Preischotel met zoete aardappel

We hadden al lang geen prei meer gegeten, dus ik had daar wel weer zin in. Speuren in de supermarktrecepten leverde wel iets op, maar was het net niet. Speuren op internet leverde ook wel wat op, maar was het ook net niet. Dus dan maar de gevonden recepten mixen. En zo ontstond onderstaand recept. Ik vond het heerlijk. Alhoewel ik achteraf gezien liever Nederlandse mosterd had gebruikt in plaats van de Zweedse. De Zweedse mosterd is wat zoet, wat zoete aardappel natuurlijk ook al is… Ondanks de mosterd was deze preischotel met zoete aardappel echt een blijvertje.

Wat is zoete aardappel

Je zou het niet denken met zo’n naam, maar de zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Het behoort ook niet tot de nachtschade familie. Mensen die een paleo leefstijl volgen kennen deze zoete aardappel waarschijnlijk als geen ander. Maar ook voor diabetespatiënten is de zoete aardappel geschikter dan de gewone aardappel. Aldus Wikipedia.

preischotel met zoete aardappel

Preischotel met zoete aardappel en braadworst

Een lekkere winters gerecht met een zoete ondertoon.
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten
 

  • olijfolie
  • 4 preien
  • 4 kruimige aardappelen
  • 3 zoete aardappelen
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 2 tenen knoflook
  • mosterd (naar smaak)
  • 100 gr Old Amsterdam (geraspt)
  • 2 braadworsten
  • peper en zout

Aan de slag
 

  • Verwarm de oven op 220°C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in ongeveeer even grote stukken.
  • Snijd de preien in ringen en was ze. Laat goed uitlekken.
  • Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Verhit wat olijfolie in een wok of grote koekenpan. Fruit hierin de uitgelekte prei en knoflook. Strooi de nootmustkaat en komijnpoeder erover en roer goed door elkaar.
  • Bak ondertussen de braadworsten op hoog vuur rondom bruin. Zet dan het vuur laag en laat ze garen.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper of haal ze door een pureeknijper. Voeg eventueel een scheutje melk of kookroom toe. Schep de mosterd erdoor en voeg de prei toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer of stamp alles goed door elkaar.
  • Schep alles in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover. Zet ongeveer 15 minuten in de oven. Als de kaas goed is gesmolten en een lekker bruin korstje is geworden is het gerecht klaar.
Was het lekker of heb je een vraag?Laat vooral een reactie achter hieronder. Of tag #SilphyasKitchen op Instagram. Zou ik superleuk vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *