Shepherd’s Pie of Cottage Pie

Van oudsher wordt het gemaakt van restjes vlees, groenten en aardappelen. Dat komt mooi uit, want ik heb nog gekookte aardappelen over van gisteren. En ook is er nog wat over van de stoofschotel die ik eerder had gemaakt. In een handomdraai maak je hier een heerlijke Engelse pie van. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Shepherd’s Pie en Cottage Pie?

Cottage of Shepherd’s Pie

Het wordt eigenlijk door elkaar gebruikt, maar goed beschouwd is Cottage Pie voor de “armen” (rundergehakt) en Shepherd’s Pie voor de “rijken” (lamsgehakt). In beide gevallen wordt de pie afgedekt met een laag aardappelpuree. En zoals gezegd werd het gemaakt van restjes vlees. Tegenwoordig is het een  standaardgerecht in de meeste pubs.

Goedkoop koken

Heb je aan het einde van de week dus nog vlees, groenten en/of (gekookte) aardappelen over? Maak dan deze heerlijke ovenschotel. Niet of nauwelijks afwas en natuurlijk ook geen kosten omdat je de restjes opmaakt. Win-win situatie noem ik dat!

Vers of restjes?

Zoals ik al zei wordt mijn pie gemaakt van restjes, dus onderstaande foto’s kloppen niet helemaal met het recept (vleesch). Maar als jij dit recept nu voor het eerst ziet en het meteen wil maken, heb je misschien geen restjes in huis. Geen zorgen: je kunt het natuurlijk ook gewoon vers maken. Lees maar mee!

shepherd's pie

Shepherd’s of Cottage Pie

Kook: 40 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

Voor de puree:

  • 700 gram aardappelen
  • 50 gram boter
  • melk
  • peper en zout

Voor de vulling:

  • 675 gram rundergehakt
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • olijfolie
  • 2 el rode wijn
  • 1 el Worcestershire saus
  • 4 tenen knoflook
  • rozemarijn, naar smaak
  • tijm, naar smaak
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Kook ze in ca. 20 minuten gaar. De aardappel moet makkelijk van de vork glijden.
  • Stamp de aardappelen met de boter en wat melk tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en zout en zet weg tot gebruik.
  • Snipper de ui en snijd de wortel in dunne schijfjes.
  • Maak ondertussen de vulling door olijfolie in een pan te verhitten en het gehakt rul te bakken.
  • Voeg nu de ui, wortel, uitgeperste tenen knoflook, wat tijm en rozemarijn toe en bak dat even mee. Je kunt verse kruiden gebruiken, maar ook gedroogde natuurlijk.
  • Breng het geheel op smaak met de tomatenpuree, worcestersaus en rode wijn en laat het geheel nog enkele minuten op laag vuur pruttelen.
  • Vet een ovenschaal in met boter en doe het gehaktmengsel hierin. Schep de aardappelpuree erover heen en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Strooi er de kaas over en zet de schaal in de oven.
  • Laat de ovenschotel in de oven staan totdat de kaas is gesmolten en de bovenkant een mooi goudbruin kleurtje heeft gekregen. Dit duurt ca. 20 minuten.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 3212kcal | Koolhydraten: 164gr | Eiwit: 212gr | Vet: 187gr | Waarvan verzadigd: 82gr | Waarvan onverzadigd: 8gr | Cholesterol: 757mg | Zout: 3877gr | Vezels: 27gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie