Linzenburgers met avocado-chilisaus

linzenburger

Linzenburgers met avocado-chilisaus zijn niet alleen onwijs lekker, ze zijn ook nog eens voedzaam en een geweldig alternatief voor een hamburger. Door een kleine aanpassing zijn deze linzenburgers met avocado-chilisaus vegan te maken.

Voorbereiding is het halve werk

Voor de linzenburgers heb je groene linzen nodig. Je kunt hiervoor gewoon linzen uit blik gebruiken. Omdat ik mealprep had ik een pot vol met gekookte groene linzen en een bak met gekookte zilvervliesrijst staan. Daarmee bespaarde ik dus tijd.

Ga je zelf groene linzen koken, reken dan op ongeveer 20 minuten kooktijd. Ook voor de rijst moet je uitgaan van zeker 15 minuten kooktijd. Tel dus 20 minuten op bij de totale tijd.

linzenburgers

Recept linzenburgers

linzenburger

Linzenburger met avocado-chilisaus

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

Linzenburger

  • 200 gram zilvervliesrijst, gekookt
  • 200 gram groene linzen, gekookt of uit blik
  • 1 wortel, ca. 75 gram
  • 60 gram havervlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • peper en zout
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 3 el water

Avocado-chilisaus

  • 1 avocado
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el limoensap
  • 1 el mayonaise
  • 2 el yoghurt

Instructies

Linzenburger

  • Kook de rijst en linzen volgens aanwijzingen op de verpakking. In plaats van linzen te koken kun je ook een blik groene linzen gebruiken.
  • Meng het lijnzaad met water en laat dit vijf minuten staan.
  • Maak de wortel schoon en snijd in plakjes.
  • Schep alle ingrediënten, behalve het lijnzaadmengsel, in de keukenmachine en pulseer tot er een compacte massa ontstaat. Voeg dan het lijnzaadmengsel toe en pulseer nogmaals.
  • Tip: gebruik een halve cupmaat om evengrote porties te doseren. Een halve cupmaat linzenmengsel weegt ca. 135 gram.
  • Vorm met je handen linzenburgers van het mengsel. Zet ze eventueel tot gebruik in de koelkast.
  • Bak de linzenburgers op laag vuur tot ze mooi goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 15minuten.

Avocado-chilisaus

  • Prak de avocado fijn en meng met de overige ingrediënten. Gebruik eventueel een staafmixer.
  • Serveer de linzenburger op een broodje met de avocado-chilisaus.

Notities

 
Voor een vegan linzenburger 
  • vervang het ei door  1 eetlepel gebroken lijnzaad te mengen met 3 eetlepels water. Laat dit vijf minuten staan zodat het kan indikken. 
  • vervang de yoghurt door een plantaardige yoghurt.
  • vervang de mayonaise door een vegan versie uit de supermarkt of maak het zelf.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Groene linzen zijn een prima vleesvervanger en hebben van zichzelf een pittige nootachtige smaak.
  • Zilvervliesrijst vind ik niet alleen lekker het is bovendien ook veel voedzamer dan witte rijst. Maar je kunt ook een andere soort rijst gebruiken.
  • Havervlokken geeft de burger wat meer body.
  • Lijnzaad en water – dit wordt gebruikt in plaats van een ei om de ingrediënten te binden.
  • Chilivlokken kun je zoveel of zo weinig gebruiken als je wil. Ik hou wel van een beetje pit.
linzenburgers

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling