Voedsel drogen is één van de manieren om voedsel langer te bewaren. Op deze manier kun je er buiten het seizoen toch van genieten. Neem nou aardbeien bijvoorbeeld. Koop ze wanneer ze in het seizoen – en dus relatief goedkoop – zijn. Je kunt ze invriezen natuurlijk, dat blijft energie gebruiken totdat je ze uit de vriezer haalt. Maar je kunt ze ook drogen en er fruitleer, ouwel of aardbeienpoeder van maken.

Fruitleer is wat taai en heeft een beetje het idee van Fruitella. Een lekker snoepje dus, dat toch gezonder is dan een bewerkt snoepje met allerlei toevoegingen. Maar ook ouwel (snoeppapier) is heerlijk. Je kunt er zelfs je dessert mee ‘opleuken’ door een stuk rechtop in het toetje te steken.

aardbeien drogen

Aardbeienpoeder kun je toevoegen aan desserts, taarten, smoothies en is ook perfect als natuurlijke kleurstof natuurlijk

wmf voedseldroger

Meer informatie over voedsel drogen

Benodigdheden om voedsel te drogen

Natuurlijk heb je een voedseldroger of een oven nodig, want we leven in een klimaat waar het niet warm genoeg is om te drogen aan de zon. Vervolgens natuurlijk de voedingsmiddelen die je zou willen drogen, een goed mes, misschien een blender of keukenmachine en droogmatjes. Die droogmatjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat de voeding niet door de bakken doorlekt, bovendien is het makkelijk omdat je met droogmatjes het eten makkelijker loshaalt. Zo heb ik flink moeten schudden om mijn soepgroenten voor bouillon uit een bakje te krijgen 🧐

aardbeien drogen

Wat kun je allemaal drogen?

Heel flauw natuurlijk, maar eigenlijk te veel om op te noemen! Toch zal ik een kleine opsomming geven, maar er is ongetwijfeld veel meer te bedenken om te drogen.

  • fruit: bijvoorbeeld appel, peer, banaan, pruimen, druiven etc.
  • groenten: bijvoorbeeld prei, wortel, bieten, uien etc.
  • vlees (voor beef jerky of diervoeding te maken)
  • bloemen: eetbare bloemen, maar ook ter decoratie
  • paddenstoelen: denk aan porcini bijvoorbeeld
    aardbeien drogen

    Gedroogde aardbeien

    Ingrediënten

    • aardbeien
    • zoetmiddel, optioneel

    Instructies

    Aardbeien fruitleer

    • Doe de aardbeien in een blender of keukenmachine en maal ze tot moes. Lepel wat van de moes op de droogmatje, schud vervolgens met de droogla om de moes gelijkmatig te verdelen.
    • Check zo tegen het einde van de droogtijd hoe het met het fruitleer staat. Het moet taai en buigzaam zijn.
    • Rol het fruitleer op en omwikkel het bijvoorbeeld met een stukje bakpapier. Of snijd de rol in kleinere ‘hapklare’ snoepjes. Bewaren in een goed afgesloten pot.
    • Stel de temperatuur in op 65℃ en de tijd tussen 10-12 uur.

    Aardbeienpoeder

    • Snijd de aardbeien in plakken en leg ze op de droogmatjes in de voedseldroger. De aardbeien mogen elkaar niet overlappen, hierdoor verandert namelijk de droogtijd.
    • Check aan het einde van de droogtijd of de aardbeien al goed droog zijn. Ze moeten ‘kurkdroog’ zijn. Vermaal ze vervolgens in een keukenmachine of blender tot poeder.
    • Gebruik het poeder in snoepjes, taarten, desserts of smoothies.
    • Stel de temperatuur in op 65℃ en de tijd tussen 10-12 uur.

    Persoonlijke notities

    Beoordeel dit recept Bewaaar recept

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

    Doe meer met de voedseldroger

    Deel dit bericht met je vrienden ❤️

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling