Bloemkool

bloemkool

Nederlandse bodem / koude kas – beschikbaar maart tot en met november

Kenmerken

In vergelijking met de andere kolen, heeft de bloemkool een lang blad. De structuur en kleur van kool verandert onder invloed van het licht. De kleur wordt een beetje gelig en de roosjes ’zitten wat losser’. Als de kool volgroeid is, zullen aan de rand ervan bloeistengels te voorschijn komen met grote gele bloemen. 

Vezels, vitaminen, mineralen

Bloemkool is rijk aan voedingsvezels, vitamine C en K en is een goede bron van kalium. In tegenstelling tot andere koolsoorten zoals savooikool, spruiten, rodekool en witte kool, is bloemkool lichter verteerbaar.

Bloemkool kopen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen veranderen kleur en structuur onder invloed van licht. Je kunt je dus voorstellen dat je bij aankoop een witte bloemkool wilt hebben die stevig aanvoelt, zonder dat er kiertjes tussen de roosjes zichtbaar zijn. Dan weet je zeker dat je een lekker verse frisse bloemkool hebt.

Bloemkool kweken

Bloemkolen kunnen groot worden, zeker als je ook nog eens naar de bladeren en stelen kijkt. Je zult dus een flinke moestuin moeten hebben, want je kunt ze niet te dicht op elkaar zaaien. Bovendien is het niet makkelijk om bloemkolen te kweken: het is een veeleisende plant die extreem gevoelig is.

Kijk op kweken.net hoe je bloemkool zelf kunt kweken.

Hoe te bewaren?

Bloemkool is een zeer kwetsbare groente. Binnen de kortste keren zie je de roosjes verkleuren en ontstaan er rotte plekken. Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze zo’n zes tot acht dagen goed. Ben je van plan de bloemkool wat langer te bewaren, laat dan zoveel mogelijk blad en steel eraan zitten. Dit voorkomt uitdroging.

In de keuken

Met bloemkool kun je oneindig veel variëren. Qua bereiding kun je bloemkool ook prima inmaken of fermenteren.  

Voordat je de bloemkool gaat gebruiken moet je de stelen en bladeren wegsnijden of breken. Vervolgens kun je de roosjes lossnijden of breken. De harde stronk (het hart) van de bloemkool kun je gewoon eten. Snijd het in kleine blokjes of plakken en neem het mee in de bereiding van de bloemkool. Liever niet? Verwerk de stronk dan in bijvoorbeeld groentensoep.

Rauw bereiden
Net zoals de andere koolsoorten is bloemkool rauw pittig, fris en lichtzoet. Je kan de roosjes gebruiken als borrelhapje met een dip. Of je maakt een heerlijke bloemkoolrijst of -couscous door de bloemkool fijn te hakken of te raspen. Ik heb er zelfs al eens een pizzabodem mee gemaakt! Heb je zin in een salade met een bite? Kleingesneden (of geraspte) bloemkoolroosjes zijn je antwoord.

Warm bereiden
Bloemkool kun je koken of stomen. Doe dit niet te lang want anders heb je een behoorlijke koolsmaak. Bovendien zijn die papzachte roosjes niet echt smakelijk. Drie tot vijf minuten koken is voldoende. Heb je een instant pot? Dan kun je bloemkool zelfs in 0 of 1 minuut bereiden! Maar bedenk wel dat de druk eerst moet worden opgebouwd, tijdwinst is er dus niet. Wel is het makkelijk omdat je er geen omkijken meer naar hebt.

Bloemkool kun je serveren met een sausje naar keuze of even gratineren in de oven. Maar ook als onderdeel van een traybake doet bloemkool het prima. Let wel even op dat het niet te snel gaat, zwartgeblakerde groenten zien er niet aanlokkelijk uit.

Zelfs op de BBQ doet de bloemkool het goed, kijk maar eens naar de verschillende recepten die er te vinden zijn voor een bloemkool steak. 

Smaakmaker suggesties

nootmuskaat – foelie – peterselie – dragon – kerrie – koriander – nigella – marjolein – mosterd – rozemarijn – bieslook – dille – karwij – komijn – laurier – venkel

Wat weegt een bloemkool?

Een rauwe bloemkool zonder blad en stronk weegt ongeveer 700 gram. Met blad en stronk zit je ongeveer op een kilo. Er zijn uitschieters naar boven en naar beneden.

Wil je voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum reken dan 300-350 gram rauwe bloemkool per persoon. Wat mij betreft mag dat gerust meer zijn, hoe meer groenten hoe beter.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️