Friszure rabarbervlaai met een hint van abrikozen

Doordat rabarber veel als nagerecht wordt gegeten – denk bijvoorbeeld aan hangop – wordt het gezien als fruit. Toch is rabarber wel degelijk een groente! De plant heeft dikke frambozenrode stelen en grote bladeren. Voor zover ik weet worden alleen de stelen gegeten. Rabarber is zowel warm als koud lekker. Wedden dat je deze rabarbervlaai niet af kunt laten koelen?

Compote bereiden

Wil je de compote bewaren, maak dan een dubbele portie en ga wecken! Giet de compote in een schone weckpot en sluit die goed af. Na het vullen en het luchtdicht afsluiten van de pot, moet je de pot in een pan met water zetten. Neem een brede pan en zet de pot erin. Giet zoveel water in de pan tot de weckpot onder staat. Laat dit vervolgens 30 minuten koken.

rabarbervlaai

Rabarbervlaai

Een heerlijke friszure taart met een hint van abrikozen.
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 1 taart

Ingrediënten

Rabarbercompote

  • 400 gram rabarber
  • 2 abrikozen
  • 100 gr suiker
  • 3 el water

Vlaaideeg

  • 7 gr gist
  • 100 ml melk lauw
  • 200 gr bloem
  • 30 gr boter
  • 1 eidooier
  • 1 mespuntje zout

Topping

  • 200 ml eiwitten
  • 150 gr basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180℃.

Rabarber-abrikozen compote

  • Was en schil de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Schil de abrikozen en snijd ze in vieren.
  • Breng dit samen met de suiker en het water aan de kook. Laat ongeveer 4 minuten koken, maar zorg dat het geen puree wordt.
  • Laat de compote afkoelen en uitlekken.

Vlaaideeg

  • Los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Giet de melk in het kuiltje en kneed de boter en de eidooier erdoor.
  • Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het een half uurtje rijzen.
  • Rol het deeg uit tot 5 mm dik en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik de bodem in met een vork.
  • Zet de bodem in 15-20 minuten in de oven. Vul daarna de bodem met de rabarber-abrikozen compote.

Topping

  • Klop ondertussen het eiwit met de basterdsuiker in een vetvrije kom stijf.
  • Verdeel over de taart en zet onder de grill. Laat in ca. 3 minuten goudbruin kleuren. Haal uit de oven en zie maar of je kunt wachten tot hij is afgekoeld 🙂

Notities

De hoeveelheid suiker is een richtlijn!!! De rabarber die jij hebt kan wel heel zuur zijn, dan wil je het misschien wat zoeter. Of andersom. De suiker kun je overigens ook vervangen door bijvoorbeeld honing, diksap, kokosbloesemsuiker of wat stroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *