Gekarameliseerde uientaart

Gekarameliseerde uientaart

0 Comments  /  Direct naar recept

En dan staat ineens je collega kwijlend te vertellen over een heerlijke taart die ze heeft gegeten. Die moest ik beslist ook een keer maken, ik zou er geen spijt van krijgen. Nog geen twee tellen later had ik het recept in de mailbox binnen en ik wil hem graag met je delen. Superlekker met bijvoorbeeld varkenshaas, aardappelpuree en een rode wijn saus. Mjammie!

Karameliseren?

Eigenlijk heb je voor het karameliseren van uien ook water, balsamico azijn en/of bruine suiker nodig. Dat laat ik in dit recept achterwege, het is op deze manier eigenlijk al lekker en zoet genoeg. In het recept voor een uien plaattaart doe ik het wel ‘zoals het hoort’ (recept en link volgt).

Gekarameliseerde uientaart

22 augustus 2019
: 4-6 personen
: 30 min
: 20 min
: 50 min
: Simpel

Een uientaart waar je je vingers bij opeet!

Door:

Ingrediënten
  • 700 gr uien
  • klont roomboter
  • 2 eieren
  • 100 gr slagroom
  • 100 gr gruyère
  • 1 pak hartige taartdeeg (of zelfgemaakt)
  • Parmezaanse kaas
  • peper en zout
Instructies
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Stap 2 Karameliseer de uien op laag vuur in een lekkere klont roomboter. Dit duurt toch zeker 30 minuten.
  • Stap 3 Rasp ondertussen de gruyère en de Parmezaanse kaas, bewaar ze apart.
  • Stap 4 Klop de eieren los met de room, roer er de geraspte gruyère door en breng op smaak met flink peper en wat zeezout.
  • Stap 5 Roer dit mengsel door de uien.
  • Stap 6 Bekleed een quichevorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Stap 7 Schep vervolgens het uienmengsel in de quichevorm, en strooi de Parmezaanse kaas erover.
  • Stap 8 Plaats het geheel in de oven en laat het ongeveer 20 minuten bakken. Eet smakelijk!

Tip!

Ik vind het zelf erg lekker om een wat crispy gekruide bodem te hebben. Jij ook? Neem dan paneermeel en meng dit met peper en zout of chillipeper. Of vermaal hartige crackers (glutenvrije rijstcrackers met lente-ui smaak bijvoorbeeld) tot paneermeel. Zodra de quichevorm is ingevet strooi je het paneermengsel erop en laat je de vorm even rond gaan zodat het goed is verdeeld. Leg dan pas het deeg in de vorm en druk het even goed aan.


Gerelateerde berichten

Aardappel-broccoli schotel met spekjes

Aardappel-broccoli schotel met spekjes

Een lekkere ovenmaaltijd waar je niet echt naar om hoeft te kijken. Bovendien is het nog redelijk snel klaar ook. Makkelijk dus als je niet veel tijd of zin hebt.

Ouderwetse runderstoof zoals oma het maakte, maar dan uit de slowcooker

Ouderwetse runderstoof zoals oma het maakte, maar dan uit de slowcooker

Geen idee hoe het met jou staat, maar zodra de herfst aanbreekt heb ik een onbedwingbare drang om stoofpotten te eten. Slowcooker, oven, gas of petroleumstel: het maakt me niet uit. Als het hele huis maar ruikt naar stoofpot. Deze ouderwetse runderstoof geeft me dat […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.