Patatas bravas is een typisch Spaans gerecht wat in vele restaurants en bars – als onderdeel van tapas – geserveerd wordt. Van oorsprong zijn de aardappeltjes gefrituurd of gebakken en worden daarna overgoten met een pittige saus.

Ik heb onderstaand recept gegeten met in de oven gebakken krieltjes (zonder olie) en gekookte krieltjes. En ik moet zeggen: gekookt is het eigenlijk nog veel lekkerder! Ik vermoed dat het met nieuwe aardappeltjes in de schil nog lekkerder is.

patatas bravas
Deze ronde met in de oven gebakken krieltjes

Recept patatas bravas

patatas bravas

Patatas bravas y mas

Kook: 30 minuten

Ook nodig

  • cocktailprikkers

Ingrediënten

  • 15 krieltjes, met of zonder schil
  • ½ cup mayonaise, ca. 125 gram
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gerookte Spaanse paprika, hot!
  • 1 tl citroensap
  • 1 el olijfolie
  • handvol bieslook, vers
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de aardappeltjes in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de saus door een halve cup mayonaise in een schaal te scheppen. Voeg daar een theelepel Spaanse paprikapoeder, een theelepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie en een uitgeperste teen knoflook aan toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. Meng alles goed door elkaar totdat je een romige saus hebt . Zet het opzij.
  • Giet de aardappelen af zodra ze goed gaar zijn. Laat ze even uitdampen.

Tapas

  • Leg de aardappelen op een mooie serveerschaal of houten plank.
  • Schep de pittige saus in een spuit (of plastic zakje waar je een puntje van afknipt). Spuit een flinke dot saus op iedere aardappel, knip de bieslook erboven en prik in iedere aardappel een prikkertje.

Bijgerecht

  • Serveer de aardappelen in een schaal of verdeel ze over de borden. Serveer de saus er apart bij.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij ingrediënten

  • Mayonaise – ik gebruikte de mayolijn van Remia want die is 100% vegan, maar je kunt de mayonaise gebruiken die jij lekker vindt.
  • Spaanse hete paprikapoeder – de lekkerste hete paprikapoeder die ook nog eens uit het zonovergoten Spanje komt is die van La Chinata. Deze is o.a. te koop bij de Albert Heijn.
  • Knoflook – gebruik een flinke teen knoflook, dit geeft niet alleen die heerlijke knoflooksmaak maar ook wat extra pit.

Ook al zijn patatas bravas onderdeel van tapas, je kunt het ook prima eten bij je Hollandse bordje. De saus is zo ontzettend lekker dat je het ook wil eten bij gebakken aardappeltjes en groente. Een klein beetje op een stronkje broccoli fleurt de broccoli helemaal op!

patatas bravas
Hollands avondje

Maak het extra feestelijk

Heb je een feestje georganiseerd en ga je tapas serveren? Maak er dan een Spaanse avond van en maak het feest compleet met Spaanse artikelen. Denk bijvoorbeeld aan cocktailprikkers met de Spaanse vlag. Je vindt bij Bol.com nog veel meer leuke ideeën een.

Meer Spaanse recepten

Niet alle recepten op deze website zijn vegan of vegetarisch. Hieronder staan dus ook recepten die nog “geveganiseerd” moeten worden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling