De eerste keer dat ik in aanraking kwam met chimichurri was op een grote Argentijnse steak. Raar hoe je eetgewoonten kunnen veranderen. De smaak van zowel de chimichurri als de steak waren geweldig. Nu laat ik de steak liever links liggen, maar de chimichurri kun je natuurlijk bij veel meer gerechten serveren!

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een saus en marinade die in de Argentijnse en Urugayaanse keuken worden geserveerd bij gegrild vlees. Halverwege de 19e eeuw is men gestopt met het pekelen van de chimichurri en werd er azijn gebruikt om het te conserveren.

De basis ingrediënten zijn olie en azijn. Vervolgens voeg je peterselie, oregano, rode peper, knoflook, laurier, ui, zwarte peper, mosterdpoeder, tijm en bieslook toe. Maal alles fijn in een vijzel en je kunt genieten van je chimichurri.

Aangezien ik ook dol ben op salsa heb ik aan deze chimichurri mijn eigen draai gegeven.

KokenKoken

De oorsprong van chimichurri

Het verhaal gaat dat de naam afkomstig zou zijn van een Ier uit de 19e eeuw. Zijn naam was ‘Jimmy McCurry’ (James, 1830-1910) en hij zette zich in voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Naar verluid was hij de eerste die deze saus zou hebben gemaakt. Voor de lokale bevolking was de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk en werd al snel verbasterd tot ‘chimichurri‘.

Liever niet zo pittig?

Van de traditionele chimichurri zijn twee varianten: de pittige en de minder pittige. Dat is gewoon een kwestie van het aantal pepers aanpassen. Dat geldt dus ook voor mijn versie van de overheerlijke saus. Gebruik naar smaak meer of minder pepers en verwijder eventueel de zaadlijsten.

De veelzijdigheid van chimichurri

Als je dan zometeen een pot met van die heerlijke saus hebt staan, wil je natuurlijk ook weten wat je er mee kunt doen. Ik geef je hieronder alvast zes heerlijke ideeën.

1. Lekker dippen

Zeg jij saus, dan roep ik dippen! Scheur of snijd wat flatbread in stukken en zet er een paar schaaltjes met verschillende sausjes bij. Natuurlijk krijgt de chimichurri de hoofdrol.

2. Bloemkool steak

Ik heb tegenwoordig liever een bloemkool steak. Snijd dikke plakken van de bloemkool af en laat het gaar en knapperig worden in de oven of op de BBQ. Besprenkel de steak met chimichurri en je smaakpapillen zullen een dansje doen.

3. Nacho’s

Natuurlijk niet zo’n zak die je bij de supermarkt hebt gekocht, maar zelfgemaakte. Als je tenminste een aangebroken pak met tortilla’s hebt. Wrijf ze licht in met wat olie en bak ze dan krokant in een droge pan of in de oven. Daarna lekker dippen in een bakje chimichurri.

4. Vulling

Ik kan altijd heel erg genieten van gepofte aardappels (gewone, maar ook zoete). Dan een lekkere lepel kruidenboter en wat zeezout erover en genieten maar. Vervang de volgende keer gewoon eens de kruidenboter door wat chimichurri, da’s echt genieten. Laat het zout maar achterwege dan.

5. Lekker stampen

Ook in de zomer is een stamppotje lekker. Roer eens een lepel chimichurri door je zomerse stamppot met zoete aardappel – of flespompoen – en rucola. Dat is genieten in al zijn eenvoud.

6. Tosti of quesadilla

Heb je dan toch nog wat chimichurri over, smeer dan je tosti of quesadilla er eens mee in. Omdat het al zo’n overheerlijke smaak van zichzelf heeft, hoef je niet veel meer toe te voegen. Ik zou het lekker simpel houden en de tosti of quesadilla beleggen met wat komkommer en tomaat.

Nog meer lekkere sauzen & dressings

chimichurri

Chimichurri

Prep: 10 minuten
Vrij van:
gluten
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
soja
Porties (aanpasbaar):1 pot

Ingrediënten

  • 1 tomaat
  • 2 rode pepers
  • 5 tenen knoflook
  • 1 bos platte peterselie
  • 2 rode uien
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl gedroogde oregano
  • rode wijnazijn
  • olijfolie, extra vierge
  • peper en zout

Instructies

  • Pel 5 tenen knoflook en plet ze met een groot (koks)mes op een snijplak, snijd het superfijn. Snijd 2 rode pepers in ragfijne ringen en snijd dat daarna nog fijner. Snijd 1 tomaat en 2 rode uien in heel kleine stukjes. Hak als laatste 1 bos platte peterselie fijn.
    Doe alles in een grote kom en meng het geheel goed.
  • Voeg dan 2 tl gemalen komijnzaad en 2 tl gedroogde oregano toe en roer nogmaals goed door. Giet er vervolgens een scheutje rode wijnazijn en olijfolie bij en meng nog een keer. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet vervolgens olijfolie erbij tot alle ingrediënten net onder staan. Mix nog een keer heel goed en bewaar in een goed afsluitbare pot.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 1043kcal | Koolhydraten: 20.5gr | Eiwit: 6.6gr | Vet: 101.5gr | Waarvan verzadigd: 15.3gr | Zout: 0.08gr | Vezels: 9.8gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

De voedingswaarden zijn berekend over het gehele recept en gemaakt met behulp van MijnEetmeter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling