Vroeger was ik dol op bruine bonen met stroop en uitgebakken spekjes. Deze cowboy beans deden me daar sterk aan denken, maar dit is nog vele malen lekkerder!

Bij mij op het werk hebben we een professionele keuken/cateraar voor de lunch en voor het avondeten. Niet dat ik daar gebruik van maak, maar ik mag wel graag het menu bekijken. Deze keer zag ik dus cowboy beans op het menu staan en ik was gelijk heel erg nieuwsgierig. Ik zag al helemaal een wilde chili con carne schotel voor me met veel pit enzo.

Het eerste recept dat ik opende kwam uit bij de vegetariërsbond. Dat vond ik al hoopvol dus gauw de ingrediënten bekeken en ja hoor, alles was prima geschikt voor een vegan eetpatroon. Ik heb e.e.a. aangepast in zowel de ingrediëntenlijst en de hoeveelheden als de manier van bereiding.

We hebben geschranst en hebben alles met zijn tweetjes verorberd! Terwijl hier echt wel 3 tot 4 personen van zouden moeten kunnen eten… De cowboy beans zullen dus zeker nog vele malen op het menu komen te staan deze winter.

cowboy beans

Opmerking bij de ingrediënten

BBQ-saus kun je eventueel vervangen door wat ketchup te mengen met een theelepel gerookte paprikapoeder.

Vegan gehakt koop ik eigenlijk altijd bij de Albert Heijn, maar ook Lidl verkoopt prima rulstukjes.

Vegan spekjes hebben wij nog nooit eerder gegeten, dus er is geen vergelijkingsmateriaal. Maar de spekjes van het eigen merk – Terra – van Albert Heijn vonden wij heerlijk. Heb jij een favoriet? Laat het dan vooral weten in de reacties hieronder.

cowboy beans

Cowboy bonen

Prep: 10 minuten
Kook: 20 minuten
Totaal: 30 minuten
Bevat:
soja
Vrij van:
gluten
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
Porties (aanpasbaar):3

Ingrediënten

  • 1 blik kidneybonen, 400 gram
  • 1 pot witte bonen, 360 gram
  • 200 gram vegan gehakt
  • 175 gram vegan spekjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 groene peper, fijngehakt
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 150 ml smokey BBQ-saus
  • 2 el appelstroop
  • 1 el mosterd
  • olie, om in te bakken

Instructies

  • Doe 1 blik kidneybonen en 1 pot witte bonen in een vergiet en spoel ze goed af.
  • Verhit een scheut olie in een grote pan met dikke bodem en bak 200 gram vegan gehakt en 175 gram vegan spekjes 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg 250 gram kastanjechampignons, 1 ui en 1 groene peper toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Voeg vervolgens 150 ml smokey BBQ-saus, 2 el appelstroop, 1 el mosterd en de bonen toe, roer alles goed door elkaar en laat ongeveer 10 minuten rustig pruttelen op laag vuur.
  • Serveer direct.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 619kcal | Koolhydraten: 69.4gr | Eiwit: 50.6gr | Vet: 7.5gr | Waarvan verzadigd: 1.1gr | Zout: 2.9gr | Vezels: 35gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Doe meer met

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling