Asperges met zalm

Asperges met zalm zijn altijd een goed idee. Door de frisgroene kleur van de asperges en het diepe oranjeroze van de zalm krijg ik spontaan zin in de zomer. Deze kleuren maken mij vrolijk. En de combinatie van asperges en zalm is goud waard.

Groene asperges

In tegenstelling tot witte asperges groeien groene asperges boven de grond. Doordat ze boven de grond groeien krijgen ze meer licht en daarmee kleur. Ze hebben ook een meer uitgesproken smaak dan de witte asperges. Groene asperges zijn eigenlijk het hele jaar wel verkrijgbaar.

asperges met zalm

Schillen, bereiden en bewaren

In principe hoef je groene asperges niet te schillen. Snijd wel ongeveer 2 cm van de onderkant af. Groene asperges kun je koken, bakken, wokken, grillen en stomen. Wil je ze later verwerken in een salade bijvoorbeeld, dan zou ik ze eerst even kort blancheren.

Dit gerecht is makkelijk te bereiden en daarmee dus erg geschikt voor een etentje. Terwijl het gerecht in de oven gaart, kun jij bij je gasten zijn.

asperges met zalm

Recept asperges met zalm

asperges met zalm

Asperges met zalm

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 1 zalmfilet, ongeveer 600 gram
  • 1 sinaasappel, sap en rasp
  • 500 gram groene asperges
  • 8 kerstomaatjes
  • 1 bosuitje in dunne ringetjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 el verse dille, fijngeknipt
  • 2 tl zeezout
  • peper
  • 50 gram gesmolten boter
  • 4 schijfjes citroen

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180°C.
  • Giet de sinaasappelsap over de zalm en masseer het er een beetje in. Laat een minuut of 5 zo liggen.
  • Groene asperges hoef je niet te schillen, maar snijd wel een stukje van de onderkant af.
  • Breng de asperges met koud water aan de kook en laat dit 2 minuten koken.
  • Meng de sinaasappelrasp met de bosui, rode ui, dille, zeezout en peper.
  • Bedruip een ovenschaal met de helft van de gesmolten boter. Leg de zalm in het midden en giet het sinaasappelsap erover.
  • Verdeel links en rechts van de zalm de asperges en cherrytomaatjes.
  • Verdeel het kruidenmengsel over de zalm, asperges en cherrytomaatjes. Giet de rest van de boter erover.
  • Dek de ovenschaal af met een vel bakpapier en schuif het in de oven. Laat het gerecht in ongeveer 25 minuten gaar worden.
  • Serveer de schijfjes citroen erbij.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meer asperge recepten

FOTO’S: PIXABAY

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie