Zelf deodorant maken van natuurlijke ingrediënten

deodorant

Zelf deodorant maken van natuurlijke ingrediënten stond al lange tijd boven aan mijn verlanglijstje. In 2017 begon ik het zelf te maken. Na bijna vier jaar vond ik het tijd worden om dit artikel te herschrijven.

Waarom een deodorant van natuurlijke ingrediënten

We staan er eigenlijk niet bij stil, maar wist je dat deodorant vol zit met chemische rotzooi? Dat spuit of rol je toch minimaal één keer per dag onder je oksels en dringt je lijf binnen. Van ons hele lichaam krijgen de oksels waarschijnlijk de minste aandacht. Ontharing en deodorant is waarschijnlijk de enige aandacht die oksels krijgen.

Kort gezegd doorbreek je het natuurlijke proces om giftige stoffen via zweten af te stoten. Maar met dat zweten komt er ook vaak een naar geurtje vrij. En die hebben we liever niet. Hoog tijd dus voor een deodorant zonder chemische rotzooi!

Zo maak je deodorant

Benodigdheden

  • 4 el baking soda (zuiveringszout)
  • 4 el maizena of arrowroot
  • 6 el kokosolie

Optioneel

  • 10-15 druppels ethierische olie

Bereidingstijd: 5 minuten

  1. Roer de baking soda en maizena goed door elkaar. Stamp alle klontjes fijn.
  2. Verwarm de kokosolie en roer door de poeder.
  3. Voeg nu eventueel etherische olie toe.
  4. Meng alles tot een glad (!) papje en giet in een schoon glazen potje.
  5. Laat de deodorant weer hard worden en smeer een kleine beetje onder je oksels. Ongeveer de grootte van een doperwt.

De voordelen van deodorant zelf maken

  • Simpele ingrediënten – de meeste mensen zullen de ingrediënten wel in het keukenkastje hebben staan (of een alternatief)
  • Relatief goedkoop – je hebt maar weinig ingrediënten nodig waar je ontzettend veel deodorant van kunt maken
  • Je doet er erg lang mee – met een potje doe je al gauw een half jaar
  • Je hebt maar heel weinig nodig – een beetje deodorant ter grootte van een doperwt is genoeg om je de hele dag fris te houden
  • Natuurlijke ingrediënten – kokosolie, arrowroot (of maïzena) en baking soda (zuiveringszout) is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Eventueel voeg je nog wat druppels etherische olie toe.

Zijn er geen nadelen dan

Voor mijn man niet: die gebruikt sinds 2017 tot volle tevredenheid “mijn deodorant”. Hij wil niet meer anders en raakt zelfs lichtelijk in paniek als de bodem in zicht komt. Maar binnen tien minuten is er al weer een nieuwe pot gemaakt.

Voor mij helaas wel: ook al doet deze deodorant zijn werk echt uitmuntend, ik blijk heel erg gevoelige oksels te hebben. Na een paar weken te hebben gebruikt kreeg ik een branderig gevoel en uitslag. Vermoedelijk komt dit door de baking soda. Ik heb daarna nog verschillende recepten geprobeerd: geen baking soda, minder baking soda, toevoeging van sheabutter en nog zo wat recepten. Maar ofwel rook ik mezelf ofwel kreeg ik alsnog weer uitslag.

Ik heb me er bij neergelegd en zoek nu naar alternatieven. Daarbij let ik op de ingrediënten, het verpakkingsmateriaal en of er geen dieren zijn gebruikt om te testen. Op dit moment gebruik ik een deodorant van The Lekker Company. Nederlandse producent en te koop bij de Albert Heijn. Geurtje van dit moment is mint en rozemarijn. Lekker fris en lijkt zijn werk goed te doen. Ook hier zit baking soda in, dus ik vrees dat ook hier het resultaat zal zijn dat ik er weer mee moet stoppen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *