Natuurroute #1 | Planken Wambuis

Drie dagen in de week is de Veluwe mijn thuis. Thuis is voor mij rijk aan bos, heide en zandverstuivingen. En wild natuurlijk. En dit vind je in overvloed op Planken Wambuis. Met geluk en wat geduld kun je zelf ook edelherten en wilde zwijnen tegenkomen.

Wandelgegevens in het kort

  • Rondwandeling 8 km
  • Startpunt parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A, Otterlo
  • Markering rotsblok met gele stip
  • Honden zijn niet toegestaan
  • Horeca in de buurt restaurant Planken Wambuis
  • Meer informatie Natuurmonumenten of download de app Natuurroutes

Natuurmonumenten

Links van de parkeerplaats vind je een Oerrr speelbos. Door lid te zijn van Oerrr leren kinderen hoe ze de natuur en dieren kunnen helpen. Als lid ontvangt je kind elk seizoen post met tips en activiteiten om de natuur te ontdekken. Hier kun je je kind(eren) aanmelden.

Rechts van de parkeerplaats staat een bord met uitleg over het gebied. Geniet van een stevige wandeling.

Wandelroute Planken Wambuis

De route start bij een prachtige beukenlaan. Deze, en vele andere beukenlanen zijn geplant door Jan van Pallandt. Op kale delen van het gebied legde de familie ook bossen aan.

Aan je linkerhand kom je een bord tegen om je te informeren over een uitkijkpunt dat ongeveer 50 meter van het pad af ligt. Met wat geluk en geduld maak je kans op het spotten van wild.

planken wambuis

Opletten geblazen

Doordat je nog bent georiënteerd op de linkerkant van het pad, kun je met gemak de eerste markering van de route missen! Deze is namelijk aan de rechterkant (overigens niet de markering van de foto hieronder).

Redelijk aan het begin van de route troffen wij ook al loslopende paarden aan. Prachtig gezicht.

planken wambuis

Heide en grazers

Er lopen veel grazers rond die het woekerende gras eten: New Forest pony’s, Spaanse runderen en gedurende 4 maanden een schaapskudde van de Ginkelsche Heide.

Regelmatig zag ik die Spaanse runderen als we er met de auto voorbij reden. Op de een of andere manier moet ik altijd denken aan Osborne sherry bij de aanblik van die runderen. Dus toen we deze wandeling gingen maken was mijn grootste wens om ze tegen te komen.

Be careful what you wish for

In de niet zo heel erg verte zagen we er twee aan de rechterkant. Toen nog eentje aan de linkerkant. En dichterbij bleek het een behoorlijke kudde te zijn! Met kleintjes ook nog. Ik weet niet hoe het met jou staat, maar ik kreeg het wel even warm. Die horens zijn flink groot en zien er angstaanjagend scherp uit.

Je mag een kudde niet doorkruisen en moet op 25 meter afstand blijven is het advies. Maar hoe doe je dat in dit geval? Het was ook nog eens een natte dag, dus onze poncho’s waaiden en ritselden behoorlijk… Tegenliggers liepen er rustig tussen door en de runderen leken geen enkele interesse te tonen. Dus stapten wij ook stoer door!

De inwendige mens

Wat is een wandeling zonder rugzak met daarin een lekkere lunch en fles water? Vanaf dit bankje hadden we een prachtig uitzicht over de heide. Het uitzicht zie je op de foto helemaal bovenaan waar mijn hand een broodje vasthoudt.

planken wambuis

Hij volkoren brood met ham en kaas en het gebruikelijke groen.

Zij volkoren brood met hummus en kiemgroenten, en muhammara met komkommer en spinazie.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie