Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

Deze gegratineerde aardappelschotel is echt verrukkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. De saus alleen al moet toch wel zo’n anderhalf uur staan pruttelen. Maar ondertussen kun je wel lekker wegdromen bij een reisgids over Spanje. De saus is overigens ook erg geschikt voor pastagerechten, dipsaus bij knoflookstokbrood of op een pizza. Ik zou hiervan dus maar gewoon lekker meer maken, dan heb je een mooi voorraadje.

En als je dan alle onderdelen hebt gemaakt en het geheel de oven in gaat, heb je weer een uur de tijd om te genieten van een goed glas Spaanse wijn bijvoorbeeld.

Welke worst en kaas

Dit gerecht heeft al zoveel smaak door de saus en peterselie dat je er ook met gemak een vegetarisch gerecht van kunt maken door de worsten achterwege te laten. Wil je toch vlees eten, neem dan niet te sterk gekruide worsten. Neem bijvoorbeeld gewone varkens braadworstjes, of knoflook- of peterselieworstjes. Als het maar niet te sterk gekruid is dus.

Je kunt natuurlijk Spaanse kaas nemen, zoals manchego, maar ik gebruikte gewoon oude kaas. Dat ging ook prima.

Het recept is voor vier personen, maar je kunt er met 5 of 6 man van eten als je er een lekkere salade bij geeft.

Dit gerecht heb ik inmiddels al meerdere keren gemaakt en iedere keer was het weer genieten. Maar een fatsoenlijke foto maken van het gerecht is me nog steeds niet gelukt helaas…

gegratineerde aardappelschotel

Gegratineerde aardappelschotel

Kook: 1 uur 30 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 4 worsten
  • 250 ml slagroom
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el peterselie
  • 100 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Tomatensaus

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 takjes oregano
  • peper en zout

Instructies

  • Pel en snipper de ui. Bak deze glazig in de olijfolie. Voeg dan het blik tomaten en de blaadjes oregano toe. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout en leg een deksel op de pan. Zet het gas op de laagste stand en roer af en toe door. Laat de saus in anderhalf uur indikken. Laat het daarna afkoelen.
  • Snijd de worsten overlangs door en verwijder het velletje (darm). Bak het vlees rul in een beetje olie. Laat het vet weglopen en laat het vlees afkoelen.
  • Schil de aardappelen, was ze en dep ze droog. Snijd ze nu in dunne plakjes. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een mandoline of keukenmachine gebruiken.
  • Verwarm de oven voor op 200℃.
  • Snijd de peterselie fijn en pers de knoflook uit. Meng in een grote schaal de knoflook, peterselie, slagroom, de afgekoelde tomatensaus en het gehakt en breng alles op smaak met peper en zout. Schep er nu de aardappelplakjes door en schep goed door zodat alles goed vermengd is.
  • Giet dit over in een ingevette ovenschaal en druk het geheel goed aan. Strooi er nu de geraspte kaas over en dek af met aluminiumfolie.
  • Schuif het in de oven en laat het daar een uur staan. Verwijder dan de folie en zet de schotel nog een kwartier terug zodat de kaas een lekker bruin korstje vormt.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 872kcal | Koolhydraten: 37gr | Eiwit: 24gr | Vet: 70gr | Waarvan verzadigd: 32gr | Waarvan onverzadigd: 5gr | Cholesterol: 179mg | Zout: 1096gr | Vezels: 6gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie