Chipotles zijn niets meer dan rode jalapeñopepers die gerookt en gedroogd worden. Ik maakte voor deze saus gebruik van kant en klare chipotle saus. Soms moet je een beetje smokkelen.

Deze pepers worden veelal gebruikt in de Mexicaanse en TexMex keuken en is vrij heet. Heb je weleens gehoord van de scovilleschaal? Dat is een schaal die de pittigheid van pepers aangeeft. De jalapeño scoort tussen de 2.500 en 30.000 op deze scovilleschaal.

TexMex en Mexicaanse keuken

De jalapeño is een veelgebruikte peper in de Mexicaanse en TexMex keuken. Kenmerkend voor de TexMex keuken is de pittigheid van de gerechten en het overvloedige gebruik van veel kruiden zoals koriander, komijn en chili. Maar er zijn ook genoeg milde gerechten. Wie kent er niet de overheerlijke guacamole? Heerlijk met tortilla chips, maar ook als ‘blusser’ bij een pittige bonenschotel.

chipotle mayonaise

Opmerking bij de ingrediënten

  • Chipotle saus – deze dunne saus is te koop bij de Albert Heijn en kun je vinden bij de Mexicaanse producten. Maar ongetwijfeld kun je dit ook bij je eigen favoriete supermarkt vinden.
  • Kwark of sour cream – ik gebruikte ongezoete kwark van Alpro, zowel de kwark als de haver sour cream zijn te vinden in het koelschap van de meeste supermarkten. Het is minder zuur dan reguliere dikke yoghurt of sour cream, vandaar dat ik limoensap toevoeg aan de saus.
  • Mayonaise – mijn favoriet is de mayolijn van Remia, maar je kunt natuurlijk iedere mayo gebruiken die jij lekker vindt.

Meer sauzen, dips & dressings

chipotle mayonaise

Pikante chipotle mayonaise

Prep: 5 minuten
Vrij van:
gluten
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
Vervangbaar:
soja
Porties (aanpasbaar):250 ml ongeveer

Ingrediënten

  • 1 tl limoensap
  • 3 el chipotle saus
  • 1 teen knoflook
  • ¼ tl zout
  • ½ tl maple syrup
  • ¼ tl tamari, of sojasaus
  • 1 el plantaardige kwark, of sour cream
  • 4 el mayonaise, bijvoorbeeld Remia mayolijn

Instructies

  • Verwijder het velletje van 1 teen knoflook en pers het uit boven een schaaltje. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling