Mosselen met een Indonesisch tintje

Zeeuwse mosselseizoen: negen maanden lang

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.

Bij de hangcultuurmosselen gaat het proces van herstellen van de voortplanting net iets sneller waardoor deze vaak begin juni ‘rijp’ zijn voor consumptie.

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.

Allergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Het eten van mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid. Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptomen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen. Mijn schoonvader ziet binnen een kwartier groen… Hij krijgt dit dan ook niet te eten van me, ben best wel gehecht aan hem 😉

Tips

  • Mosselen kunnen goed gecombineerd worden met frietjes, brood of pasta en salade.
  • Reken op 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon.
  • Bereid mosselen zo snel mogelijk na aankoop.
  • Spoel mosselen even met water voor het koken.
  • Laat mosselen niet in het water liggen dan verliezen ze hun typisch zilte smaak.
  • Mosselen die open staan een tikje geven, sluit de mossel dan is de mossel goed en kan deze in de pan.
  • Gebruik een grote pan met deksel zodat er voldoende ruimte voor de mosselen is om open te gaan. De pan een aantal keer omschudden zodat de onderste mosselen naar boven komen en andersom.

Bron: dé mosselwebsite

mosselen

Mosselen met een Indonesisch tintje

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
Calorieën: 1440kcal

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 1 wortel
  • 10 Thaise chilipepers
  • 2 rode paprika’s
  • 10 tenen knoflook (of meer)
  • 2 el rode currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 ml witte wijn
  • 2 kilo mosselen
  • 1 paksoi
  • 15 gram koriander

Instructies

  • Snipper de uien en snijd de wortel en paprika's in stukjes.
  • Fruit de uien en bak dan de wortel en chilipepers even mee.
  • Voeg nu de paprika's en geperste tenen knoflook toe. Bak een paar minuten mee met de rest.
  • Roer nu de currypasta erdoor en blus het af met de kokosmelk en witte wijn. Maal er wat verse peper boven.
  • Neem de paksoi en scheid het groen van het wit. Snijd het witte gedeelte in stukken en voeg toe aan de pan. Breng dit aan de kook.
  • Als het kookt doe je de mosselen in de pan en laat je het op hoog vuur een paar minuten koken, terwijl je voortdurend omschept.
  • Zet het vuur uit en voeg het overgebleven groen van de paksoi toe. Schep of schud de boel even flink door elkaar.
  • Garneer het geheel met fijngesneden koriander.

Nutrition

Calories: 1440kcal | Carbohydrates: 90g | Protein: 130g | Fat: 52g | Saturated Fat: 24g | Polyunsaturated Fat: 7g | Monounsaturated Fat: 5g | Cholesterol: 280mg | Sodium: 3389mg | Potassium: 4733mg | Fiber: 10g | Sugar: 25g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *