Bij een Indische maaltijd mag de sambal natuurlijk niet ontbreken. Patat eet je tenslotte ook niet zonder saus. En een kids menu bestaande uit kip en friet gaat ook niet zonder de bekende appelmoes. Maar sambal is natuurlijk ook erg lekker op je broodje met kaas, of in een salade. Wat je ook doet, met een zelfgemaakte sambal zit je altijd goed!
Sambal basis
We beginnen natuurlijk met het maken van een basis sambal. Zet de vijzel of keukenmachine maar vast klaar. En over vijf minuten heb je een heerlijke basis waarmee je heel erg kunt variëren.
Ingrediënten
- 30 rode pepers
- 3 tl zout
- heet water
Zo maak je het
- Leg de rode pepers een half uur in heet water. Haal dan de steeltjes er af en maal ze met het zout tot een pasta.
Extra info
Pittig met een zoetje
Deze sambal is door de rode pepers en de rawits bijzonder pittig, maar door de tomaten ook een beetje zoetig. Lekker bij snacks als bapao, loempia’s en risolles. Je hebt er wel even een werkje aan, maar dan heb je ook wel een bijzondere sambal.
Ingrediënten
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 duim laos
- 2 el olie
- 500 gram rode pepers
- 8 rawits
- 1 tl taotjo
- 5 tomaten
- 2 el azijn
- 3 el suiker
- zout
Zo maak je het
- Pel de uien, knoflook en snijd ze samen met de laos in stukken. Maal dit tot een grove pasta.
- Verhit de olie in een wok en bak hier het mengsel in.
- Snijd ondertussen de rode pepers en rawits in grove stukken en maal tot een pasta.
- Voeg dit tezamen met de taotjo toe aan de wok.
- Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg toe aan de wok. Giet de azijn en suiker erbij en breng op smaak met zout.
- Laat het geheel 20 minuten pruttelen op laag vuur.
Extra info
Stinkbonen
Petehbonen zijn peulvruchten. Ze worden ook wel stinkbonen genoemd, niet alleen omdat ze stinken als je de boon uit de schil haalt, maar ook vanwege de geur wanneer je plast (denk aan asperges). Je houdt er van of je moet er niets van weten, een gulden middenweg is er niet denk ik. Bijzonder is deze sambal in ieder geval wel. Gebruik het bijvoorbeeld bij kip, zoute vis en bij garnalen.
Ingrediënten
- 2 el olie
- 150 gram rode pepers
- 3 tenen knoflook
- 3 el ui, gesnipperd
- 1 tl laos
- 1½ tl taotjo
- 1 stengel sereh, gekneusd
- 40 gram santen
- 1 tl asem, verdund met 2 el water
- 50 ml water
- 100 gram peteh bonen
Zo maak je het
- Maak een pasta van de pepers, ui en knoflook.
- Roer de laospoeder er doorheen.
- Verwarm de olie in een wok en roerbak de mix. Goed blijven roeren.
- Zodra er wat vocht verdampt is doe je er de taotjo, sereh, santen en asem bij.
- De santen zal smelten in de sambal. Voeg het water toe als er weer wat vocht is verdampt.
- Snijd de petehbonen in de lengte een keer of drie door, maar laat een paar bonen heel.
- Schep de boontjes door de sambal.
- Laat het geheel nog een minuut of vijf pruttelen, tot de gewenste dikte.
- Verwijder nu de sereh en serveer.