Dit recept heb ik meermaals gezien, hard gelachen en telkens weer weg geklikt. En dat komt door het hoofdingrediënt. Als je verder leest zul jij ook lachen of op zijn minst achter je oren krabben.

Toen ik een paar jaar geleden deelnam aan de VeganChallenge zag ik voor het eerst een recept voor vegan filet americain met dit hoofdingrediënt. Daarna ben ik het vaker tegengekomen in verschillende variaties. Maar zoals gezegd moest ik hard lachen en klikte het recept toch telkens weer weg. Maar uiteindelijk heeft mijn nieuwsgierigheid het gewonnen van het gegiechel.

Filet americain

De benaming doet vermoeden dat het uit Amerika komt, maar daar schijnt het niets mee van doen te hebben. In België en Frankrijk is filet americain gehakte biefstuk. Zonder toevoeging van kruiden of andere ingrediënten. Dat noemen wij in Nederland tartaar. Wij noemen het filet americain wanneer aan de tartaar andere ingrediënten zijn toegevoegd, zoals peper of uitjes. Dat noemen de Belgen en Fransen dan weer filet préparé of simpelweg préparé.

Het advies van het Voedingscentrum voor ouderen, zwangeren, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand is om filet americain maar links te laten liggen. Dit komt natuurlijk doordat het wordt gemaakt van rauw vlees. Gelukkig bevat mijn pikante filet americain geen vlees, dus je kunt het naar hartelust eten!

Broodje martino

In België en het zuiden van Nederland is er een pittiger variant te vinden van filet americain: een ‘broodje Martino’. Dat is eigenlijk een broodje préparé waaraan nog wat extra ingrediënten zijn toegevoegd, zoals augurk, cayennepeper, pili-pili, uitjes, worcestershire saus, tabasco en ketchup. ‘Mijn’ recept is dus eigenlijk een mix van filet americain en martino.

Maar wat is dat hoofdingrediënt nou?

Rijstwafels! Ja precies, die droge maar oh zo lekkere wafel die je heerlijk kunt beleggen met avocado en tomaat. Diezelfde rijstwafel is het hoofdbestanddeel van deze filet Americain! Je kunt de rijstwafel gebruiken die jij het lekkerst vindt. Dus gewone simpele rijstwafels, of een volkoren versie of bijvoorbeeld met quinoa. Ze zijn allemaal prima bruikbaar voor dit recept. Ik gebruikte een rijstwafel van zilvervliesrijst en quinoa.

pikante filet americain

Recept pikante filet americain

pikante filet americain

Vegan pikante filet Americain

Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):1 pot

Ingrediënten

  • ½ ui, of 1 sjalotje
  • ½ augurk
  • 2 tl kappertjes
  • 50 gram rijstwafels, 6-7 stuks
  • 1 tl mosterd
  • ¼ tl cayennepeper
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 1 el sojasaus
  • 75 ml water
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl peterselie
  • ¼ tl Spaanse paprikapoeder, hot
  • 2 el mayonaise
  • peper, versgemalen

Instructies

  • Snijd de ui, augurk, kappertjes en knoflook fijn.
  • Verkruimel de rijstwafels met de hand of in de keukenmachine. Gebruik dan de pulse functie, het moet niet te klein worden.
  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng tot het één geheel is geworden.
  • Serveer met toastjes, stokbrood of puntjes pita.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling