Boerenkool

boerenkool

Verkrijgbaar van september tot half maart

Kenmerk

Boerenkool is een winterharde groente die temperaturen tot -15°C verdraagt. Het blad is eetbaar en kun je verwerken in een stamppot. Om de beste smaak te krijgen kun je er het beste maar de vorst over laten gaan. Hert zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers, hierdoor is de smaak iets zonder in plaats van dat je een pittige koolsmaak hebt.

Vezels, vitaminen, mineralen

Boerenkool is een zeer voedzame groente. Het is niet alleen geliefd bij ons mensen, maar ook bij kippen en konijnen. Het is rijk aan vele vitaminen en mineralen. In een zak voorgesneden boerenkool van 300 gram zit 14,1 gram vezels.

Boerenkool kopen

Wanneer je hele bladeren vindt, dan let je op de brede gekrulde rand. Dat moet een frisgroene kleur hebben. Maar je zult in Nederland voornamelijk gesneden boerenkool vinden. Ook hier wil je een frisgroene kleur zien, maar let ook op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Boerenkool kweken

Boerenkool is een makkelijke soort om te kweken, je moet alleen even goed uitkijken of je herfst- of winterboerenkool te pakken hebt. Winterboerenkool kan tegen zeer lage temperaturen tot wel -15°C terwijl de herfstboerenkool maar een paar graden onder nul kan overleven.

Kijk op kweken.net hoe je boerenkool zelf kunt kweken.

Hoe te bewaren?

Ik heb in Nederland nog nooit een boerenkool in zijn geheel of enkel de bladeren in de winkel zien liggen. De kool zelf bewaar je waar het hoort: op het land. De bladeren bewaar je het beste koel en donker. In de supermarkten vind je voorgesneden boerenkool in de koelvakken of in bevroren toestand in de vrieskasten. Bewaar dit thuis dan ook in de koelkast of vriezer.

In de keuken

Heb je zelf boerenkool gekweekt dan breek je het volgroeide blad af van de steel. Het spreekt voor zich dat je onderaan begin, omdat die bladeren het snelst worden aangetast. Breek de dikke stelen van het blad af. Rits vervolgens met je hand de bladeren van de steel. De steel is te hard en te taai om te eten. Was de bladeren grondig met veel water. Tussen de krullen kunnen makkelijk kleine beestjes of achtergebleven zand zitten. Daarna kun je het blad fijn snijden of in zijn geheel gebruiken, afhankelijk van wat je gaat maken.

Je kan fijn gesneden boerenkool verwerken in verschillende gerechten. Het bekendste gerecht met boerenkool is natuurlijk boerenkoolstamppot met worst. Maar er is meer, probeer ook eens:

  • in een stamppot met spekjes en een kuiltje jus
  • In een stamppot met gebakken appel en geraspte cheddar
  • in een groene smoothie met gember en komkommer
  • roergebakken met ui en tomatensaus, lekker met aardappelpuree.
  • als chips: gebakken in de oven met wat olijfolie, peper en zout
  • gestoomd met ui.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *