Borstplaat

Borstplaat is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de maand december. Mijn oma had het altijd voor me en samen met haar heb ik heel wat keren borstplaat gemaakt. Toen ik net op mezelf woonde maakte ik het ook nog wel, maar nooit meer zo lekker als samen met mijn oma. Jarenlang eigenlijk niet meer aan gedacht, gemaakt of gekocht totdat ik er van de week ineens weer aan moest denken. Dus op naar de keuken en aan de slag. Iedereen heeft de ingrediënten wel in huis denk ik zo.

Borstplaat

Van oudsher is het een middel tegen verkoudheid en kou op de borst. Sinds de 17e eeuw hebben deze ‘borstklontjes’ een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt naar onze hedendaagse decemberlekkernij. De naam borstplaat verwijst dan ook zeer waarschijnlijk naar het feit dat het als medicijn voor verkoudheid en kou op de borst werd gezien.

Zelf maken

Je kunt natuurlijk in het wilde weg borstplaat op een bakblik gooien en dat uit laten harden, maar er zijn ook speciale vormen te koop: die wat hoge zilverkleurige vormpjes (veelal hartjes, sterren en bloemen). In een uur tijd heb je heerlijke zelfgemaakte borstplaat, daar kan geen supermarktborstplaat tegenop.

Variatie

Door aan het mengsel een een paar druppels essence toe te voegen krijg je weer een heel andere smaak. Een theelepel oploskoffie toevoegen en mee laten koken geeft een heerlijke mokka-variant. Maar je kunt natuurlijk ook een halve eetlepel cacaopoeder toevoegen en mee laten koken. De choco-variant is geboren! 

Bereiding 30 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands

Ingrediënten

  • 200 gram kristalsuiker
  • 4 el slagroom
  • 25 gram roomboter

Zo maak je het

  • Leg een vel bakpapier op een bakblik of grote houten plank. Maak de borstplaatvormen nat en leg ze op de plaat of plank.
  • Breng in een steelpan de suiker, room en boter op laag vuur aan de kook, onder voortdurend omscheppen met een houten lepel. Laat de suiker geheel smelten en laat het mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Laat de opgeloste suiker regelmatig van de lepel lopen. Wanneer de laatste suikerstraal als een dunne draad van de lepel loopt haal je de pan direct van de warmtebron en doe je het vuur uit.
  • Roer met een houten lepel krachtig door het mengsel en vergeet daarbij de wand van de pan niet. Hierdoor zal het mengsel snel afkoelen. Zodra je een schurend/krassend geluid hoort is het klaar.
  • Giet het mengsel nu snel in de vormen, terwijl je de vorm goed aandrukt. Je wilt tenslotte niet dat het mengsel onder de vorm uit loopt. Werk dus snel door.
  • Laat de borstplaat in 15 minuten afkoelen en draai de vormpjes dan om, laat ook die kant 15 minuten afkoelen. Zodra beide kanten goed afgekoeld en hard zijn kun je ze uit de vormpjes drukken en op een mooie schaal leggen.
Ga jij dit recept maken? Laat het weten in een reactie hieronder.Vergeet niet een foto van het resultaat te delen op Instagram! Volg @SilphyasKitchen of gebruik de hashtag #silphyaskitchen

FOTO: PIXABAY

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review