Wil de echte deskundige nu opstaan?!

voedingsdeskundige

De voedselindustrie is één grote leugen! In dit artikel laat ik je de zin, maar vooral de onzin, zien rondom onze voeding. Want of het nu gaat om producten, verpakkingen, ingrediëntenlijsten, diëten of de vele voedingscoaches, -consulenten, -deskundigen en -therapeuten die ons land rijk is, je ziet door de bomen het bos niet meer!

Lees dit verhaal eens door en maak dan voor je zelf uit of het hout snijdt wat ik je hier vertel. Ik ben benieuwd of je het met me eens bent of dat jij er een andere kijk op hebt.

Ik word heel verdrietig als ik bedenk dat ik jarenlang klakkeloos alles aannam wat te maken had met voeding en gezondheid. En ik ben bang dat ik niet de enige ben. Ik denk dat we in onze zoektocht naar slank(er) zijn volledig voorbij gaan aan het allerbelangrijkste wat we hebben: onze gezondheid.

Mijn maag keert zich om bij verhalen over jonge meisjes met ernstige eetstoornissen. Veelal wordt dit in de hand gewerkt door absurde ‘schoonheidsidealen’, jongens met stickers op hun auto waarop staat ‘no fat chicks‘, onderlinge strijd tussen jonge meisjes, de wens om model of ‘ontdekt’ te worden enzovoorts.

En op al die wensen naar slankheid wordt heel handig ingespeeld.

Gewichtsbeheersing als ‘big business’

Is het jou ook opgevallen dat de voedingscoaches, leefstijl coaches, voedingstherapeuten, gewichtsconsulenten en voedingsdeskundigen als paddenstoelen uit de grond omhoog schieten? Het is echt big business!

Sommige van deze ‘deskundigen’ zijn vaak niets meer dan influencers op social media. Deze worden heel handig ingezet door marketingbureau’s die op hun beurt weer in de arm worden genomen door fabrikanten!

Inmiddels heb ik vele adviezen voorbij zien komen van verschillende ‘deskundigen’ op het gebied van voeding. Maar toen ik onlangs een ‘voedingscoach’ het advies zag geven om als tussendoortje maar lekker ‘gezonde blokjes kaas’ te gaan eten, viel ik van verbazing achterover. Kaas bevat (te) veel zout en te veel onverzadigde vetten om op zichzelf als gezond bestempeld te worden.

Bovendien zijn tussendoortjes totaal overbodig als je goed en genoeg eet. Maar de meeste mensen doen aan vullen in plaats van voeden. Zoals ik dat ook jarenlang deed. Waardoor je een tijdje na je ontbijt al weer ‘honger’ hebt.

Laat me je wakker schudden

Heb jij hulp nodig bij het verliezen van gewicht? Op internet is er een wildgroei aan coaches, consulenten, deskundigen en andere – al dan niet zelfbenoemde – specialisten te vinden. Wat is het verschil tussen al deze beroepen? Hoe scheid je het kaf van het koren? Wie moet je inschakelen als je hulp nodig hebt? En heb je überhaupt wel hulp nodig? Kun je het niet gewoon zelf?

  • Een voedingsdeskundige is een wetenschapper die de studie voeding en gezondheid heeft afgerond. De titel is niet beschermd, iedereen mag zich voedingsdeskundige noemen, dus ook zonder opleiding.
  • Een voedingstherapeut heeft meestal natuurgeneeswijze als achtergrond. Ook dit is weer geen beschermde titel, met en zonder opleiding mag je jezelf voedingstherapeut noemen.
  • Dan hebben we nog de voedingscoach, lifestyle coach en gewichtscoach. Dit zijn allemaal namen die door iedereen gebruikt mogen worden, met en zonder opleiding.
  • Tenslotte mag iedereen zich ook zomaar gewichts- of voedingsconsulent noemen, al dan niet met opleiding.

De meesten hebben vast wel een opleiding gevolgd. Maar wat voor opleiding? Met een paar dagen kun je sommige opleidingen hebben afgerond. Persoonlijk vind ik iemand met een online training van een paar dagen niet zo geschikt om over zoiets belangrijks als mijn gezondheid te adviseren.

Ik vind het absurd dat iedereen zich zomaar voedingsdeskundige of iets dergelijks mag noemen. Iemand die adviseert over jouw voeding, en dus over jouw gezondheid, zou een gedegen opleiding gevolgd moeten hebben. De titel zou een beschermde titel moeten zijn. En er zou een overkoepelend orgaan moeten zijn die hier op toeziet.

Kwaliteitsregisters en beroepsverenigingen

Er zijn verschillende kwaliteitsregisters en beroepsverenigingen waar je kunt beginnen met je zoektocht. Om je als deskundige aan te sluiten bij een beroepsvereniging betaal je contributie. Ook dit zegt dus nog niet zo heel erg veel over de kwaliteit van de adviezen.

‘Bezint eer ge begint’, dat geldt zeker ook voor het zoeken van hulp bij gewichtsverlies. Een voedingsdeskundige kan een ervaringsdeskundige zijn zonder theoretische kennis over voeding of kennis over coaching. Een leefstijl coach heeft niet per definitie kennis van voeding. Goed beschouwd ben ik ook een voedingsdeskundige.

Wat is een dieet nu eigenlijk

Een dieet is niets meer dan een stel leefregels die tot doel hebben jouw eet- en leefgewoonten blijvend te veranderen. Iemand met bijvoorbeeld coeliakie dient een glutenvrij dieet te volgen.

Over dit soort ‘medische diëten’ gaat dit verhaal niet. Dit verhaal gaat over diëten in de zin van afvallen, ook bekend als lijnen. Vaak beginnen dit soort diëten op maandag of morgen (herkenbaar?).

Te mooi om waar te zijn

Er zijn vele diëten te vinden op internet. Het ene dieet belooft nog meer kilo’s te laten verdwijnen dan het andere. Allemaal zonder al te veel moeite ook nog.

Ik noem zomaar even een paar diëten op die me te binnen schieten, maar er zijn er veel meer. Misschien herken je een aantal of heb je zelfs al een aantal van deze diëten geprobeerd (de naam van het dieet is uitklapbaar, zodat je kunt zien wat het dieet inhoudt).

In de loop der jaren zijn de namen van de diëten veranderd, maar de inhoud is vaak hetzelfde. Alle diëten hebben tenslotte tot doel je een slanker mens te maken. Maar lukt het ook om blijvend en gezond af te vallen als je jezelf belangrijke voedingsstoffen ontzegd? Of als je juist te veel van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt?

Persoonlijk vind ik het niet (meer) zo gezond om hele dagen bezig te zijn met wat je wel of niet mag eten van je dieet. Of dat je continu calorieën of punten aan het tellen bent om te zien hoeveel je nog mag eten.

Is het je trouwens opgevallen dat er drie dingen zijn die bijna alle diëten gemeen hebben? Groente, fruit en bewegen is blijkbaar goed écht goed voor ons. En is het je ook opgevallen dat alle diëten het er wel over eens zijn dat suiker en bewerkte voeding niet goed voor ons zijn?

Als je dat laatste nou eens bij elkaar optelt (groente + fruit + beweging – suiker – bewerkte voeding = gezond) dan hoef je toch helemaal niet meer te zoeken naar een dieet?!

Iedereen kan afvallen, ook jij!

Met elk dieet kun je afvallen als je de dieetregels maar strikt naleeft en streng bent voor jezelf. En in die ene simpele zin zit nu direct de grootste valkuil, voor mij dan toch zeker. Iets ‘strikt naleven’ lukt meestal wel, maar na een bepaalde tijd grijp je terug naar het bekende. Streng zijn voor jezelf is ook een stuk makkelijker als je in je uppie leeft. Zodra daar gezinsleden of collega’s bij komen wordt het al wat lastiger.

Ook is je eens zo hippe dieet lastig na te leven als je iedere keer weer recepten moet gaan zoeken omdat je nog niet zo gewend bent aan het dieet. Of je wilt wel weer eens wat ‘lekkers’ als beloning voor al dat strikte naleven. Maar ook daarin voorziet jouw dieet.

Voorbeeld

Er wordt geclaimd dat een veganistisch (vegan) dieet gezond is. Maar als je met grote regelmaat een vegan pizza, vegan chips, vegan koek of cake en vegan snoepgoed verorbert ben je echt niet zo gezond bezig. Dan ben je alleen maar vegan bezig.

Ieder dieet heeft namelijk ook zo zijn eigen junkfood. Soms maar een fractie gezonder dan ‘het echte werk’. Je neemt jezelf dus eigenlijk in de maling en staat op het punt om je goede voornemens en doelen uit het oog te verliezen.

Je eet een tijd weer ‘gewoon’ zoals voorheen en gaat dan vol goede moed en energie naar een volgend dieet, een nieuwe hype.

Dit herhaalt zich totdat je uiteindelijk misschien zelfs met meer kilo’s eindigt dan je begonnen was!

Kortom als je er veel voor moet doen of, érger nog, veel voor moet laten is het niet vol te houden.

Word je eigen voedingsdeskundige!

In een ander artikel ga ik nader ingaan op mijn persoonlijke zoektocht naar gezondheid en goede voeding. Maar hier wil ik je wel al vast wat tips meegeven.

Niet meer doen

  • diëten
  • klakkeloos aannemen wat zogenaamde deskundigen zeggen
  • tussendoortjes eten
  • onbewust eten

Meteen mee beginnen

  • bewust eten
  • voeden in plaats van vullen
  • etiketten lezen
  • vertrouwen hebben in jezelf

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *