Beyond Texas burger met friet

beyond texas burger

Deze Beyond Texas burger met friet smaakt heerlijk, heeft een pittige saus en is bovendien ook nog eens 100% plantaardig, glutenvrij en sojavrij!

Ik kwam voor het eerst in aanraking met deze hamburgers in Zweden. Bij Bastard Burgers verkopen ze zowel reguliere als plantaardige menu’s. Ik bestelde een mega hamburger met friet ernaast. De hamburger was van Beyond Meat, 100% plantaardig en ook nog eens gluten- en sojavrij! Op het broodje lag een flinke burger, bacon en een plakje kaas. Ik dacht dat ze een vergissing maakten en vroeg de dame bij de kassa of dit wel echt 100% plantaardig was… Dat was het en het was heerlijk!

Geen Bastard Burgers in Nederland

Ik dacht dat Bastard Burgers ook in Nederland te vinden was, maar helaas. Eenmaal terug in Nederland ben ik ze dus gaan volgen op Instagram en toen kwam er op een goede dag deze Beyond Texas burger voorbij. Ik schreef snel mee met wat ik voorbij zag komen en deed mijn best om het te laten smaken als in mijn herinnering.

De eerste keer deed ik er ook fejkon op, dat is Zweeds voor plantaardige bacon. En alhoewel dat bij Bastard Burgers geweldig was, vond ik het thuis niet veel toevoegen. Ik weet niet of dat aan mijn bakkunst lag of aan de plantaardige bacon die wij hier verkopen…

beyond texas burger

Recept beyond Texas burger

beyond texas burger

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

  • Oven

Ingrediënten

  • friet
  • 2 el chipotle mayonaise
  • ½ rode ui
  • 1 tomaat, of een handvol kerstomaatjes
  • ijsbergsla
  • 2 Italiaanse afbakbollen
  • 2 Beyond Meat hamburgers
  • 4 tl BBQ saus
  • 2 plakjes kaas

Instructies

  • Verwarm de oven tot 200°C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de frieten over, voor 2 personen. Zet een timer op 15 minuten.
  • Maak de chipotle mayonaise. Snijd de tomaat in plakken of halveer de kerstomaatjes. Scheur een blad van de ijsbergsla of snijd in reepjes. Snijd de ui in halve ringen.
  • Als de kookwekker is gegaan verhit je een koekenpan. Leg hier de hamburgers in en druk ze een beetje aan met een spatel. Ik gebruik geen olie of boter. Zet een timer op 5 minuten. Bak de hamburgers op hoog vuur tot ze bijna klaar zijn. Draai de warmtebron dan lager.
  • Als de kookwekker is gegaan leg je de Italiaanse bollen op een rooster en schuif je ze in de oven. Zet een timer op 7 minuten.
  • Besmeer de hamburgers ieder aan één kant met een theelepel BBQ saus, keer ze direct om en besmeer de andere kant met de rest van de BBQ saus. Keer ze weer om en leg er een plakje kaas op.
  • Als de kookwekker gaat haal je de Italiaanse bollen uit de oven en snijd ze doormidden. Besmeer beide helften met wat van de chipotle mayonaise. Beleg achtereenvolgens mij sla, hamburger, ui en tomaat.
  • Serveer de frieten ernaast met de overgebleven chipotle saus.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Beyond Meat hamburgers – ik moet eerlijk bekennen dat ze er in de verpakking niet smakelijk uitzien en dat ze ook niet lekker ruiken. Maar geloof me als ik zeg dat het de lekkerste zijn die ik ooit gegeten heb! Zelfs de man – die (nog) niet overtuigd vegan is – riep de eerste keer dat dit de lekkerste hamburger was die hij in zeer lange tijd had gegeten. En dan vergeleek hij het dus met de reguliere hamburger.
    Maar als jij een andere favoriete hamburger hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken.
  • Chipotle mayonaise – dit is heel eenvoudig zelf te maken. In het kort: meng mayonaise met chipotle saus, sojasaus, maple syrup, kwark, limoensap, zout en knoflook. Hier vind je het recept.
  • Italiaanse afbakbollen – je kunt ook hamburgerbroodjes of een ander soort broodje gebruiken, maar de Italiaanse grote bollen voegen echt wat toe. Uiteraard neem je glutenvrije broodjes als je een glutenvrij dieet volgt of een gast krijgt die glutenvrij eet.
  • BBQ saus – hierdoor krijgt de hamburger nog net wat meer smaak, maar je kunt het eventueel ook achterwege laten.
  • Kaas – elke soort die smelt is goed genoeg, maar de ‘melt me chili’ of vergelijkbare plakjes met chili van eigen merk AH is erg lekker op deze hamburger. Die plakjes zijn overigens ook geweldig op een tosti!
  • Friet – ik gebruikte deze keer oma’s frieten en omdat ik geen frituurpan heb neem ik altijd ovenfrites, maar je kunt natuurlijk iedere soort friet gebruiken!

In plaats van frieten kun je natuurlijk ook een lekkere salade of ovengebakken aardappeltjes erbij serveren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling