Kikkererwten

Steeds meer Nederlanders ontdekken de veelzijdigheid van kikkererwten. Ze worden gebruikt in tal van heerlijke gerechten. In alle landen rondom de Middellandse Zee zijn kikkererwten al veel langer populair. Al meer dan 8000 jaar worden kikkererwten in Anatolië geteeld. Van daaruit kwam de kikkererwt naar naar het Middellandse Zeegebied en India.

Kikkererwten worden tegenwoordig in veel subtropische gebieden geteeld. De belangrijkste zijn India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran.

De kikkererwt wordt ook wel keker of kekererwt genoemd. In Engelstalige recepten vind je het erwtje terug onder de naam chickpea of garbanzo (beans). Deze eenjarige plant is een eetbare peulvrucht.

Trivia

Er is een Turks sprookje over een jongetje zo groot als een kikkererwtje. Lees het verhaal van Kikkererwtje op WikiPedia.

Kenmerken kikkererwten

Qua uiterlijk heeft de kikkererwt veel weg van hazelnoten. Ze zijn rond, stevig en hebben een goudgele kleur. De smaak is nootachtig.

De plant wordt 20–50 cm hoog en is klierachtig behaard. De bladeren zijn oneven geveerd met dertien tot zeventien elliptische blaadjes, waarvan de rand aan de top gezaagd is. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zitten twee tot drie erwten in de ongeveer 3 cm lange peul. Naast de gele en groene zijn er ook zwarte kikkererwten.

Vezels, vitaminen, mineralen

Kikkererwten bevatten veel lysine en tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink.

Kikkererwten zijn een geweldige bron van vezels en eiwitten. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 55 gram koolhydraten, 20 gram eiwit, 15 gram voedingsvezels en 5 gram vet.

Kikkererwten kopen en bewaren

In Nederland kun je ze gedroogd of in blik/pot kopen. Laat gedroogde bonen die muf ruiken liggen. Kies je voor kikkererwten uit blik of pot, let dan op de houdbaarheidsdatum.

Je kunt gedroogde kikkererwten na aankoop het beste op een droge, koele en donkere plek bewaren.

Kikkererwten kweken

Kikkererwten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Ze kunnen in een gematigd klimaat groeien, maar de opbrengst is dan veel lager. Je begrijpt dat wij in Nederland geen kikkererwten kweken. Ze zijn dan ook het hele jaar verkrijgbaar in pot, blik of gedroogd.

In de keuken

Kikkererwten zijn het hoofdbestanddeel van hummus, maar er zijn ook vele andere gerechten waar je kikkererwten voor kunt gebruiken. Ze passen perfect in Midden-Oosterse salades, curry’s, falafel en schotels met couscous.

Van ontvelde en gespleten kikkererwten wordt kikkererwtenmeel gemaakt. In India wordt dit meel bijvoorbeeld gebruikt voor snacks. Maar het doet het ook goed als pannenkoekenbeslag of als bindmiddel in sauzen.

Dit meel is van nature glutenvrij. Ondanks dat het redelijk simpel is om zelf te maken door gedroogde kikkererwten fijn te malen, raad ik het niet aan. Je hebt een superkrachtige keukenmachine of blender nodig, waarbij de bak van keihard materiaal dient te zijn. Zowel een hakmolen als een andere kan heb ik naar de ratsmodee geholpen hiermee.

Met deze veelzijdige peulvrucht kun je o.a. de volgende dingen doen:

  • In een Marokkaanse schotel met couscous en gedroogd fruit.
  • In een kikkererwtensoep, waarbij je de helft pureert en de andere helft heel laat.
  • In een Indiase curry met bloemkool en gekruide gebakken of geroosterde tofu.
  • Geroosterd en gekruid als ‘borrelnootje’.

Gedroogde kikkererwten weken

Het is belangrijk om kikkererwten goed te laten weken, ze zijn namelijk te hard om goed zacht te kunnen krijgen. Voeg halverwege het kookproces pas zout toe om te voorkomen dat het velletje te hard blijft.

Om kikkererwten te weken zijn er twee manieren: een snelle (warm) en een langzame (koud). Heb je haast dan kun je ze in warm water weken, een weektijd van 2 uur is dan voldoende. In het andere geval zet je de kikkererwten in koud water weg, ongeveer 8 uur is dan voldoende.

Als de kikkererwten eenmaal zijn gekookt kun je ze gekoeld een dag of 2 bewaren of 3 maanden in de diepvries.

Weken is niet nodig als je gebruik maakt van een Instant Pot.

Aquafaba

Ben jij al helemaal bekend met de plantaardige levensstijl, dan hoef ik je natuurlijk niets te vertellen over aquafaba. Maar voor alle andere mensen: dat is het kookvocht van kikkererwten.

Je kunt hier meer over aquafaba lezen.

Opscheplepel: 60 gram 
Eetlepel: 35 gram


Recepten met kikkererwten