Ik doe mee aan de Verspillingsvrije Week. Jij ook?

verspillingsvrij

Lekker eten én geld besparen. Onlangs kreeg ik een e-mail van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Of ik mee wilde doen aan een van de challenges tijdens de Verspillingsvrije Week. Echt een supertof initiatief waar ik vierkant achter sta. Ik meldde me dus meteen aan en downloadde de Verspillingsvrije Coach-app voor mijn challenge. Het enige wat je hoeft te doen is – simpel gezegd – een week lang zo weinig mogelijk voedsel verspillen.

Vind jij het ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan mee met de Verspillingsvrije Week, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Ga van 1-7 september de uitdaging aan om één week lang minder te verspillen. Meedoen is leuk, makkelijk levert winst op voor je portemonnee. En je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu!

Meld je gratis aan via www.verspillingsvrijeweek.nl. Kies hier een challenge. Je ontvangt dan in de Verspillingsvrije Week handige tips om direct mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld over het efficiënt inrichten van je koelkast en het koken met restjes. Volg ook de hashtag #verspillingsvrij op sociale media.

Ik doe mee! Jij ook?

Al voordat de week begint en lang nadat de week is afgelopen ga ik er mee door. Ik maak gebruik van een Eetmaatje, waarover je onderaan dit bericht meer leest, en verwerk kliekjes in nieuwe gerechten. Of ik vries het in of geef het mee aan bonuszoon. Maar wist je dat je ook verspillingsvrij bezig bent als je boodschappen niet op een lege maag doet? Je koopt namelijk altijd te veel als je honger/trek hebt. Maar je hebt vast niet nagedacht over het opmaken ervan. Dus blijft het over en vaak wordt het dan weggegooid… Zonde!

Daarnaast gebruik ik foodhuggers en siliconen deksels om producten langer vers te houden.

Restjes verwerken of kliekjesdag

Spaar je kliekjes op en eet aan het einde van de week de kliekjes op. Lekker makkelijk. Of neem de kliekjes mee als snelle lunch. In sommige gevallen zul je dan wel een magnetron ofzo bij de hand moeten hebben. Maar je kunt de restjes ook nieuw leven inblazen!

  • Van oud brood maak je makkelijk deze broodpudding of broodpudding 2.0. Maar je kunt ook een Toscaanse panzanella maken. Dat is een broodsalade met tomaat en ui. Eventueel doe je er komkommer en basilicum bij.
  • Restjes komkommer en kruiden – bijvoorbeeld munt of rozemarijn – stop je in deze heerlijke en dorstlessende smaakwatertjes.
  • Heb je restjes rauwe of gekookte groenten over? Maak dan een lekkere groentenomelet of een kliekjes-quiche.
  • En de meest bekende restverwerking is natuurlijk wel van rauwe of gekookte aardappelen. Maak van gekookte aardappelen aardappelpuree, aardappelsalade of gebakken aardappeltjes. Heb je al eerder aardappelpuree gemaakt van restjes? Verwerk dat dan in deze taart. Of maak een lekkere Spaanse tortilla de patatas.

Snel winst behalen

Wist je dat je in één week wel 3 borden met eten en 10 glazen drinken kunt besparen door thuis niets te verspillen? Samen maken we een groot verschil. Zo wordt Nederland steeds meer #verspillingsvrij.

En in één jaar kun je maar liefst 34 kilo eten van de afvalbak redden. Omgerekend is dat zo’n € 120 per persoon. Bovendien verlaag je je impact op het milieu met zo’n 14 procent.

Waarom verspillingsvrij?

Ons voedsel is met veel energie en liefde gemaakt. Het legt een hele reis af van grond tot mond. Daarom is het belangrijk dat we goed omgaan met ons eten. Laten we eruit halen wat erin zit.

We zijn al steeds bewuster bezig: 8 op de 10 Nederlanders wil voedselverspilling voorkomen. Als we allemaal elke dag een beetje meer verspillingsvrij worden, dan levert dat direct winst op. Maak vandaag je lunch verspillingsvrij… en voor je het weet is het een hele week! Dus, kies een challenge die bij jou past en ga aan de slag!

Doel

Het doel van de Verspillingsvrije Week is een week lang geen voedsel verspillen. We enthousiasmeren zoveel mogelijk mensen en organisaties om hieraan mee te doen. De initiatiefnemer van de week is de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’. Binnen deze stichting werken bedrijven en organisaties samen aan het doel om in 2030 de voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015.

verspillingsvrij
Klik op het logo om je aan te melden

#verspillingsvrij #verspillingsvrijeweek #samentegenvoedselverspilling

Hulpmiddelen bij een verspillingsvrij leven

Informatie over Eetmaatje

Het Eetmaatje is een portie-maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Meten is weten, niet alleen bij timmerlieden, maar zeker ook in de keuken. Als jij de porties goed afweegt zul je minder verspillen. Voor meer informatie en bestellen ga je naar het Voedingscentrum.

Informatie over de Vriezersticker

De vriezersticker plak je in de diepvries en geeft tips om méér uit de vriezer te halen. Door gebruik te maken van de diepvries kun je de houdbaarheid van verse producten aanzienlijk verlengen. Hier vind je meer informatie over de Vriezersticker.

Informatie over de Ja/Nee Koelkaststicker

De Ja-Nee Koelkaststicker is een herinnering voor in of op je koelkast. Zo zie je bij het opbergen van je boodschappen waar je 12 veelgebruikte producten het beste kunt bewaren. Meer informatie over de koelkaststicker vind je hier.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 reacties

  1. Hans Helmerhorst zegt:

    Hoe denkt u te voorkomen, dat mensen die geen reuk en smaak meer hebben, bedorven waar consumeren? Dank zij de datums, hebben zij 90% kans dat zij geen bedorven waar consumeren. Heeft u daar een antwoord op?

    1. Hej Hans, dank voor de reactie. Het lijkt me vreselijk als je niets ruikt of proeft. Je bent dan inderdaad afhankelijk van een THT of TGT datum en van anderen denk ik.

      De verspillingsvrije week is gericht op minder verspillen. Dat gaat dus ook over eten waarvan je zeker weet dat het nog goed is. Of iemand binnen het gezin met reuk- en smaakvermogen kan erbij helpen misschien.

      Gooi een kliekje niet weg, maar vries het in of eet het de volgende dag op. Gooi een niet zo verse boterham niet weg, maar maak er croutons van. Fruit met een plekje hoeft niet weg, dat kun je in een moes of toetje enzo verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *