De lekkerste hot ketchup maak je vanaf nu zelf. In mijn ogen was de reclame van Heinz tomatenketchup – “is er een andere dan” – me op mijn lijf geschreven. Vooral de hot ketchup vond ik geweldig. Helaas werd die uit de handel genomen en kwam er na een tijd chili ketchup voor in de plaats. Lekker hoor, maar niet zo lekker als de hot ketchup. Eerlijk gezegd heb ik onderhand geen idee meer hoe die écht smaakte.

Maar mijn zelfgemaakte hot ketchup overtreft de smaak in mijn herinnering. Voor mij is er nu dus wel een andere ketchup: die van mezelf! Sorry Heinz.

hot ketchup

Sinds een tijd heb ik de TooGoodtoGo boxen herontdekt, en dan wel de groenten- en fruitbox van de Lidl. Voor 2,99 euro heb je dan een doos vol met groenten en fruit. De ene keer beter gevuld dan de andere keer, maar ik heb nog nooit te klagen gehad.

Dus toen ik deze ronde weer eens een hele lading tomaten in de box vond besloot ik eens wat anders dan tomatensoep, salsa of tomatensalade te maken. Dat werd uiteindelijk deze superlekker hot ketchup. Vanaf nu hoop ik dus steevast op een lading tomaten.

Recept hot ketchup

hot ketchup

Hot ketchup

Kook: 40 minuten
Porties (aanpasbaar):1 liter (*)

Ingrediënten

  • 1300 gram tomaten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 60 gram suiker
  • 1/2 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 paprika’s, geroosterd
  • 120 ml rode wijnazijn
  • 60 ml balsamico azijn
  • mespunt kaneel
  • cayennepeper, naar smaak
  • snuf zout
  • sriracha, naar smaak

Instructies

  • Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
  • Zet een pan op laag vuur en laat hierin de suiker smelten tot het een lichtbruine kleur heeft. Blijf continu roeren.
  • Voeg dan de uien toen en bak dit, al roerend, 5 minuten mee, vervolgens bak je de knoflook nog een minuutje mee.
  • Schep nu alle overige ingrediënten, behalve de sriracha, in de pan en roer even door. Laat de ketchup voor de helft inkoken.
  • Pureer de inhoud nu met een staafmixer of in een blender en breng het op smaak met sriracha. Voor mij waren twee kneepjes in de fles voldoende voor deze hoeveelheid.
  • Voeg eventueel zout en suiker extra toe naar smaak.

Notities

(*) Indien je ingeblikte tomaten gebruikt zal de ketchup waarschijnlijk wat dikker zijn en zul je misschien wat minder overhouden.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept
  • Indien je ingeblikte tomaten gebruikt zal de ketchup waarschijnlijk wat dikker zijn en zul je misschien wat minder overhouden.
hot ketchup

Bewaren en gebruiken

De ketchup bewaar je in de koelkast. Ik verdeelde de ketchup over vier potten. Ik ga er van uit dat een eenmaal geopende en aangebroken pot toch wel binnen een week op moet. Maar een precies antwoord heb ik hier niet op; binnen een week was één potje schoon leeg! Mijn man smeerde het op de gehaktbal, ik verving salsa op Mexicaanse tortilla’s door deze ketchup en we aten het bij ovengebakken aardappeltjes. Smullen dus.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling