Romige citroenpasta uit de oven

romige citroenpasta

Net toen ik mijn nieuwste kookboek – Vegan Pasta van Brianna Claxton – wilde pakken om ideeën op te doen kwam er een filmpje voorbij dat mij direct deed watertanden! If life gives you lemons… dan maak je romige citroenpasta natuurlijk.

Gekscherend zeg ik altijd dat ik wel een zuurpruim ben omdat ik dol ben op citroenen en limoenen, dus dit gerecht is mij op het lijf geschreven. Bovendien is het een supermakkelijk gerecht: ingrediënten bij elkaar in een ovenvaste schaal, pasta koken, samenvoegen en genieten maar! Kijk, dat noem ik nog eens fijn. Zeker op warme of drukke dagen.

Als je hier al jaren komt, of als je nieuwsgierig was naar het archief waar niet-vegan recepten staan – dan heb je misschien mijn pasta Boursin weleens voorbij zien komen. Die ene week tussen vegetariër en veganist in at ik die pasta met Boursin en champignons. De romige citroenpasta dankt zijn romigheid aan de Boursin, maar nu dus volledig plantaardig.

Overigens lijkt het op de foto niet zo romig, ik had meer moeten husselen, maar we wilden eten…

romige citroenpasta

Recept romige citroenpasta uit de oven

romige citroenpasta

Romige citroenpasta uit de oven

Prep: 5 minuten
Kook: 30 minuten
Totaal: 35 minuten
Porties (aanpasbaar):3 personen

Ook nodig

  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 300 gram pasta, bijvoorbeeld grote rigatoni
  • 2 citroenen
  • 1 blok boursin
  • 4-6 sjalotten
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • 1 bol knoflook
  • 1 tak rozemarijn
  • pijnboompitten
  • tijm
  • kookvocht

Instructies

  • Zet de oven aan op 180℃.
  • Leg de boursin in het midden van de ovenschaal. Snijd de citroenen doormidden en leg ze met het snijvlak naar beneden in de rondom de boursin.
  • Pel en snijd de sjalotten in plakjes / ringen en strooi ze over de boursin en citroenen. Snijd de top van een bol knoflook af, zodat de tenen zichtbaar worden en zet deze in de schaal met de snijkant naar boven.
  • Leg een tak rozemarijn over de boursin, sprenkel er olijfolie over en wees royaal met versgemalen zwarte peper. Plaats de schaal 30 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de pasta volgens instructie op de verpakking.
  • Knijp na een half uur de citroenen uit boven de schaal en knijp de tenen knoflook uit de bol. Schep de gekookte pasta en wat pastavocht in de schaal. Meng alles voorzichtig door elkaar.
  • Strooi er vlak voor het serveren pijnboompitten en verse tijm over.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Pasta – voor dit gerecht is een wat grovere pastasoort erg lekker. Bijvoorbeeld rigatoni, farfalle of tagliatelle. Gebruik vooral jouw favoriete pasta, het kan allemaal.
  • Tijm en Rozemarijn – heb je geen verse tijm of rozemarijn in huis maar wel verse basilicum? Wees dan lekker scheutig met die heerlijke groene basilicum blaadjes. Het gerecht leent zich prima voor variatie: als het maar fris, zomers en een beetje groen is.
  • Citroenen – het is best een ‘heftige’ citroenpasta, mijn man vond het wat té heftig… een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus ben je normaal niet zo scheutig met citroenen of citroensap, laat het dan bij 1 citroen. Ik gebruikte overigens biologische citroenen en boende ze goed af met een borstel.
  • Boursin – merk of merkloos is om het even natuurlijk. Het gaat erom dat je een kruidige en romige structuur bereikt zonder moeite. De supermarkt bij mij op de hoek heeft wel plantaardige Boursin, maar de eigen merk variant heb ik nog niet gevonden.
  • Pijnboompitten – pijnboompitten zijn best prijzig, dus als je ze niet in huis hebt maar wel walnoten of hazelnoten bijvoorbeeld, hak die dan een beetje grof en strooi dat erover.
  • Kookvocht – vang kookvocht op, of lepel de pasta uit het kookvocht, en voeg beetje bij beetje wat toe tot het boursin-citroenmengsel een lekkere romige saus is geworden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling