Toen ik onlangs terug kwam uit Frankrijk had ik mijn auto weer gevuld met kruimeldeeg, bladerdeeg, filodeeg en wat broodjes voor onderweg. Daarnaast nam ik ook een brioche mee, met het idee dat ik daar vast wel wat van kon gaan maken. Maar ja, zo’n brood blijft natuurlijk niet eeuwig goed, dus na wat gepieker bedacht ik me dat ik er wel een ovenschotel met gehakt van kon gaan maken.
Wat is een brioche eigenlijk
Brioche hangt een beetje tussen brood en cake in. Je kunt het eten met beleg zoals je een broodje zou eten, maar je kunt het ook eten met bijvoorbeeld jam en slagroom. Dan wordt het al meer een taartje. Uiteraard leent een oud stuk brioche zich ook uitstekend om er wentelteefjes van te maken. Het is vrij lang houdbaar en is van origine een rond bolvormig brood met een bolletje er bovenop. Maar tegenwoordig zie je ze ook als kleine broodjes of als langwerpige broden. Wil je zelf een brioche maken? Kijk dan eens in Pauline’s Keuken. Voor mijn recept gebruik ik een kant en klaar langwerpige brioche.
Met salade?
Ik gaf er een salade bij van ijsbergsla, boterbonen, mais, Parmezaanse kaas en zelfgemaakt croutons. Die maak je heel makkelijk zelf door oud brood in blokjes te snijden en met wat olie en eventueel kruiden of knoflook op een bakplaat te leggen en in de oven te roosteren. Heerlijk!
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!