Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

Deze gegratineerde aardappelschotel is echt verrukkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. De saus alleen al moet toch wel zo’n anderhalf uur staan pruttelen. Maar ondertussen kun je wel lekker wegdromen bij een reisgids over Spanje. De saus is overigens ook erg geschikt voor pastagerechten, dipsaus bij knoflookstokbrood of op een pizza. Ik zou hiervan dus maar gewoon lekker meer maken, dan heb je een mooi voorraadje.

En als je dan alle onderdelen hebt gemaakt en het geheel de oven in gaat, heb je weer een uur de tijd om te genieten van een goed glas Spaanse wijn bijvoorbeeld.

Welke worst en kaas

Dit gerecht heeft al zoveel smaak door de saus en peterselie dat je er ook met gemak een vegetarisch gerecht van kunt maken door de worsten achterwege te laten. Wil je toch vlees eten, neem dan niet te sterk gekruide worsten. Neem bijvoorbeeld gewone varkens braadworstjes, of knoflook- of peterselieworstjes. Als het maar niet te sterk gekruid is dus.

Je kunt natuurlijk Spaanse kaas nemen, zoals manchego, maar ik gebruikte gewoon oude kaas. Dat ging ook prima.

Het recept is voor vier personen, maar je kunt er met 5 of 6 man van eten als je er een lekkere salade bij geeft.

Dit gerecht heb ik inmiddels al meerdere keren gemaakt en iedere keer was het weer genieten. Maar een fatsoenlijke foto maken van het gerecht is me nog steeds niet gelukt helaas…

gegratineerde aardappelschotel

Gegratineerde aardappelschotel

Prep: 15 min
Kook: 1 uur 15 min
Totaal: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 4 worsten
  • 250 ml slagroom
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el peterselie
  • 100 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Tomatensaus

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 takjes oregano
  • peper en zout

Instructies

  • Pel en snipper de ui. Bak deze glazig in de olijfolie. Voeg dan het blik tomaten en de blaadjes oregano toe. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout en leg een deksel op de pan. Zet het gas op de laagste stand en roer af en toe door. Laat de saus in anderhalf uur indikken. Laat het daarna afkoelen.
  • Snijd de worsten overlangs door en verwijder het velletje (darm). Bak het vlees rul in een beetje olie. Laat het vet weglopen en laat het vlees afkoelen.
  • Schil de aardappelen, was ze en dep ze droog. Snijd ze nu in dunne plakjes. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een mandoline of keukenmachine gebruiken.
  • Verwarm de oven voor op 200℃.
  • Snijd de peterselie fijn en pers de knoflook uit. Meng in een grote schaal de knoflook, peterselie, slagroom, de afgekoelde tomatensaus en het gehakt en breng alles op smaak met peper en zout. Schep er nu de aardappelplakjes door en schep goed door zodat alles goed vermengd is.
  • Giet dit over in een ingevette ovenschaal en druk het geheel goed aan. Strooi er nu de geraspte kaas over en dek af met aluminiumfolie.
  • Schuif het in de oven en laat het daar een uur staan. Verwijder dan de folie en zet de schotel nog een kwartier terug zodat de kaas een lekker bruin korstje vormt.
Diner
Spaans
Aardappelschotel, Gegratineerde aardappel
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 794 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review