Bananenwafels met glögg jam en slagroom

bananenwafels

Ik weet wat ik deze Kerst op de ontbijttafel heb staan: bananenwafels met glögg jam en slagroom! Glögg is de Zweedse variant van glühwein en ontzettend lekker. Mijn glögg jam kwam eigenlijk voort uit een experimentje. Ik wilde geen gewone cranberry saus maken, maar meer een fruitige soort jam. Dat werd onderstaand recept en het ruikt en smaakt eigenlijk precies als glögg!

Al langere tijd kijk ik naar wafelijzers, maar ik vind ze ofwel te duur ofwel te gammel. Nu kreeg ik er eentje via mijn werkgever. Perfect dus om uit te proberen of een wafelijzer echt wel iets voor me is.

bananenwafels

Opmerking bij de ingrediënten

  • Bananen – hoe rijper de bananen zijn hoe zoeter de wafels zullen worden
  • Havervlokken – hier maak ik de meel van voor de wafels
  • Baking soda en bakpoeder – zorgen ervoor dat je lekker luchtige wafels krijgt
  • Cranberries – die vind je in deze tijd van het jaar in bijna iedere supermarkt
  • Appel – cranberries zijn redelijk zuur, dus gebruik een wat zoete appel
  • Slagroom – de plantaardige topping van Albert Heijn is op kokosbasis en is vreselijk lekker
bananenwafels

Veelgestelde vragen

Heb je bepaalde ingrediënten niet in huis of heb je allergieën? Hieronder lees je hoe je bepaalde ingrediënten gemakkelijk kunt vervangen door andere producten.

Vervangers

  • Havervlokken – vervang door kant en klare volkorenmeel, of een andere soort meel
  • Mandarijnen – je kunt sinaasappelsap gebruiken of – in het ergste geval – het geheel weglaten
  • Bruine suiker – je kunt iedere zoetstof gebruiken die je wil of het zelfs helemaal weglaten. Maar wees er van bewust dat cranberries redelijk zuur kunnen zijn.

Allergieën en intoleranties

  • Gluten – let er bij aanschaf op dat het product glutenvrij is. Van nature zijn havervlokken glutenvrij, maar het kan er toch sporen van bevatten.
  • Noten – het spreekt voor zich dat je geen amandelmelk gebruikt als je een notenallergie hebt. Gebruik dan bijvoorbeeld sojamelk of havermelk.
  • Soja – dit recept is van nature sojavrij.

Ik heb geen cups in huis, wat nu?

De cups die ik gebruik hebben een inhoud van 240 ml, dus als jij een kopje hebt waar 240 ml in past, dan kun je die gebruiken als uitgangspunt.

bananenwafels

Bananenwafels met glögg jam en slagroom

Kook: 10 minuten
Vrij van:
pinda
sesamzaadjes
soja
Vervangbaar:
gluten
steenvrucht
Porties (aanpasbaar):6

Ingrediënten

Wafels

  • 2 cups havervlokken, eventueel te vervangen door een glutenvrije variant
  • 2 bananen
  • 2 tl bakpoeder
  • tl baking soda
  • cup amandelmelk, eventueel te vervangen door een ongezoete plantaardige melk naar keuze

Glögg jam

  • 300 gram cranberries
  • 1 appel
  • 2 mandarijnen, sap
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl kardemom
  • 1 el bruine suiker

Instructies

Glögg jam

  • Spoel de cranberries onder koud water. Giet ze in een pan met het aanhangende vocht.
  • Verwijder het klokhuis van de appel, snijd hem in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Pers de mandarijnen uit en voeg het sap toe. Strooi de specerijen erover en laat het geheel op een zacht pitje pruttelen.
  • De glögg jam is klaar wanneer de cranberries en appel uiteenvallen en je een dikke compote of jam overhoudt.

Wafels

  • Vermaal de havervlokken tot meel. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en meng tot een dik beslag.
  • Zet je wafelijzer aan en giet ongeveer twee juslepels op de bakplaat. Bak tot ze goudbruin en licht knapperig zijn.
  • Serveer met de glögg jam en slagroom.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling