de koeling ligt, kan over het algemeen thuis ook buiten de koelkast worden bewaard.

In de koelkast

Bewaar de volgende producten wel in de koelkast:

  • Rijp fruit wat je nog niet direct gaat opeten en wat langer wil bewaren.
  • Gesneden groenten of fruit bewaar je het best in glas of BPA-vrij containers.
  • Groenten als wortelen, bieten, radijs, parsnips, and turnips. Verwijder wel eerst het groen.
  • Bladgroenten en kruiden: dit kun je wassen en met een slacentrifuge drogen, bewaar het vervolgens in een vochtig stuk keukenpapier. Bewaar dit vervolgens in een open bak of zak.
  • Bewaar bessen en champignons in de originele verpakking uit de supermarkt.
  • Een aubergine bewaar je het best in een papieren zak, dat vertraagt het rijpingsproces.
  • Mais eet je het beste direct op – meestal wordt dit gegeten in het zomerseizoen op de BBQ – bewaar het anders maximaal twee dagen in de koelkast.
  • De meeste groenten kunnen in een halfopen zak bewaard worden of zonder verpakking in de groentela. Denk hierbij aan broccoli, paprika, komkommer, venkel, bosui, bloemkool, selderij, spruiten en gember.

Op het aanrecht, de fruitschaal of in de kelder:

De volgende producten bewaar je niet in de koelkast, maar op een droge donkere plaats:

  • Aardappelen
  • Pompoen
  • Bananen
  • Steenvruchten zoals perzik, pruim, nectarines etc.
  • Ananas en meloen – in zijn geheel, aangebroken bewaar je in de koelkast
  • Appels die nog niet erg rijp zijn
  • Citrusvruchten zoals limoen, citroen, sinaasappel etc.
  • Avocados

Om de bananen en avocados sneller te laten rijpen kun je ze in een papieren zak bewaren. Om het proces te vertragen bewaar je ze het best in de koelkast. Ditzelfde geldt overigens ook voor citrusvruchten.

Diepvries

Groenten en fruit uit de diepvries zijn een prima alternatief voor vers: het is lang houdbaar en je grijpt niet mis als je een lekkere gezonde maaltijd op tafel wilt zetten.

Je hoeft niet bang te zijn dat er minder vitaminen of vezels in zitten. Het wordt geoogst op het moment dat het perfect rijp is en gaat direct de vriezer in.

Wil je meer weten over hoe je bepaalde producten kunt bewaren? Kijk dan op bewaren.org.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *