We eten allemaal wel eens een lekker varkenshaasje. Maar weet je eigenlijk waar het vandaan komt? Varkenshaas is de meest malse spier van het varken. Het is een stukje vlees dat schuin toeloopt en het dankt zijn naam aan de vorm die enigszins aan een haas doet denken. Zegt men, ik heb waarschijnlijk te weinig fantasie om die mening te delen. De kop van de haas is het goedkoopst en wordt vaak gebruikt voor saté. Maar daar gaat dit recept niet over. Vandaag gaan we de varkenshaas met asperges eten.
Asperges
Wist je dat er witte, groene én paarse asperges zijn? Bij ons zie je voornamelijk witte en groene asperges. De groene asperge is wat geuriger en sterker van smaak dan de witte en wordt boven de grond geteeld. De paarse asperge is wat zoeter en kan ook rauw gegeten worden waardoor deze geschikt is voor verwerking in salades. Ook de paarse asperge wordt boven de grond geteeld. De witte asperge wordt ook wel “het witte goud” genoemd en groeit onder de grond. De oogst is van begin april tot eind juni, een zeer korte periode dus. In dit recept gebruik ik geen witte of paarse asperges, maar groene. Ze zijn niet alleen heerlijk maar vormen ook nog eens een mooi contrast met het varkenshaasje.
Extra groente
Aangezien dit recept voor ongeveer 4 personen is zijn de asperges niet echt genoeg om voldoende groenten binnen te krijgen. Ik serveerde er daarom wat knoflook-peultjes bij. Snijd de puntjes van de peultjes af en trek het draadje wat overlangs loopt er ook af. Kook de peultjes in 5-7 minuten beetgaar en giet ze af. Spoel ze dan met ijskoud water zodat het garingsproces stopt, je wilt ze tenslotte nog wel een beetje knapperig houden. Verwarm in een koekenpan of wok wat olie en knijp een flinke teen knoflook er boven uit. Voeg dan de peultjes toe en laat dit even kort bakken tot het geheel goed warm is.
Recept gevulde varkenshaas
Suggesties voor erbij
Neem een aantal kleine rode aardappelen en een aantal sjalotten en snijd ze in parten. Leg ze in een ovenschaal en voeg wat ongepelde tenen knoflook toe. Besprenkel het geheel met goede olijfolie of – dat vind ik heel lekker – een peperolie en breng op smaak met peper en zout. Hussel dit goed met je handen zodat alles bedekt is onder een laagje olie. De aardappelen zijn lekker gaar en krijgen een knapperig korstje na ongeveer drie kwartier in de oven op 200°C. Maar blijf het in de gaten houden, want de uien kunnen ineens snel gaan, dan moet je het even afdekken met alufolie, zodat de uien niet aanbranden.
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!