Sambal maken

Bij een Indische maaltijd mag de sambal natuurlijk niet ontbreken. Patat eet je tenslotte ook niet zonder saus. En een kids menu bestaande uit kip en friet gaat ook niet zonder de bekende appelmoes. Maar sambal is natuurlijk ook erg lekker op je broodje met kaas, of in een salade. Wat je ook doet, met een zelfgemaakte sambal zit je altijd goed!

Sambal basis

We beginnen natuurlijk met het maken van een basis sambal. Zet de vijzel of keukenmachine maar vast klaar. En over vijf minuten heb je een heerlijke basis waarmee je heel erg kunt variëren.

sambal

Sambal: basis

Prep: 5 min
Totaal: 5 min
Porties: 1 potje
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Gebruik een vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 30 rode pepers
  • 3 tl zout

Instructies

  • Leg de rode pepers een half uur in heet water. Haal dan de steeltjes er af en maal ze met het zout tot een pasta.

Sylvia's tips

Schep de sambal in een gesteriliseerde pot.
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Pittig met een zoetje

Deze sambal is door de rode pepers en de rawits bijzonder pittig, maar door de tomaten ook een beetje zoetig. Lekker bij snacks als bapao, loempia’s en risolles. Je hebt er wel even een werkje aan, maar dan heb je ook wel een bijzondere sambal.

sambal

Sambal tomaat

Prep: 5 min
Kook: 20 min
Totaal: 25 min
Porties: 2 potten
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 duim laos
  • 2 el olie
  • 500 gr rode pepers
  • 8 rawits
  • 1 tl trassi
  • 5 tomaten
  • 2 el azijn
  • 3 el suiker
  • zout naar smaak

Instructies

  • Pel de uien, knoflook en snijd ze samen met de laos in stukken. Maal dit tot een grove pasta.
  • Verhit de olie in een wok en bak hier het mengsel in.
  • Snijd ondertussen de rode pepers en rawits in grove stukken en maal tot een pasta.
  • Voeg dit tezamen met de trassi toe aan de wok.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg toe aan de wok. Giet de azijn en suiker erbij en breng op smaak met zout.
  • Laat het geheel 20 minuten pruttelen op laag vuur.

Sylvia's tips

Schep de sambal in gesteriliseerde potten.
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Stinkbonen

Petehbonen zijn peulvruchten. Ze worden ook wel stinkbonen genoemd, niet alleen omdat ze stinken als je de boon uit de schil haalt, maar ook vanwege de geur wanneer je plast (denk aan asperges). Je houdt er van of je moet er niets van weten, een gulden middenweg is er niet denk ik.  Bijzonder is deze sambal in ieder geval wel. Gebruik het bijvoorbeeld bij kip, zoute vis en bij garnalen.

sambal

Sambal peteh

Prep: 10 min
Kook: 10 min
Totaal: 20 min
Porties: 1 pot
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 150 gr rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el ui gesnipperd
  • 1 tl laos
  • tl trassi
  • 1 stengel sereh gekneusd
  • 40 gr santen
  • 1 tl asem verdund met 2 el water
  • 50 ml water
  • 100 gr peteh bonen

Instructies

  • Maak een pasta van de pepers, ui en knoflook.
  • Roer de laospoeder er doorheen.
  • Snijd de trassi fijn, dan lost het straks beter op.
  • Verwarm de olie in een wok en roerbak de mix. Goed blijven roeren.
  • Zodra er wat vocht verdampt is doe je er de sereh, santen en asem bij.
  • De santen zal smelten in de sambal. Voeg het water toe als er weer wat vocht is verdampt.
  • Snijd de petehbonen in de lengte een keer of drie door, maar laat een paar bonen heel.
  • Schep de boontjes door de sambal.
  • Laat het geheel nog een minuut of vijf pruttelen, tot de gewenste dikte.
  • Verwijder nu de sereh.

Sylvia's tips

Schep de sambal in een gesteriliseerde pot.
Bijgerecht
Indonesisch
Petehbonen, Sambal, Sambal peteh, Sambal recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 791 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie