Deze quiche met spinazie en kastanjechampignons heb je 1-2-3 in elkaar gedraaid. Nu maar wachten tot de oven zijn werk heeft gedaan en je eindelijk kunt smullen!

Als je denkt dat je geen quiche meer zult eten omdat je er eieren in moet gebruiken, dan kan ik je verklappen dat het ook zonder eieren kan. Heel makkelijk zelfs. Het is zelfs een proteïnerijk gerecht omdat er tofu in is verwerkt. Ooit vond ik het idee van al die tofu maar niks, inmiddels weet ik dat het ontzettend veelzijdig is.

Kala namak a.k.a. Indiaas zwart

Zwart zout is eigenlijk helemaal niet zwart, maar heeft meer een gemalen peper kleurtje. Het heeft in ieder geval een heel erg ‘eierige’ smaak en geur door de zwavel. Het is een bijzonder goedje. Het werkt perfect in gerechten waar je een ei-smaak aan mee wilt geven. En om eerlijk te zijn is het niet echt ergens door te vervangen. Je kunt het achterwege laten, maar dan mis je echt wat.

Mede door de kala namak werd mijn scrambled tofu een geweldig succes!

Strooi het niet ergens op om het als zout te eten, want het is erg sterk qua smaak en geur. Vele malen sterker dan ei zelf. Om eerlijk te zijn ruikt het zo sterk dat je je afvraagt of je dit wel lekker gaat vinden. Maar ik kan je verzekeren dat het een regelrechte hit is.

Ik kocht mijn kala namak in een Duitse supermarkt, in Nederland kun je het denk ik vinden in reform winkels of in een Indiase supermarkt. Via Bol.com is het ook te koop.

Tips & FAQ

De bodem

Je kunt jezelf tijd besparen door een – plantaardige – kant en klare quiche bodem te kopen. Waarschijnlijk heeft iedere supermarkt het wel, maar van de Albert Heijn weet ik het zeker. Vooral nu mijn fibromyalgie weer zo opspeelt en kneden en uitrollen niet gaat, is zo’n kant en klare bodem echt wel een uitvinding. In het recept geef ik echter wel de werkwijze en ingrediënten weer voor het zelf maken van een lekkere quiche bodem.

Je zou deze quiche met spinazie en kastanjechampignons zelfs kunnen maken zonder bodem. Dan noemen we het gewoon een frittata!

Overigens gebruikte ik een echte originele Franse glazen grote quichevorm. Hierdoor was de taart te plat en zakte de punt een beetje in elkaar. Voor een volgende quiche neem ik een wat kleinere vorm, waardoor de taart mooier en hoger zal zijn. Nu is het een zielig hoopje geworden…

Glutenvrij

In Duitsland lopen ze op ons voor als het gaat om glutenvrij en vegan producten. Dus als je in de grensstreek woont kun je misschien wel een perfecte kant en klare glutenvrije quiche bodem kopen. Ik hebt dit recept echter niet geprobeerd glutenvrij te maken, en eerlijk gezegd weet ik ook niet goed of dat wel zo’n succes wordt. Je moet het deeg uitrollen en het moet wat elastisch zijn, iets wat wellicht niet goed lukt met glutenvrije meel. Ben jij bekend met het maken van een goede smakelijke glutenvrije quiche bodem? Dan ben ik zeer geïnteresseerd in jouw recept (kan mijn schoondochter ook mee-eten).

Bewaren

Je kunt de quiche 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Dek hem wel goed af. De quiche met spinazie en kastanjechampignons is zowel warm als koud erg lekker. Opwarmen kan in de magnetron of in de oven.

De quiche kun je ook invriezen, en is dan ongeveer 3 maanden houdbaar. De textuur zal echter wel wat veranderen na het invriezen.

Serveren

Serveer de quiche in punten, warm of koud, bij de brunch of lunch. Neem een paar stukken mee voor een picknick of geniet ervan bij het avondeten met een heerlijke frisse salade. Met een quiche kun je echt alle kanten uit.

quiche met spinazie en kastanjechampignons

Quiche met spinazie en kastanjechampignons

Prep: 30 minuten
Kook: 40 minuten
Totaal: 1 uur 10 minuten
Porties (aanpasbaar):8 porties

Ingrediënten

Voor de bodem: (of neem een kant en klare bodem)

  • 150 gram (volkoren) bloem, + 2 eetlepels
  • ½ tl zout
  • 1 el suiker
  • 50 gram kokosolie
  • 4 el water, ijskoud

Voor de vulling:

  • 375 gram tofu
  • 1 el maïzena
  • 2 el edelgist
  • ¼ tl kurkuma
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl zout
  • ½ tl kala namak, Indiaas zwart zout
  • 2 el sojamelk
  • 1 el olijfolie
  • 1 witte ui
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes of grof gehakt
  • 100 gram babyspinazie, gehakt

Instructies

  • Maak de bodem door bloem, zout en suiker goed te mixen. Voeg de kokosolie toe tot het kruimelt. Schenk het water erbij en mix verder tot het een soepel deeg is. Bestuif het aanrecht met bloem en rol de deegbal uit tot een grote cirkel die over een quichevorm past. Bedek de quichevorm voorzichtig met het deeg en prik er met een vork gaatjes in. Bewaar het deeg in de koelkast terwijl je met de vulling bezig bent.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Bereid de vulling door tofu, maizena, edelgist, kurkuma, uienpoeder, knoflookpoeder, zout en kala namak toe te voegen aan je keukenmachine. Zet de machine aan en mix alles goed door elkaar. Voeg dan de sojamelk toe en mix verder tot je een egale gladde massa hebt. Zet weg tot gebruik.
  • Verhit de olijfolie in een pan en voeg hier de knoflook en gesnipperde ui aan toe. Fruit tot de uien zacht zijn geworden.
  • Schep de gehakte champignons bij het ui- en knoflookmengsel en bak tot de champignons ook zacht zijn geworden. Voeg dan de babyspinazie toe en bak tot de spinazie is geslonken.
  • Schep nu het tofumengsel uit de keukenmachine en schep het in de pan. Schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Schep de vulling in de quichevorm en egaliseer met een spatel.
  • Bak de quiche in 40 minuten gaar en lichtbruin. Als de quiche klaar is, laat je hem tien minuten afkoelen alvorens de quiche aan te snijden en te serveren.
  • De quiche is zowel warm als koud lekker. Serveer er eventueel een frisse salade bij.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling