Pastel de carne y patatas

Je kunt deze “taart” natuurlijk ook met dunnere laagjes afwerken, dan lijkt het een beetje op de Italiaanse lasagne. Nou ja, vanwege de laagjes dan, want voor de rest gebruik je hier aardappelen in plaats van pastabladen.

Dit gerecht kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Je hoeft het dan alleen maar op te warmen in de oven. Leg in dat geval even wat folie op de schaal, om te voorkomen dat de kaas verbrandt.

Manchego

Manchego is een schapenkaas en dankt zijn naam aan het schapenras Manchego. Het heeft een licht pikante en zout smaak. Het is te koop bij o.a. AH. Heb je geen manchego in huis of blief je geen schapenkaas? Neem dan een kaas die je wel lekker vindt, als het maar een beetje een pittige kaas is.

Erbij…

De een vindt aardappelen groenten en is dus wel klaar met dit gerecht. De ander wil er toch liever groenten bij omdat hij/zij de aardappel niet als groente ziet. En ik? Ik had nog rauwkost in de koelkast wat nodig op moest, dus dat heb ik er maar bij gegeten. Maar overheerlijke kakelverse doperwten – zo uit de tuin – lijken mij hier ook geweldig bij.

Rauw of niet?

Als je dan de schotel uit de oven haalt en je snijd de pastel aan, dan schrik je als je de tussenlaag – het vlees – ziet. Het is niet rauw, echt niet, maar door de spek, het gehakt en de tomaten krijgt het geheel een rauwrode kleur.

pastel de carne

Pastel de carne y patatas

Kook: 1 uur
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

Puree

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 laurierblaadje
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie, extra vierge
  • 1 mespunt kruidnagel
  • peper en zout

Vlees

  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 3 tomaten
  • 250 gram gehakt
  • 100 gram ontbijtspek
  • 3 takjes peterselie
  • peper en zout
  • olijfolie

Pastel

  • 50 gram Manchego, geraspt
  • roomboter

Instructies

Puree

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Breng de aardappelen tezamen met de geplette knoflook, laurier en een scheut olijfolie aan de kook, totdat ze zacht zijn. Dit zal zo ongeveer 20-25 minuten duren.
  • Giet ze dan af en verwijder de laurier en knoflook (knoflook is helemaal zacht geworden, je kunt het ook laten zitten). Stamp de aardappelen fijn of gebruik een pureeknijper en breng op smaak met peper, zout en kruidnagel. Voeg nog een klein scheutje olie toe.

Vlees

  • Pel en snipper de ui, snijd de knoflook ragfijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Hak ook de peterselie fijn. Snijd het ontbijtspek in ragfijne stukjes.
  • Bak in een scheutje olijfolie de ui met de knoflook tot de ui zacht wordt. Voeg de tomatenstukjes toe en laat dit bakken tot het wat dikker wordt.
  • Voeg dan gehakt en ontbijtspek toe, zet het vuur hoger en bak het gehakt rul en gaar. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en breng op smaak met peper en zout.

Pastel

  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie of roomboter. Doe de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal en strijk het glad. Leg hier het gehakt weer op en strijk ook dit glad. Schep nu de overgebleven aardappelpuree over het gehakt.
  • Bestrooi met de geraspte kaas en leg hier en daar een klontje boter neer. Bak 20 minuten in de oven tot er een mooi goud korstje is ontstaan.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie