Klompenpad #5 | Breeschoterpad

breeschoterpad

Wandel je over het Breeschoterpad dan ontdek je het mooie buitengebied van Renswoude en Scherpenzeel. Je wandelt door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en delen van de Grebbelinie. Trek je wandelschoenen aan, rugzak om en gaan!

Wandelgegevens in het kort

  • Rondwandeling 6 km
  • Startpunt Restaurant de Dennen, Utrechtseweg 34, Renswoude
  • Markering oranje klomp
  • Honden zijn niet toegestaan op de particuliere delen van het pad
  • Meer informatie www.klompenpaden.nl of download de app
breeschoterpad
Moeten we nu links of rechtsom?

De wandeling gaat van start vanaf de parkeerplaats van restaurant de Dennen. Rechts van bovenstaand beeld vind je twee bordjes van Klompenpaden, maar ‘ons’ bordje voor het Breeschoterpad zit er niet bij. We gaan links van het beeld de parkeerplaats op en zien daan – enigszins verscholen – nog twee bordjes. Daar begint het Breeschoterpad. We komen binnen twee tellen uit op het andere pad. Het maakt dus niet uit of je linksom of rechtsom gaat!

Toegankelijkheid

Het grootste gedeelte van dit klompenpad is perfect te doen. Je loopt voornamelijk via verharde paden. Of in ieder geval wat ik versta onder verharde paden. Ik kon er in ieder geval heerlijk wandelen zonder angstige of pijnlijke momenten.

breeschoterpad
Dit bouwwerk is een ‘speeltoestel’ in iemands achtertuin…

Historie van Renswoude

Temidden van de Gelderse Vallei ligt Renswoude dat is ontstaan als lintbebouwing aan een dorpsweg. Het in de 17e eeuw herbouwde kasteel Renswoude stamt vermoedelijk uit de 14e eeuw. Helaas hebben we het kasteel deze ronde niet bezocht, maar ik wil er toch zeker naar terug. Via wikipedia vind je meer informatie.

Renswoude is een echte vestingplaats, dat wordt gekenmerkt doordat het dorp rondom is ingebouwd door vestingwerken.

Kenmerkend voor het midden van de Gelderse Valei is het coulisselandschap. Dat is een halfopen landschap dat door beplanting en bebouwing lijkt op een toneel met coulissen. De gewassen zijn inmiddels veranderd, maar door de eeuwen heen is dit landschap wel blijven bestaan.

De inwendige mens

Na driekwart van de wandeling te hebben gelopen kom je aan bij Landal Klein Ruwinkel waar pannenkoekenboerderij Grietje is gevestigd. Liefhebbers van kip piri piri kunnen terecht bij Juffrouw Tok.

Eikenprachtkever

De wandelroute tussen Klein Ruwinkel en Groot Wolfswinkel loopt door bosachtig gebied. Mocht je je afvragen waarom je in dit gebied omgezaagde bomen tegenkomt: dit komt omdat er in dit gebied honderden eiken aangetast zijn door de eikenprachtkever. Deze maakt lange gangen in de bast van de boom waardoor de sapstroom onderbroken wordt.

Otto van Wolfswinkel

De legende zegt dat Otto van Wolfswinkel ‘s nachts ronddwaalt in de omgeving van Groot Wolfswinkel. Hij zou op zoek zijn naar de schat die zijn vader voor hem heeft verborgen in de buurt van het ven met de bijnaam “Zwarte Water”.

Het laatste gedeelte van de wandeling loop je nogmaals het beginstukje. Al met al was dit een heerlijke wandeling.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *