Sambal maken: een fluitje van een cent!

Bij een Indische maaltijd mag de sambal natuurlijk niet ontbreken. Patat eet je tenslotte ook niet zonder saus. En een kids menu bestaande uit kip en friet gaat ook niet zonder de bekende appelmoes. Maar sambal is natuurlijk ook erg lekker op je broodje met kaas, of in een salade. Wat je ook doet, met een zelfgemaakte sambal zit je altijd goed!

Sambal basis

We beginnen natuurlijk met het maken van een basis sambal. Zet de vijzel of keukenmachine maar vast klaar. En over vijf minuten heb je een heerlijke basis waarmee je heel erg kunt variëren.

sambal

Sambal: basis

Gebruik een vijzel of keukenmachine
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 1 potje

Ingrediënten
 

  • 30 rode pepers
  • 3 tl zout

Aan de slag
 

  • Leg de rode pepers een half uur in heet water. Haal dan de steeltjes er af en maal ze met het zout tot een pasta.

Schep de sambal in een gesteriliseerde pot.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Pittig met een zoetje

Deze sambal is door de rode pepers en de rawits bijzonder pittig, maar door de tomaten ook een beetje zoetig. Lekker bij snacks als bapao, loempia’s en risolles. Je hebt er wel even een werkje aan, maar dan heb je ook wel een bijzondere sambal.

sambal

Sambal tomaat

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 potten

Ingrediënten
 

  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 duim laos
  • 2 el olie
  • 500 gr rode pepers
  • 8 rawits
  • 1 tl trassi
  • 5 tomaten
  • 2 el azijn
  • 3 el suiker
  • zout (naar smaak)

Aan de slag
 

  • Pel de uien, knoflook en snijd ze samen met de laos in stukken. Maal dit tot een grove pasta.
  • Verhit de olie in een wok en bak hier het mengsel in.
  • Snijd ondertussen de rode pepers en rawits in grove stukken en maal tot een pasta.
  • Voeg dit tezamen met de trassi toe aan de wok.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg toe aan de wok. Giet de azijn en suiker erbij en breng op smaak met zout.
  • Laat het geheel 20 minuten pruttelen op laag vuur.

Schep de sambal in gesteriliseerde potten.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Stinkbonen

Petehbonen zijn peulvruchten. Ze worden ook wel stinkbonen genoemd, niet alleen omdat ze stinken als je de boon uit de schil haalt, maar ook vanwege de geur wanneer je plast (denk aan asperges). Je houdt er van of je moet er niets van weten, een gulden middenweg is er niet denk ik.  Bijzonder is deze sambal in ieder geval wel. Gebruik het bijvoorbeeld bij kip, zoute vis en bij garnalen.

sambal

Sambal peteh

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 1 pot

Ingrediënten
 

  • 2 el olie
  • 150 gr rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el ui (gesnipperd)
  • 1 tl laos
  • tl trassi
  • 1 stengel sereh (gekneusd)
  • 40 gr santen
  • 1 tl asem (verdund met 2 el water)
  • 50 ml water
  • 100 gr peteh bonen

Aan de slag
 

  • Maak een pasta van de pepers, ui en knoflook.
  • Roer de laospoeder er doorheen.
  • Snijd de trassi fijn, dan lost het straks beter op.
  • Verwarm de olie in een wok en roerbak de mix. Goed blijven roeren.
  • Zodra er wat vocht verdampt is doe je er de sereh, santen en asem bij.
  • De santen zal smelten in de sambal. Voeg het water toe als er weer wat vocht is verdampt.
  • Snijd de petehbonen in de lengte een keer of drie door, maar laat een paar bonen heel.
  • Schep de boontjes door de sambal.
  • Laat het geheel nog een minuut of vijf pruttelen, tot de gewenste dikte.
  • Verwijder nu de sereh.

Schep de sambal in een gesteriliseerde pot.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *