Pastinaak is nu volop verkrijgbaar en valt onder de ‘vergeten groenten’. Maar niet vergeten door mij, ik vind het echt heerlijk. Dit keer maakte ik een heerlijke stamppot pastinaak met geroosterde peulvruchten.

Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten en zijn erg vezelrijk. Win-win situatie dus eigenlijk. Los van het feit dat het vreselijk lekker is!

Geroosterde peulvruchten zijn niet alleen lekker op deze stamppot pastinaak, maar ook als topping in een salade of gewoon als handje ‘nootjes’ bij de borrel.

stamppot pastinaak met geroosterde peulvruchten

Eiwitten

Wanneer je vertelt dat je plantaardig eet krijg je steevast de vraag ‘maar hoe kom je dan aan je eiwitten?’. Ik merk het ook aan de jongens: naar de sportschool gaan, bezig zijn met lichamen, maar vrij weinig weten van eiwitten. Niet gek eigenlijk, want bij eiwitten denk je toch al gauw aan vlees, nietwaar?

Maar tenzij je alleen maar vegan junkfood eet of zwaar ondervoed bent, kom je niet zo gauw eiwitten tekort.

Je hebt ongeveer 0,8 gram per kilo gezond lichaamsgewicht nodig. Ben je te zwaar of te licht, neem dan een gezond streefgewicht voor jouw lengte als uitgangspunt. Is jouw gezonde gewicht bijvoorbeeld 60 kilo dan heb je 0,8 x 60 = 48 gram eiwit per dag nodig.

Peulvruchten – bonen, linzen en kikkererwten – zijn een uitstekende eiwitbron en zou je dus eigenlijk dagelijks op het menu moeten hebben staan.

Maak bijvoorbeeld eens een pastasaus met linzen of eet eens een boterham met hummus. Maar ook een ‘klodder’ hummus bij het avondeten zorgt voor extra peulvruchten. Ben je meer van de hartige snacks? Wat dacht je van overheerlijke saucijzenbroodjes van linzen?

Meer winterse recepten

stamppot pastinaak

Stamppot pastinaak met geroosterde peulvruchten

Prep: 15 minuten
Kook: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Vrij van:
gluten
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
soja
Porties (aanpasbaar):4

Ook nodig

Ingrediënten

Stamppot pastinaak

  • 1 kilo aardappelen, iets kruimig
  • 800 gram pastinaak
  • 2 el boter (Vioblock)
  • 150 ml plantaardige melk, naar keuze
  • 10 gram platte peterselie
  • peper en zout, naar smaak

Geroosterde peulvruchten

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blik cannellini bonen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gerookte Spaanse paprikapoeder, hot!
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemberpoeder

Instructies

  • Schil de aardappelen en pastinaken en snijd ze in stukken. Doe ze in een ruime pan met water. Hak de platte peterselie grof en zet weg tot gebruik.
  • Breng het geheel aan de kook, met de deksel op de pan. Kook de aardappelen en pastinaken gaar in ongeveer 25 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200℃.
  • Keer de blikken kikkererwten en cannellini bonen om in een vergiet en spoel ze goed af. Schud het overtollige water eraf en stort de peulvruchten op een schone theedoek. Maak ze nu voorzichtig droog en hevel ze over naar de bakplaat.
  • Voeg de olie, knoflookpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder en gerookte paprikapoeder toe en schep alles goed – maar voorzichtig – om. Plaats de plaat in het midden van de oven en rooster de peulvruchten ongeveer 25 minuten. Schep ze om de tien minuten even om zodat ze gelijkmatig roosteren.
  • Als de aardappelen en pastinaken gaar zijn giet je ze af en laat je ze even uitstomen. Voeg vervolgens de melk en boter toe en stamp het geheel fijn met een pureestamper. Schep de peterselie erdoor, maar hou nog een beetje achter ter garnering. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de puree met de geroosterde peulvruchten en garneer met de overgebleven peterselie.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 605kcal | Koolhydraten: 87.4gr | Eiwit: 17.4gr | Vet: 15.7gr | Waarvan verzadigd: 5.1gr | Zout: 0.37gr | Vezels: 21.5gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling