Kikkererwten linzen curry is een heerlijk kruidige curry met een beetje zoete nasmaak. Je kunt de kikkererwten eventueel (deels) pureren, maar in dit gerecht laat ik ze heel, dan hebben ze een lekkere ‘bite‘. Perfect dus als je een dagje zonder vlees inlast.

Kikkererwten weetjes

Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Er zijn groene, gele, bruine en zwarte kikkererwten.

  • Gele kikkererwten zijn wat romig en zijn het meest bekend in het Westen
  • Bruine kikkererwten zijn kleiner, maar voedzamer dan de gele kikkererwten. Ze zijn vooral beken in Azië.
  • Zwarte kikkererwten en zijn een specialiteit in Puglia, Italië.
  • Groene kikkererwten zijn verse, vroeg geplukte en onrijpe kikkererwten. Je kunt ze zien als tegenhanger van de edamame.

Zie je in een Engelstalig recept garbanzo beans staan, dan bedoelen ze daarmee chickpeas ofwel kikkererwten.

kikkererwten linzen curry

Recept kikkererwten linzen curry

kikkererwten linzen curry

Kikkererwten linzen curry

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 1 cup kikkererwten (gedroogd) of 350 gram uit blik
  • ½ cup rode linzen
  • 1 ui
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el garam massala
  • 2 tenen knoflook
  • 1 groene peper
  • 1 el gember
  • 1 tl bruin mosterdzaad
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blok santen
  • 600 ml water
  • peterselie
  • koriander
  • 1 el olie

Instructies

  • Kook de gedroogde kikkererwten zoals je bent gewend (in mijn geval is dat zonder voor te weken in de instant pot: 1 cup gedroogde kikkererwten + 4 cups water, 60 minuten HP, 15 NPR).
  • Leg het blok santen in een bakje of maatbeker met kokend water.
  • Snijd de ui, knoflook en groene peper fijn.
  • Rasp de gember.
  • Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak hierin achtereenvolgens mosterdzaad, ui, knoflook, groene peper en gember.
  • Strooi de garam massala en kurkuma erover en bak dit even kort mee.
  • Schraap de aanbaksels van de bodem door er een klein beetje water op te gieten.
  • Voeg de linzen toe en roer alles even goed door elkaar.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en laat het geheel nog een half uurtje sudderen.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meer recepten met kikkererwten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling