Borstplaat

Borstplaat is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de maand december. Mijn oma had het altijd voor me en samen met haar heb ik heel wat keren borstplaat gemaakt. Toen ik net op mezelf woonde maakte ik het ook nog wel, maar nooit meer zo lekker als samen met mijn oma. Jarenlang eigenlijk niet meer aan gedacht, gemaakt of gekocht totdat ik er van de week ineens weer aan moest denken. Dus op naar de keuken en aan de slag. Iedereen heeft de ingrediënten wel in huis denk ik zo.

Borstplaat

Van oudsher is het een middel tegen verkoudheid en kou op de borst. Sinds de 17e eeuw hebben deze ‘borstklontjes’ een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt naar onze hedendaagse decemberlekkernij. De naam borstplaat verwijst dan ook zeer waarschijnlijk naar het feit dat het als medicijn voor verkoudheid en kou op de borst werd gezien.

Zelf maken

Je kunt natuurlijk in het wilde weg borstplaat op een bakblik gooien en dat uit laten harden, maar er zijn ook speciale vormen te koop: die wat hoge zilverkleurige vormpjes (veelal hartjes, sterren en bloemen). In een uur tijd heb je heerlijke zelfgemaakte borstplaat, daar kan geen supermarktborstplaat tegenop.

Variatie

Door aan het mengsel een een paar druppels essence toe te voegen krijg je weer een heel andere smaak. Een theelepel oploskoffie toevoegen en mee laten koken geeft een heerlijke mokka-variant. Maar je kunt natuurlijk ook een halve eetlepel cacaopoeder toevoegen en mee laten koken. De choco-variant is geboren! 

borstplaat

Borstplaat

Kook: 30 minuten
Afkoelen: 30 minuten

Ingrediënten

 • 200 gram kristalsuiker
 • 4 el slagroom
 • 25 gram roomboter

Instructies

 • Leg een vel bakpapier op een bakblik of grote houten plank. Maak de borstplaatvormen nat en leg ze op de plaat of plank.
 • Breng in een steelpan de suiker, room en boter op laag vuur aan de kook, onder voortdurend omscheppen met een houten lepel. Laat de suiker geheel smelten en laat het mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
 • Laat de opgeloste suiker regelmatig van de lepel lopen. Wanneer de laatste suikerstraal als een dunne draad van de lepel loopt haal je de pan direct van de warmtebron en doe je het vuur uit.
 • Roer met een houten lepel krachtig door het mengsel en vergeet daarbij de wand van de pan niet. Hierdoor zal het mengsel snel afkoelen. Zodra je een schurend/krassend geluid hoort is het klaar.
 • Giet het mengsel nu snel in de vormen, terwijl je de vorm goed aandrukt. Je wilt tenslotte niet dat het mengsel onder de vorm uit loopt. Werk dus snel door.
 • Laat de borstplaat in 15 minuten afkoelen en draai de vormpjes dan om, laat ook die kant 15 minuten afkoelen. Zodra beide kanten goed afgekoeld en hard zijn kun je ze uit de vormpjes drukken en op een mooie schaal leggen.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

FOTO: PIXABAY

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

4 gedachten over “Borstplaat”

 1. Dank je wel voor je recept! Ik was op zoek naar een recept voor borstplaat zoals mijn moeder het vroeger maakte. Helaas kon ik het haar niet meer vragen aangezien zij deze zomer is overleden. Dit worden de eerste feestdagen die mijn broer en ik zonder mijn moeder gaan meemaken, en ik wilde toch een beetje “vroeger” terug halen met de borstplaat. Dus heb ik jouw recept geprobeerd. De eerste keer had ik het te lang gekookt zodat het alleen maar korrels opleverde. De tweede keer kwam het onder de vormpjes uit lopen en realiseerde ik me dat ik het zó vanaf het vuur in de vormpjes had gedaan zonder het eerst te roeren. Ach ja, je bent ADHD-er of niet he. De derde keer lukte het wel. Het was erg lekker, maar tóch niet helemaal zoals mijn moeder het maakte.

  Toen schoot mij te binnen dat mijn moeder alles maakte met het kookboek van Margriet (jaren 50/60) en die heb ik zelf ook! Dus opgezocht en gemaakt, en het was precies zoals mijn moeder het maakte. Het enige verschil met jouw recept was dat er in het Margriet-kookboek geen boter wordt gebruikt. Alleen suiker en (koffie)room. Kon ook met suiker en water maar dat leek me niet lekker. Maar mijn broer en ik hebben dus lekker kunnen snoepen 🙂 Mijn broer zei ook dat het precies zo was als hij zich uit zijn jeugd kon herinneren.

  Dus nogmaals hartelijk dank voor het recept. Daardoor ben ik het toch gaan proberen, en uiteindelijk uitgekomen waar ik wilde.

  Beantwoorden
  • Hej Monique (en broer), wat verdrietig, gecondoleerd. Ondanks alles hoop ik dat jullie toch fijne feestdagen beleven, ook al is de eerste het lastigst weet ik helaas uit ervaring.
   Fijn dat je uiteindelijk toch bij het juiste recept bent gekomen. Het brengt mij gelijk op het idee om deze borstplaat weer eens te gaan maken. Deze keer zonder roomboter en met een plantaardige room! Benieuwd of het lukt.

   Hartelijke groet,
   Sylvia

   Beantwoorden
   • Hoi Sylvia, dank je wel voor je reactie. Ja de eerste tijd is het erg raar. We hebben allebei nog steeds iets van “oh even moeder bellen over dit of dat” en dan komt de reactie o ja dit kan niet meer. We hebben er allebei vrede mee, dat wel. Ze mocht op een mooie en respectvolle manier dit leven verlaten, met dank aan het verpleeghuis. Alle lof voor hen! Ze was 84 jaar, en gewoon “op” en had veel pijn. Dus hebben ze haar in overleg met ons pijnbestrijding gegeven zodat ze wel alert, maar zonder pijn mocht gaan. Ik heb me van de week aangemeld voor de nieuwsbrief van jouw site, en ik heb al een beetje zitten snuffelen in je recepten. Goh zeg daar staat een hoop lekkers tussen! Terwijl ik dit schrijf, zie ik aan de bovenkant van de pagina onder andere rozenjam staan. En Fattoush (geen idee wat het is maar klinkt gewoon lekker). En oh ja, wentelteefjes! Die maakte mijn moeder ook vaak voor mij. Een paar jaar geleden was ik nostalgisch en toen heb ik karnemelkse pap gemaakt, en ook lammetjespap (bloempap). Ook allebei uit het Margriet kookboek. Daar staan echt hele leuke dingen in. En ik ben ook met dat kookboek en die gerechten opgegroeid (ik ben nu 60). Was toch weer leuk.
    Wel leuk dat jij mij, en nu ik jou, weer aan de borstplaat heb(t) gekregen! Plantaardige room ehh ja ik hou het wel op gewone room. Af en toe flexen vind ik niet erg maar ik ben van huis uit een vleeseter. Dat wordt je tegenwoordig wel moeilijk gemaakt met al die prijsstijgingen en zo. Eigenlijk ben ik een omnitarier!

    Ik heb ook nog een recept voor de garnalencocktail van mijn moeder. Vorig jaar kerst had ik haar en mijn broer te eten gevraagd, en mijn broer zei al dat zal wel garnalencocktail worden omdat moeder erbij is. En dat was ook zo 🙂 En ondanks dat mijn moeder aan het dementeren was, herkende ze haar recept. Als je het recept wil dat stuur ik het je graag. Het is een receptje van niks maar toch erg lekker.
    Laat even weten of je plantaardige borstplaat een succes is geworden?

    groetjes

    Monique

    Beantwoorden
    • Hej Monique, heel herkenbaar hoor. Mijn moeder is inmiddels 11 jaar geleden overleden en nog denk ik soms ‘oh even vertellen’.
     Fattous is een Libanese salade en erg lekker. Sinds een aantal jaar eet ik volledig plantaardig, maar net zoals je reguliere recepten kunt veganiseren kun je plantaardige recepten ook weer ‘vullen’ met andere ingrediënten 🙂

     Beantwoorden

Plaats een reactie