Gekarameliseerde uientaart

gekarameliseerde uientaart

Het recept voor deze gekarameliseerde uientaart kreeg ik van een collega. Ze vertelde enthousiast over “de lekkerste uientaart ooit waar je je vingers bij opeet”. En daar was geen woord bij gelogen.

Superlekker met bijvoorbeeld varkenshaas, aardappelpuree en mijn rode wijn saus.

Karameliseren?

Eigenlijk heb je voor het karameliseren van uien ook water, balsamico azijn en/of bruine suiker nodig. Dat laat ik in dit recept achterwege, het is op deze manier eigenlijk al lekker en zoet genoeg. In het recept voor een uien plaattaart doe ik het wel ‘zoals het hoort’.

Tip voor een knapperige bodem

Ik vind het zelf erg lekker om een wat knapperig gekruide bodem te hebben. Jij ook? Neem dan paneermeel en meng dit met peper en zout of chillipeper. Of vermaal hartige crackers (glutenvrije rijstcrackers met lente-ui smaak bijvoorbeeld) tot paneermeel. Zodra de quichevorm is ingevet strooi je het paneermengsel erop en laat je de vorm even rond gaan zodat het goed is verdeeld. Leg dan pas het deeg in de vorm en druk het even goed aan.

gekarameliseerde uientaart

Gekarameliseerde uientaart

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 700 gr uien
  • 1 klont roomboter
  • 2 eieren
  • 100 gr slagroom
  • 100 gr gruyère
  • 1 pak hartige taartdeeg (of zelfgemaakt)
  • Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Karameliseer de uien op laag vuur in een lekkere klont roomboter. Dit duurt toch zeker 30 minuten.
  • Rasp ondertussen de gruyère en de Parmezaanse kaas, bewaar ze apart.
  • Klop de eieren los met de room, roer er de geraspte gruyère door en breng op smaak met flink peper en wat zeezout. Roer dit mengsel door de uien.
  • Bekleed een quichevorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Schep vervolgens het uienmengsel in de quichevorm, en strooi de Parmezaanse kaas erover.
  • Plaats het geheel in de oven en laat het ongeveer 20 minuten bakken.
Diner
Nederlands
Gekarameliseerde uientaart, Uien recept, Uientaart
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info