Borstplaat is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de maand december. Mijn oma had het altijd voor me en samen met haar heb ik heel wat keren borstplaat gemaakt. Toen ik net op mezelf woonde maakte ik het ook nog wel, maar nooit meer zo lekker als samen met mijn oma. Jarenlang eigenlijk niet meer aan gedacht, gemaakt of gekocht totdat ik er van de week ineens weer aan moest denken. Dus op naar de keuken en aan de slag. Iedereen heeft de ingrediënten wel in huis denk ik zo.
Borstplaat
Van oudsher is het een middel tegen verkoudheid en kou op de borst. Sinds de 17e eeuw hebben deze ‘borstklontjes’ een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt naar onze hedendaagse decemberlekkernij. De naam borstplaat verwijst dan ook zeer waarschijnlijk naar het feit dat het als medicijn voor verkoudheid en kou op de borst werd gezien.
Zelf maken
Je kunt natuurlijk in het wilde weg borstplaat op een bakblik gooien en dat uit laten harden, maar er zijn ook speciale vormen te koop: die wat hoge zilverkleurige vormpjes (veelal hartjes, sterren en bloemen). In een uur tijd heb je heerlijke zelfgemaakte borstplaat, daar kan geen supermarktborstplaat tegenop.
Variatie
Door aan het mengsel een een paar druppels essence toe te voegen krijg je weer een heel andere smaak. Een theelepel oploskoffie toevoegen en mee laten koken geeft een heerlijke mokka-variant. Maar je kunt natuurlijk ook een halve eetlepel cacaopoeder toevoegen en mee laten koken. De choco-variant is geboren!
FOTO: PIXABAY
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!